KHK ile ihraç edilen 306 üyesi ile birlikte basın açıklaması yapan DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu “OHAL hukuksuzluğu devam ediyor!” dedi.

Bu dönemde işini kaybeden üye sayısının 1961’e yükseldiğini ve 28 üyenin de  iş akitleri askıya alındığını ifade eden Genel-İş  “Sendikamız OHAL ilan edildiğinden bugüne üyelerimizin hukukunu savunmaktadır. İhraç edilen üyelerimize reva görülen muamele hukuk ve adalet dışıdır; evrensel hukuk ile insan hakları ihlalidir.” Sözleriyle yaşanan sıkıntıları dile getirdiği açıklamasına şöyle devam etti:

“Bugüne kadar ihraçlar konusunda gerek Hükümet düzeyinde gerekse yerel resmi makamlar düzeyinde yürüttüğümüz temasların olumlu sonuçlar üreteceğini beklerken 692 sayılı KHK ile ne yazık ki OHAL döneminin başına dönülmüştür. Bu geriye gidişi de kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

OHAL döneminde işsiz bırakılan üyelerimizle ilgili herhangi bir mahkeme kararı olmadığı gibi genel bir suçlamanın dışında kendilerine isnat edilen somut bir suç da yoktur. İcat edilen genel suçun dayanağı ise nasıl ve kimler tarafından hazırlandığı bilinmeyen istihbarat raporlarıdır.

Hukuken yok hükmünde olan, hukukun üstün olduğu siyasal rejimlerde hiçbir anlamı olmayan ama OHAL döneminde sonuç yaratan bu tür işlemler, ne yazık ki ülkemizi giderek hukuktan ve demokrasiden uzaklaştırmaktadır. Bir o kadar da toplumsal barışa ağır darbeler indirmektedir.

Sendikamız hukukun gereği olan adil yargılamalar sonucu ortaya çıkacak yargı kararlarına her zaman olduğu gibi saygılıdır. Ancak olağanüstü durum gerekçesiyle hukuk dışı işlemleri kabul etmek zorunda değiliz; bu işlemler hukuk dışıdır; meşru da değildir.

Son olarak şunu da ilave edelim, OHAL Hükümetince yapılan ihraçları Sendikamız bundan sonraki süreçte sendikal hak ihlali olarak değerlendirecek ve bu çerçevede uluslararası sendikal gündeme taşıyacaktır. Çünkü son KHK ile biri şube başkanı olmak üzere 5 şube yöneticimizin iş akdi feshedilmiştir. Bundan önceki fesihleri de sayarsak toplam 10 şube yöneticimizin çalışma hakları ellerinden alınmış durumdadır.”