Düğün sezonu ve asker yollama mevsimi nedeniyle biliyorsunuz patlayan silahların sayısı her geçen gün artıyor… Sonuç olarak da; çeşitli nedenlerle bir araya gelen toplulukların içerisinde kendisini bilmez magandalar dehşet saçıyor… Masum insanlar ölüyor ve yaralanıyor…

Tüm uyarılarımıza rağmen de bu olaylarda azalma olmuyor maalesef…

Sapanca’yı bilmeyeniniz yoktur… Sapanca’nın Yanık Köyü Kalkındırma ve Geliştirme Derneğigeçenlerde köy büyükleri ve gençlerin de katılımıyla bir toplantı yaptı, bu konuları değerlendirdi.  Ve toplantı sonunda gerçekten örnek bir karara imza attılar…

Ne mi?

 

Bundan böyle; düğün, eğlence ve her türlü cemiyet toplantılarında “kesinlikle silah atılmayacak”…

Dernek Başkanı Güven Senal Kezer başkanlığında 17 Ağustos 2017 günü yapılan toplantıda bu kurala uymayanların düğün ve toplantılarına gidilmeyeceği belirtilerek karar şöyle duyuruldu:

 “Düğün, eğlence ve cemiyetlerde ölüm, yaralama, tartışma ve çocukların psikolojik durumlarının bozulması gibi istenmeyen olayların olmaması adına ‘silah atılmamasını’ rica eder, bu konuda gerekli hassasiyetin sağlanabilmesi için cemiyetlerde silah atan köy sakinlerinin düğün ve eğlencelerine katılım sağlanmayacağını beyan ederiz…”

Muhteşem bir karar… Umut Vakfı olarak dernek yöneticilerini ve köy yaşayanlarını aldıkları bu karar nedeniyle tebrik ediyoruz, saygılarımızı, selamlarımızı yolluyoruz…

Bu kararın tüm köylere, beldelere, yani tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz…

Bu tür olayların en çok yaşandığı yerlerden biri olan Konya’da ise av malzemeleri satan bir işletmesi de bulunan Konya Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Bekir Bektaş“Düğün magandalarına silah satışı yok” açıklaması yaptı. Bektaş, silah satışlarında kurusıkı dahi olsa ruhsatlara baktıklarını ve bu tip eylemlerde sabıkası bulunan kişilere silah satışı yapılmadığını söyledi.

Silah satışlarında ruhsat kontrollerini düzenli olarak yaptıklarını belirten Bekir Bektaş, şu açıklamayı yapıyor:

 

“Biz buraya yazarız tabanca bulundurmak suçtur. Tabanca ruhsatlı dahi olsa satışı yasaktır. Ancak kurusıkı silah satışı yapabiliriz. Artık Konya’daki düğünlerde ve asker uğurlamalarında havaya silah sıkma vakaları çoğaldı. Bazı bilinçsiz vatandaşlarımız etrafta çocukların olduğunu unutularak hem çevreye rahatsızlık verip hem de insanların can güvenliğini riske atıyor. Biz avcılık malzemeleri satan bir işletmeyiz ve avda kullanılabilecek silahların satışını yapıyoruz. Tabanca olarak da kurusıkı tabancalar bulunduruyoruz. Ancak bu düğünlerde silah atıp polis tarafından gözaltına alındıktan sonra sabıkası bulunan kişiler bizlerden kurusıkı dâhil hiç bir silah alamazlar. Normalde kurusıkı silahların satışında bir problem yaşanmaz. Ama kurusıkı da olsa silah alacak kişinin eğer böyle bir durumda sabıkası olduğunu tespit edersek o kişi buradan asla silah alamaz. Kurusıkı tabancaların öldürme riski olmamasına rağmen sabıka kaydı ile satılıyor.”

“Televizyon haberlerini takip ettiğimizde av tüfeklerinin bir cinayet aracı olması bizim gibi av malzemeleri satan işletmecileri de olumsuz olarak gösteriyor” diyen Bektaş, “Buraya sadece koleksiyon yapmak adına ya da avlanmak için silah almaya gelenleri, insanları katletmek için silah alanlar toplumda bir öcü gibi gösteriyor bir ön yargı oluşmasına neden oluyor. Evinde her silah bulunduran potansiyel bir katil değildir. Potansiyel katillerin sabıka kayıtları ortadadır ve bizim gibi işletmeciler de silah satışını ona göre bu kişilere yapmıyoruz” dedi.

Bektaş’ın “düğün magandaları”na silah satışı yapmama kararı da oldukça ilginç…

İşte Bekir Bektaş’ın kararı, işte Sapanca Yanık köylülerin kararı…

“Çorbada sizin de tuzunuz olsun” diye meşhur bir atasözümüz var biliyorsunuz… Evet, sizler de en mutlu olacağınız günleri coşkuyla eğlenerek, halaylar çekerek kutlayın, eğlencelerinizin, düğünlerinizin “yas” yeri haline dönüşmemesi için bu mücadeleye katkı verin ki; geri dönüşü olmayan acılar yaşamayın, yaşanmasın…

İyi haftalar

Umut Vakfı