* Kdz. Ereğli'de en büyük emlak sahibi bankalar oldu. Yakılan teminatlar ve ödenemeyen taksitler nedeniyle bankaların el koyduğu emlak ve otomobil sayısı çığ gibi büyüyor.

* Demir çelik piyasasındaki büyük çöküşün de tetiklediği ekonomik yapıda, bankaların eline geçen emlak sayısının 500'ü aştığı öğrenildi. Edindiğimiz bilgilere göre de, bir çok konutta sahibi bankalar olmasına rağmen, eski sahipleri kiracı gibi oturmaya devam ediyor.

Karadeniz Ereğli'de bankaların emlak zengini (!) olduğu ortaya çıktı. Bankaların özellikle tüccarlara verdikleri teminatların ödeme sıkıntısına düşenler tarafından yakılması (alıcının nakite çevirmesi) sebebiyle meydana gelen alacak verecek problemleri en sonunda bankalara teminat olarak verilen veya gösterilen emlakların mülkiyet olarak bankalara geçmesiyle son buluyor.

Kriz… kriz… kriz… Ekonominin her noktasında krizler sürecinin yaşandığı dönemde, Kdz. Ereğli'deki özellikle demir çelik ticareti yapan tüccarlar Erdemir ürünleri büyük prim kazandırdığı dönemde, stoklara dayalı yatırım yapmanın ağır bedelini arz-talep arasındaki dengenin tam tersine dönmesiyle ödediler. İlçedeki sektörün bir çok önemli kurumu bu nedenle büyük sıkıntılar içine sürüklenirken; önemli bir ortaklık da battı. Sektörde 400 e yakın demir çelik tüccarının bulunduğu ve bu rakamın da zenginlik göstergesi olarak değerlendirildiği süreçte, bugün demir çelik ticareti yapanların sayısında ise büyük azalma meydana geldi. Hatta demir çelik ticaretinin yapıldığı işhanlarında ise boş dükkan kiraları 200 liralara kadar gerilerken, kiralık işyerlerine olan talep tamamen azaldı.

Kdz. Ereğli'de bir döneme çok ağır bir darbe vurarak geldi geçti durumundaki krizden yara alanların ellerinde ve avuçlarında her ne var ise ve bunları da bankalara ipotek göstererek elde ettikleri teminat mektupları alacakları kurum tarafından nakite döndürüldü. Yaşanan bu ağır kriz ile evini arabasını kaybeden bir çok ticaret erbabı zor günler geçirirken, bankaların ellerindeki 500 üzerindeki emlak ve yüzlerce aracı ise satıp nakite çevirmeye çalışışor.
Kentteki ticaret erbabındaki bu sıkıntı ve sorunların, "hatır çekleri" nedeniyle daha da geniş alana yayılması, bankaların elindeki emlak ve oto sayısındaki artışın da diğer bir nedeni olarak gösteriliyor.