*22 Mayıs'ta Erdemir Kültür Merkezi'nde yapılacak olan "Karadeniz Türküleri" gecesi için biletinizi aldınız mı?

*Turkuaz Kültür ve Sanat Kulübü'nün düzenlediği gecede, tulumun çığlığında ağıt dinleme şansı da var.

Kdz. Ereğli'de amatör ruh ile profesyonel işler başaran Halk Eğitimi Merkezi'nin Turkuaz Kültür ve Sanat Kulübü yine yeni bir etkinliğe imza atmanın heyecanını yaşıyor.
Daha önce bir çok organizasyon düzenleyen ve her etkinlikten de yüzünün akıyla çıkan Kulüp bu kez 22 Mayıs 2010 günü saat 19.30'da "Karadeniz Türkileri" gecesinde sanatseverlerle buluşacak.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Turkuaz Kültür ve Sanat Kulübü her şeyi Cihangir Bilgin şöyle dedi:
"KARADENİZ TÜRKÜLERİ"  konserimizde Sarp sınır kapısından Rize ye, Zilkale'ye, Trabzon'dan Orduya, Ordu'dan Giresun'a uzanarak farklı konularda  Türküler seçtik. Tulumun çığlığında ağıt, kemençenin yayında sevda, bağlamanın telinde   hasreti  anlatmaya çalıştık. Biraz horon biraz iş şarkıları biraz da yayla yol havası derken; yeşili doğasında , denizi hırçınlığında dereleri coşkun akışıyla, yağmuruyla hayal ettik.
 Karadeniz de yaşanan  geleneksel   yaşam ve doğayla insanın mücadelesini  yürekten hissettiğimiz gibi müzikle dile getirmeye çalıştık.
Ciha tepesinden Elevit yaylasına, Sümela manastırından Fırtına vadisine, Maçka dan Boztepe'ye tüm Türkü sevenlere  dostça  selam ettik,  balıkçı teknelerine el salladık.
Bu konseri ; MAÇKALI HASAN TUNÇ,  CEMİLE CEVHER, HÜSEYİN DİLAVER , PİCOĞLU OSMAN, SÜREYYA DAVULCU OĞLU, RİZELİ SADIK, ZİYNET SÖNMEZ SAADETTİN KAYNAK , KAMİL SÖNMEZ, ERKAN OCAKLI, YUSUF CEMAL KESKİN,  VE İSMİNİ SAYAMADIĞIM bütün halk müziği sever KÜLTÜR EMEKÇİLERİNE ithaf  ediyoruz.
Ayrıca  Çernobil kazası sonucu yaşanan vahşeti ve bundan zarar gören, yaşamını yitiren    insanları minnetle anıyoruz. Özellikle yaşamının en verimli döneminde  nükleer faciadan kaybettiğimiz Kazım KOYUNCU  hasretle anıyoruz.Artık başımıza   asit yağmurları yağmasın istiyoruz.
Karadeniz'de akan derelerin ve  doğal yapının bozularak  HED lerin kurulmasını şiddetle kınıyoruz.
İstiyoruz ki  "KARADENİZ KARARMASIN"  gelecek nesile nefes alacak, sağlıklı bir doğa bırakalım.
Karadeniz müziğinin son yıllarda çağdaş boyutlarda temsil edilmesine emek veren tüm gurupları ve sanatçılarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.."
ALAADDİN GELEN ANISINA
Turkuaz sanat kulübü olarak  Temmuz Ayında  Ereğli Belediyesinin düzenleyeceği uluslar arası Festivalde Ereğli Türküleri ve Alaaddin Gelen Türküleri İle İlgili Bir Organizasyonu
Ereğli  belediyesi ile beraber düzenleyeceğiz. Yakın zamanda yitirdiğimiz  ALAADDİN GELEN i ve eserlerini anılarını yaşatmaya devam edeceğiz.
Ayrıca  bu konserde Fadime ve temel fıkraları ile şaka yoluylada olsa aşağılanan fedakâr  Karadeniz insanın bu ülkenin çimentosu olduğunu, sesimizle  sazımızla dile getirmeye çalıştık.
 "Kültür Ve Sanat eğlenceden önce önemli bir eğitim aracıdır.  "