Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak:
 

"Erdemir'de yapacağımız eylem kararı için ünite temsilcilerini, yönetimi, icrayı toplayacağım. Pazartesi günü grev kararını alacağız, eylemleri de arka arkaya sıralayacağız"



Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Kdz.Ereğli-Alaplı karayolu Organize Sanayi Bölgesi girişinde yüzlerce aracın katıldığı konvoyla karşılandı.

Kavlak beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş, Sendikanın Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan ve şube yöneticilerinin de katılımı ile Gülüç'de bulunan Büyük Ereğli Anadolu Otel'de işçilere seslendi.

Türk Metal Sendikası ile Erdemir arasında 4 bin 700 çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşme görüşmelerinde işçinin talebi doğrultusunda 3 liralık zam istediklerini ancak işverenin 68 kuruş teklif ettiğini anlatan Kavlak konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

"BU TASLAK BİZİM NAMUSUMUZDUR"

"Burada daha önce kapsamlı bir toplantı yaptık ve şu sözü verdim, 'Taslağı siz hazırlayacaksınız, virgülüne dahi dokunmadan bu taslağı gerekli muhataplarına ileteceğim', taslağı hazırladınız, virgülüne dokunmadık, bu taslak bizim namusumuzdur. Biz namusumuza sahip çıkacağız.

 

"3 LİRA İSTEDİK, 68 KURUŞ TEKLİF VERDİLER"

Biz bu taslakta saatlik ücrete 3 liralık zam istedik yani ayda 900 lira bir para istedik. Biz bu zamana kadar 20 işyerinde toplu sözleşme imzaladık. Bize 1 liranın altında bize hiç kimse teklif vermedi, ilk defa Erdemir bize 68 kuruş bir teklif verdi. Bozuk para verdi bize, herhalde aramızı bozacaklar.

 

"TAŞIN ALTINA ELİMİZİ DEĞİL BEDENİMİZİ KOYDUK"

İyimser olmak istiyorum, iyi tarafından bakmak istiyorum herhalde sıfırın birini unuttular. Biz Erdemir, Türk Metal için, Türk Metal de Erdemir için çok önemlidir. Biz geçmişte bu şirket zora girdiğinde taşın altına elimizi değil bedenimizi koyduk. Türkiye'de hiç kimsenin yapmaya dahi cesaret edemediği birşeye biz hep birlikte 8 yıl önce yaptık ve bir söz verdik. 'Bu fedakarlıktan sizi çıkartırız ama sizde iyi gününüzde bizi unutmayacaksınız' dedik. Çok şükür 8 yıldır namusu ile çalışan evine helal ekmek götüren bir allahın kulunu işten çıkartmadık. Bugüne kadar bu ilişkiyi böyle getirdik.

 

"TÜRKİYE'NİN GÖZÜ KULAĞI BURADA"

Bu ilişkiyi kimsenin bozmaya hakkı yoktur. Eğer bu ısrarlarında devam ederlerse buradan herkese sesleniyorum Pazartesi günü grev kararını alacağız, uygulama kararında da fazla geç kalmayacağız. 20 işyerinde sözleşme imzaladık, bu sözleşme sadece Erdemir'i ilgilendirmiyor. Türkiye'nin gözü kulağı burada. Bu sözleşme 2017 yılının çıtasını belirleyecektir. Siz sadece Erdemir'de çalışanları değil biz sadece Erdemir'i sözleşmesini değil şuanda bizimde diğer sendikaların da masada olduğu 45 sözleşme var. Onların da startını vereceksiniz, çıtası belirlenecek. Onun için bu bir Erdemir sözleşmesi değildir, sadece bu Erdemir'de çalışanı ilgilendirmiyor, bu Türkiye'nin her yerinde çalışan emeğinden başka sermayesi olmayan tüm işçilerin sözleşmesidir. Türkiye'nin her yerinden destek alacağız, gerekirse her tarafını ayağa kaldıracağız.

 

"DÜNYADA BİR TEK ERDEMİR KARLI"

Son iki yılda, dünyanın her tarafına çelik sektörüne bakın ister Avrupa ister Çin'e hep defteri zararla kapattı, dünyada tek bir işyeri karla kapattı o da Erdemir. İşte o da buradaki işçinin sayesinde oldu. Üretmek, kazandırmak ve kazanmak istiyoruz. Ürettik, kazandırdık ve şimdi de biz kazanacağız. Bizim paramızda kimsenin gözü olmamalı.

 

"AYŞE VE ZÜBEYDE TATİLE GÖNDERMEYELİM"

Çalışanın alacağı 3 liranın kimsenin gözü olmamalı. Bunun pazarlığını yapmamalı hele hele 68 kuruş teklif vermemeli. Bizim burada iki tane fırınımız var Ayşe ve Zübeyde. Bizi onlar tatile göndermeyelim. Kapsamlı bir toplantı yapacağız. Yapacağımız eylem kararı için ünite temsilcilerini, yönetimi, icrayı toplayacağım. Pazartesi günü grev kararını alacağız, eylemleri de arka arkaya sıralayacağız"

Havai fişek ve konfetiler eşliğinde Erdemir işçisi uzun süre slogan attı.



(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)