Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle yaptığı istişare toplantısına katıldı.​

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde yapılan istişare toplantısında yaptığı konuşmada, “burası Çankaya Köşkü, başkentin yönetim merkezi, biliniz ki, her birinizin buradaki hukuku 79 milyon diyebileceğimiz kardeşlerinizden farklı değildir" dedi.

Türkiye'nin her bir bölgesini bir bütün olarak gördüklerini bildiren Davutoğlu, “Her bir şehrini, ırmağını, dağını birbirinin kardeşi olarak ihdas ediyoruz. Diyarbakır Ulucami'nin Bursa Ulucami'nden hiçbir farkı yoktur. Uludağ'ın Ağrı Dağı'ndan, Fırat'ın Sakarya'dan, Dicle'nin Yeşilırmak'tan farkı yoktur ve onun eteklerinde yaşayan insanların da o kardeşlerin de birbirinden farkı yok” diye konuştu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaklaşık 7 saat süren toplantıda yaptığı konuşmada, Doğu ve Güneydoğu illerimizde yaşanan terör, mevcut durum ve yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkenin ve bölgenin sorunlarıyla baş edilebilmesi için en önemli parametrenin ayrıştırmamak ve kardeşliğin devamını sağlamak olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“İnşallah bu topraklar üzerinde birbirimize sevgimiz ve saygımız ilelebet devam eder. Ülke düşmanlarının amacı ayrıştırmak, kardeşliği bozmaktır. Anlayamadıkları şudur; hiçbir zaman bu ülke insanları arasında ayrışma olmamış, bu ülke insanları birbiriyle savaşmamıştır.

Türkiye gönül kapılarını, sınırlarını değişik tarihlerde kendisine sığınanlara açmıştır. Bugün de 2,2 milyon Suriyeli, 300 bin Iraklı Türkiye’ye gelmiştir. Bize insanlık dersi vermeye çalışan Avrupa Birliği ülkeleri, yollarda ve denizlerde hayatını kaybeden sığınmacılara kayıtsız ve duyarsız kalmış, sınırlarını bu insanlara kapatmıştır.”

Türk insanının komşuları kadar şanslı olmadığını vurgulayan Bayraktar, “İnsanımızın sığınmacı olarak gidebileceği hiçbir ülke ve toprak yoktur. Şehit kanlarıyla sulanmış bu toprakların kıymetini bu ülke insanları olarak iyi bilmeliyiz. 79 milyon olarak, zenginlikleri doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle hep beraber paylaşacağız” diye konuştu.

Bayraktar, bölgenin sulama, enerji, ulaştırma, tarım ve hayvancılık yatırımlarına ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Toplantıya, TZOB, TOBB, TESK, TÜMSİAD, ASKON, DİKAD, DOGÜNSİFED, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi ziraat, ticaret, sanayi, borsa, esnaf ve sanatkar oda başkanları katıldı.