Zonguldak İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yapılan koyunculuk projesi kapsamında 35 aileye toplam 525 koç ve koyun dağıtıldı, İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi'nin sert sözleri etkinliğe damgasını vurdu.

ATANMIŞLAR İMTİHAN EDİLMİYOR:

Yol ve su yapmaya başladık, bunları yaparken, köydeki vatandaşlardan kaç tanesinin bunları kullanacağını hiç düşünmedik. Bir köye 400 bin TL masraf ediyoruz. Suyunu yolunu yapıyoruz ama kış ayında bu köyde yaşayan belki 20 kişi. Siyasetçileri ve seçilmişleri vatandaşımız devamlı imtihan ediyor. Bu işlerle ilgili atanmışları kimse imtihan etmiyor.

BÖĞÜRTLEN İÇİN AÇILIŞ:

Artık bir çok İl bunları yapmış bitirmiş. Biz Zonguldak'ta halen daha koyun dağıtıyoruz, heyecanını yaşıyoruz. Böğürtlen dikeceğiz açılışını yapıyoruz. Bunları fazla bürokrasiye, uzatmaya, zora koşmaya gerek yok. Bunlar şimdiye kadar olması lazımdı. Bu konuda kimin üzerine ne düşüyorsa, lütfen bir an önce yapması lazım. Eleştiriler bilhassa seçilmişlere ve hizmet verenlere geliyor. Bakın köylerimiz boşaldı. Zonguldak'ta maden var. Bugün tarımla uğraşan arkadaşlarımızda madencilerle aynı konumdalar. Çünkü köylerde kimsenin yapmadığı işi yapıyorlar. Kimse kusu-ra bakmasın ama herkes şehirli oldu


HİÇ ZORUMA GİTMEZ:

Vali Erol Ayyıldız ise konuşmasında, Tarım bugün daha bilinçli, daha iyi şartlarda yapılıyor. Aslında tüm kurum ve kuruluşların hepsi sizin hizmetinizde, emrinizde. Yararlanabilmek lazım. Biz elimizden gelen hizmeti devlet olarak sunmaya çalışıyoruz. Yararlanmak istemek de, biraz çalışmakla alakalı. Ben bu mesleğe başlayalı 30 yıl oldu. Ben sırtımda, fındık odun taşırım. Hiç zoruma gitmez dedi.

Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü tarafından hayvancılığı geliştirmek amacıyla Zonguldak İl Özel İdaresi bütçesiyle hazırlanan koyunculuk projesinin dağıtım töreni say-gı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık tarım ve Gıda Müdürü Cemalettin Çataklı'nın yanı sıra Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dursun Aydoğan'ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, belediye başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve çiftçiler de katıldı.

ÇOBANLIK PEYGAMBER MESLEĞİ
Törenin açılış konuşmasını yapan Çataklı, çobanlığın peygamber mesleği olduğunu belirtirken, çobanların günümüzde ise terörle mücadelede önemli görevler üstlendiğini ifade etti. Terörle mücadelede çobanların doğal korucu olduğunu belirten Çataklı, şöyle konuştu: "Koyun alan üreticilerimiz önemli bir gelire kavuşacaklar. Hedefimiz büyük sürülerin oluşması ve çobanlık mesleğinin de ilimizde hayata geçirilmesidir. Çobanlık deyip geçmeyin. Çobanlık bir peygamber mesleğidir. Benim kendi düşüncem, çobanlarımız fahri koruculardır. Bizim kırsalımıza sahip çıkmaktadırlar. Kırsalda olup bitenlerden ancak çobanlarımız vasıtasıyla haberdar olabiliriz. Bu anlamda ben çobanlığı önemsiyorum. Çobanlarımız bizim gerçekten doğal korucularımızdır. Ayrıca, insana, doğaya ve hayvanlara da saygılıdırlar. Bu nedenlerden dolayı da çobanlığı küçümsememiz gerekmektedir"

BÜTÇE BİLGİLERİ VERİLDİ
Daha sonra konuşan Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık ise tarım konusundaki çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini söyleyerek projenin hayırlı olmasını diledi. Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dursun Aydoğan da, gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki projeler ve ayrılan bütçeler hakkında bilgi verdi.

ATANANLARA TEPKİ
Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi ise, atanmışlara serzenişte bulundu. Seçilmişlerle atanmışların koordineli çalışamadığını belirten Terzi, atanmışların dairelerinden çıkmadan çalıştığını ileri sürdü. Kendine has üslupla eleştirilerini sürdüren Terzi, şöyle konuştu: "Rahmetli Atatürk, 'Köylü milletin efendisidir' demiş. Maalesef bu köylü, milletin efendisi olma vasfını kaybetmeye başladı. Kimse kusura bakmasın. Ben köylü çocuğuyum. Belki kibar konuşamayabilirim. Köylülerin sorunları ve talepleri doğrultusunda yol ve su yapmaya başladık. Ama bunları yaparken, köydeki vatandaşlardan kaç tanesinin bunları kullanacağını hiç düşünmedik.

KIŞIN 20 KİŞİ VAR
O zamanki nüfus ile şimdiki nüfus arasında fark var. Şu an bir köye 400 bin TL masraf ediyoruz. Suyunu yolunu yapıyoruz ama kış ayında bu köyde yaşayan belki 20 kişi. Siyasetçileri ve seçilmişleri vatandaşımız devamlı imtihan ediyor. Ama bu işlerle ilgili atanmış arkadaşlarımızı kimse imtihan etmiyor. Herkesin vatandaşın imtihanına girmesi lazım, hesap vermesi lazım.

HALEN KOYUN DAĞITIYORUZ
Artık bir çok İl bunları yapmış bitirmiş. Biz Zonguldak'ta halen daha koyun dağıtıyoruz, heyecanını yaşıyoruz. Böğürtlen dikeceğiz açılışını yapıyoruz. Bunları fazla bürokrasiye, uzatmaya, zora koşmaya gerek yok. Bunlar şimdiye kadar olması lazımdı. Bu konuda kimin üzerine ne düşüyorsa, lütfen bir an önce yapması lazım. Eleştiriler bilhassa seçilmişlere ve hizmet verenlere geliyor. Bizim aklımıza gelmeyen vatandaşımızın aklına geliyor. Bu kurumların başında olanların da, dairenin içerisinde oturduğu kadar arazide de araştırma ve geliştirme yapmaları lazım. Projenin amacı teşvik. Teşvik sadece parasal olmaz. Vatandaşa gideceğiz, bakacağız. 'şunu yap, bunu yap' diyerek teşvik edeceğiz. Bu konularda biraz muzdaribiz. Vatandaştan çok azar işitiyoruz. Onun için bunları söylüyoruz. Artık bakın köylerimiz boşaldı. Zonguldak'ta maden var. Bugün tarımla uğraşan arkadaşlarımızda madencilerle aynı konumdalar. Çünkü köylerde kimsenin yapmadığı işi yapıyorlar. Kimse kusura bakmasın ama herkes şehirli oldu."

KONUŞMALAR ALKIŞ ALDI
Salondan alkış alan Terzi'nin konuşmasından sonra kürsüye çıkan Vali Ayyıldız, açıklamalarıyla gerilen ortamı yumuşattı.

TARIM VE SANAYİ PARALEL GELİŞMELİ
Vali Ayyıldız, bölgedeki tarım ve hayvancılığın gelişmemesinde en büyük faktörlerden birinin bölgede bulunan yüzde 57 oranındaki orman arazisinden kaynaklandığını ifade etti. Coğrafyanın çok zorlu olduğunu hatırlatan Vali Ayyıldız, köylülerden ve çiftçilerden kaynaklanan sorunlarında olduğunu ifade ederek "Vatandaşımızın bakış açısı biraz yurt dışı biraz yer altı. Arada yer üstüne bakan çok fazla olmamış. Aşağı yukarı hepimiz köylü çocuğuz. Ben de öyle. Bu coğrafya zor. Tarım sektöründe bu şartlarda ayakta durabilmek her çiftçinin harcı da değil. Mutlaka özen, biraz da kaynak lazım" diye konuştu.

İLK 10 EKONOMİYE GİRME
NOKTASINDA
Dünya ülkesi hedefindeki Türkiye'nin, bu hedefindeki tarım ve hayvancılığın yerini de anlatan Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz son yıllarda dünyadaki ilk 10 ekonomiye girme noktasında. Bu da ülkemiz sanayileşme noktasında ciddi anlamda, sayılı ülkeler arasına giriyor demek ve girecek de. Ama tarımı ile sanayisini aynı paralelde geliştirmeyen toplumlar belli bir müddet sonra erimeye gitmiş. Ve ekonomideki almak istediği hedefe ulaşamamıştır. Bu nedenlerle, son yıllarda bilhassa bu ve buna benzer projelerle, doğrudan girdilerle, devletimiz ciddi anlamda tarıma yardım ediyor."

SIRTIMDA ODUN TAŞIRIM
Gerekli kaynağın devlet imkanları ile sağlandığını kaydeden Vali Ayyıldız, çiftçinin özenle çalışması gerektiğini söyledi. Çalışmaktan gocunan köylüleri gördüğünü vurgulayan Ayyıldız, şöyle konuştu: "Sorunları ve talepleri doğru, farkındalığımız yok. Çiftçimiz daha iyi durumda. Aradaki fark, tarım bugün daha bilinçli, daha iyi şartlarda yapılıyor. Aslında tüm kurum ve kuruluşların hepsi sizin hizmetinizde, emrinizde. Yararlanabilmek lazım. Biz elimizden gelen hizmeti devlet olarak sunmaya çalışıyoruz.
Yararlanmak istemek de, biraz çalışmakla alakalı. Ben bu mesleğe başlayalı 30 yıl oldu. Ben sırtımda, fındık odun taşırım. Hiç zoruma gitmez. Yapılacak fındık ile ilgili bir çalışmayı yaparım. Zevk anlamında da olabilir. Zorunluluk da olabilir. Bunda da hiç gocunmam. Ama gocunan köylümüzü de biliyorum. 'Bana yakışır mı, şu yapsın' diyen var. Bunu öyle demeyin, tarım öyle bir şey ki, neye ihtiyaç varsa onu vermelisiniz. Çalışma, alt yapı gerekiyorsa, onu yapacaksınız. Devlete de 'şunu verin' diyeceksiniz,biz de onu vereceğiz. Dolayısıyla tek taraflı değil."

OLUMSUZ ÖRNEKLER ÇOK
Anasının kefil olmadığı kişinin 'devlet' dediğini hatırlatan Vali Ayyıldız, insanların destek projelerini suistimal etmemelerini de istedi. Sosyal Yardımlaşma Vakfı destekli bir proje kapsamında kredi imkanından yararlanmak isteyen bir kişinin kefil bulmak yerine kendisinden destek istediğini ifade eden Ayyıldız, yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: "Bir vatandaş bir proje yapmış bize geldi. Sosyal yardımlaşma vakfı destekli bir proje. Tamam desteklenmesi güzel. Kendisine, 'kefil olacak iki adam bul' demişler. Kefil olacak iki adam bulamamış. Ondan sonra kredi istiyor. Anasının, babasının, kardeşinin kefil olmadığı kişi, 'devlet' diyor. 'Devlet, kredi versin' istiyor. Devlet de kendi kaynağını vermiyor. Fakir fukaradan kısıyor. Garip gurabadan kısıyor, sana veriyor. Bunları kullanan insanların da doğru olarak işi ele alıp, girdiler noktasında heba etmeden çalışmaların mutlaka ileriye götürmesi lazım. Çok olumsuz örnekler söz konusu. Bu projeler konusunda kullanıcılar olarak, defterimiz çok iyi değil. Geri dönmeyen kredilerden tutun, aklınıza gelebilecek bir çok şey olmuştur. İyi yapanları tenzih ediyorum. Onları baş üstüne koyuyorum. Devletimizin sunduğu imkanlar cidden sınırsız. Bunu bilin. Koyunculuk projemizin bu anlamda iyi örnek olmasını dilerim."

GELİR TARLANIZDA ÇALIŞIRIM
Vali Ayyıldız, köylerde kullanılmayan çok arazi olduğunu belirterek, köylülere arazilerin kullanılması çağrısında bulundu. Kullanılmayan arazilerin vebalinin köylülerde bulunduğunu vurgulayan Ayyıldız, arazilere kullanmak isteyenlere gerekirse tarlada çalışarak bile destek vermeye hazır olduğunu ifade etti. Kullanılmayan araziler olduğunu anlatan Vali Ayyıldız, şöyle konuştu: "Kullanıldığı zaman bazen bir köylü karşı çıkıyor. 'Köye rahat etmek için geldim, ahırın ne işi var' diyor. Bir başkası, 'elin adamının burada ne işi var' diyor. Diğeri de, 'bunun ne işi' var. O zaman sen yap. O arazi atıl durmasın. Bunun vebali köylümüze ait. Suçluyu gelip burada aramayın. Boş arazilerin ne şekilde değerlendirileceği konusunda da bizden size sonsuz destek. Yapabilinirliği noktasında bizim üzerimize düşen herhangi bir şey varsa, gocunmayın gelin. Ben kendi açımdan söylüyorum, Benden de beraber çalışmak isteseniz, gelir tarlanızda çalışırım. O konuda da gocunmam. O köylümüzün bu işleri yapması noktasında ne lazımsa, tüm kurum ve kuruluşlar sizlerin emrinizde. Bu konuda bi±orunları ve talepleri doğrulr aksaklık olduğunda benim kapım açık. O konuda gerekeni yaparız."

KOÇ RAHAT DURMADI!..
Konuşmaların ardından davetlilere ikramda bulunuldu. İkramın ardından kamyonlarda bekleyen koyun ve koçlar, Vali Ayyıldız ve diğer davetliler tarafından sahiplerine teslim edildi. Vali Ayyıldız, "İnşallah bunları sürü haline getirirsiniz. İyi bir örnek olur" dediği esnada sahibinin boynuzundan tuttuğu bir koç, Vali Ayyıldız'a boynuz vurmaya çalıştı. Vali Ayyıldız, "Koç olunca böyle oluyor herhalde" diye olayı değerlendi. Ayyıldız, daha sonra hayırlı olsun temennisinde bulunarak hayvan sahiplerini kutladı.