19 Eylül Gaziler Günü Anma programı Atatürk Anıtı’nda çelenk koyma töreni ile başladı ve günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Çanakkale Gazileri Hüseyin Kaçmaz ve Ahmet Kolsuz’un kabrinde  Kuran-ı Kerim okunması ile devam etti.




Atatürk Anıtı önündeki törende, önce Nazım Madenoğlu Kaymakamlığın çelengini koydu. Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ve ardından Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın çelenk koymasının ardından saygı duruşu yapılıp İstiklal Marşı okundu.



Muharip Gaziler Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi.




“YOK EDİLMELİDİR”

“19 Eylül Kurtuluş Savaşında cepheden cepheye koşan bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden İstiklal Savaşı gazilerinin, 19 Eylül Dünya Barışı ve insanlık uğrunda Kore’de savaşan Türk’ün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore gazilerinin, 19 Eylül Kıbrıslı Soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve adada Enosis hayallerini Akdeniz’in karanlık sularına gömen Kıbrıs Gazilerinin, 19 Eylül Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi üniter yapısı toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, tüm Malül Gazilerinin şeref ve kahramanlık günüdür.




Ülkemiz bugün, dünden olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanların yoğunlaşan tehdidi altındadır. Türkiye Cumhuriyetinin bekası için teröre verdiğimiz onlarca şehit hepimizi derinden yaralamaktadır. Genç fidanlar bizler için hürriyetimiz ve bütünlüğümüz için can vermekte toprağa düşmektedir.

Terör konusunda Türk Devletinin ve toplumumuzun daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Teröre teröriste ve işbirlikçilerine kesinlikle müsamaha edilmemeli silahlı terör misliyle karşılık verilerek yok edilmelidir. Teröre her alanda karşı çıkılmalıdır, kanlarımız boşa akmamalıdır.




Türk Devleti ve milleti şehit ve gazisine her zaman sahip çıkmalıdır. Bugün Kore ve Kıbrıs Gazileri ilgiden maddi ve manevi destekten yoksunlar kanunlarda ve uygulamalarda yapılan ayrımcılık bizleri üzmektedir. Biliyoruz ki devletimizin vefa duygusu yücedir. Bu konuda ilgililerin daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.



Bugün gazi olmanın gurur ve kıvancını büyük bir coşkuyla yaşıyoruz. Kahraman gazi arkadaşlarım Gaziler Gününüz kutlu olsun.

Sergilediğiniz kahramanlık cesaret ve fedakarlıklarla Türk Milletinin azmini gücünü ve kudretini ortaya koydunuz.

Gazi unvanı kolayca alınan bir unvan değildir.




Şehitliği göze almayanlar gazi olamazlar. Gazi savaşı süngünü ucunda merminin vızıltısında torpilin torpidonun bombanın dehşetinde sürdürürken şehit düşen arkadaşını omuzunda taşıyandır.

Şehit nurlanmış gazi onurlanmış askerdir.



Gazilik unvanını büyük bir onur ve gururla taşımaktayız. Gazilik ömür boyu taşınacak bir şereftir. Tarihte bir çok savaşlar vardır ki o milletin kaderini değiştirmiştir. 13 Eylül 1921 Sakarya Muharebesinin zaferle bitmesi Türk Milletinin kader çizgisinde dönüm noktasıdır.

Sakarya Zaferinin kahraman lideri Ulu Önder Atatürk’e 19 Eylül 1921’de ilk TBMM tarafından 153 sayılı kanunla gazi unvanı tevcih edilmiştir.




Vatan uğruna canlarını vererek göndere çekilen alsancağı orada tutanlar ve kanımızla renklendirdiğimiz ay ve yıldızdan gurur duyanlar tarihin içinde ve unutulmazlar köşesinde daima hatırlanacaklardır.




Değerli konuklar 19 Eylül Gaziler Günümüzde mutluluğumuzu bizlerle paylaştığınızdan dolayı sizlere şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına orduya sadakat şerefimdir diyen gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını can verip toprağa düşmüş tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi minnet şükran ve saygıyla anar hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluk dilerim.”





“AĞA BABALARINIZ SİZİ KURTARAMAYACAKTIR”

Daha sonra ise kürsüye Türkiye Harp Malulü, Gazi Şehit Dul ve Yetimleri   Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüven geldi. Demirdüven, gazilerin vatan müdafasında düşmanla, terörle mücadelede yaralanıp dönen kahramanlar olduğunu ve gazilik ünvanının şehitlik mertebesinden sonra geldiğine vurgu yapıp “Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti işgal ve esarete alışık değildir. Asil ve emsalsiz bir millettir” dedi.




Demirdüven sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ülkenin Şehri Gazi, Meclisi Gazi, Kurucu Lideri Gazi, taşı toprağı Gazi. Gazilik bizim onurumuz, şerefimizdir. Ne yazık ki hala şehit veriyor, gazi oluyoruz. İsim listelerimiz  maalesef artıyor, artmasın diye dua ediyoruz.




Bu ülkenin ekmeğini yiyip bu ülkeye ihanet edenler biliniz ki gerekli dersi olacaksınız. Bir çok şehit verdik bir çok gazimiz var. Dul ve yetimin, garip gurabanın, gazihnin, şehidin hakkını yiyenler bunun hesabı ağır olacaktır. İhanet şebekesine uşaklık yapanlar, vatan bayrak düşmanlarına taşeron olanlar bu milletin hakkı size helal değildir.



Asrekimize, polisimize, sivil insanlara kurşun sıkanlar unutmayın son nefer, son nefes bitene kadar bu devlet bu millet sizinle mücadele edecektir.  Zafer; inanan, iman eden bu asil milletin olacaktır, ağa babalarınız sizi kurtaramayacaktır.

Mehmet Akif  diyor ki… Irzımızdır çiğnenen evladımızdır doğranan, bire zalim ağlamazsan gülmekten utan.”




Kışla Mahmut Likoğlu Ortaokulu öğrencisi Gülşah Akkaya’nın Orhan Seyfi Orhon’un “GAZİMİZE” adlı şiirini   okumasının ardından, törene katılanlar Atatürk anıtı arkasında bulunan şehitler anıtına karanfiller bıraktılar.



Tören, Kdz. Ereğli İlçe Müftülüğünce, Kestaneci Mahallesi mezarlığında Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın ve Belen Yeni Mahallesi Mezarlığında bulunan Çanakkale Gazisi Ahmet Kolsuz’un kabrinde Kuran-ı Kerim okunması ve Mezarlıklardaki şehit ve merhum gazilerimizin kabirleri de ziyaret edilmesi ile sona erdi.

 


Haber:Eyüp Bektaş