Geçtiğimiz hafta Kdz. Ereğli'de toprağa verdiğimiz Ünlü Ressam Osman Zeki Oral'ın vasiyeti, Kireçlik'e termik santral yapılmamasıydı.

 

Osman Zeki Oral  Ağustos 2010 tarihinde Kireçlik'e giderek denize girmiş ve bu doğa harikası bölgenin  yok edilmemesine dikkat  çekerken BURAYI BALIKÇI KÖYÜ YAPALIM önerisinde de bulunmuştu.

 

Mart 2011 tarihinde ayaklarındaki şişkinlik rahatsızlığı nedeniyle 86 yaşında Ankara'ya tedaviye götürülen ünlü Ressam Osman Zeki Oral'ı burada geçirdiği kalp yetmezliği nedeniyle 3 Mayıs 2012 tarihinde İbni Sina Hastanesi'ne götürülürken yolda yaşama veda etmişti. 87 yaşında aramızdan ayrılarak sonsuzluğa uzanan Osman Zeki Oral'ın cenazesi  Ankara'da 4 Mayıs 2012  tarihinde Kültür Bakanlığı önünde yapılan törenin ardından aynı gün Kdz. Ereğli'ye getirilmişti.  Kdz. Ereğli ilçe belediyesi  önünde yapılan törende de Osman Zeki Oral'ın sanatçı kimliği ile ilgili açıklamalar yapılmış ve daha sonra  aynı gün Bozhane Camisi'nde kılınan ikindi namazının ardından da Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

Ünlü ressam Osman Zeki Oral vefat etmeden 21 ay önce Kdz. Ereğli'nin Kireçlik denizine gitmiş ve bu alanda kurulmak istenen termik santrale karşı farklı bir önerisini gündeme taşımıştı. Oral,  Kireçlik'in balıkçı köyü yapılarak doğasının korunacağını  ifade etmişti.

Oral'ın vasiyeti olarak kabul edilebilecek ve önerisinin unutulmaması-unutturulmaması için ilçe kamuoyu ile sanat çevrelerinin dikkatini bir kez daha bu konuya çekmek istiyoruz.

OSMAN ZEKİ ORAL'IN KİREÇLİK'İ ' BURAYI BALIKÇI KÖYÜ YAPALIM'   BAŞLIKLI AÇIKLAMASI, 10 AĞUSTOS 2010 TARİHLİ ÖNDER GAZETESİ'NDE ŞÖYLE YAYIMLANMIŞTI:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Türkiye Turizm Eylem Planı" çerçevesinde eko turizm bölgesindeki Kireçlik, ayrıca Zonguldak İl Genel Meclisi'nin 2006 yılında "Yalı Boyları Programı"nda turizm alanı kapsamında değerlendirildi. Kireçlik'in termik santral ile yok edilmemesini isteyen Ünlü Ressam Oral, bu alanda balığın işlendiği ve konserve yapıldığı bir köy kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Karadeniz Ereğli'nin nefes alabildiği bakir bölgelerden biri olan Kireçlik'te yine Hema'nın hem de iki tane birden termik santral kurmak için harekete geçmesine tepkiler devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2007 yılında 2013 yılını hedefleyerek; Akçakoca'dan Sinop'un Gerze ilçesine kadar uzanan Batı Karadeniz sahillerini eko turizm başta olmak üzere "Türkiye Turizm Eylem Planı"nı kapsamına aldı. Batı Karadeniz'i iç ve dış turizme açmayı hedefleyen bu çalışma kapsamındaki Kdz. Ereğli'nin Kireçlik Bölgesi; Zonguldak il Genel Meclisi'nin 2006 yılı yatırım programına da "Yalı Boyları Yatırımları" kapsamında girdi ve bu alanda 50 bin TL'lik yatırım yapılması planlandı.
İşte Yalı Boylarında yaşayanlar başta olmak üzere tüm Ereğlilileri üzen ve endişeye sevk eden termik santral konusundaki gelişmeler tartışılırken, Kireçlik'e Türkiye'nin dünyaca ünlü ressamlarından Osman Zeki Oral'da gitti. Büyük usta Kireçlik'e halkın kabul etmediği bir tesisin kurulmaması gerektiğini dile getirirken, ayrıca "balıkçı köyleri yapalım" önerisini getirdi.
Osman Zeki Oral Kireçlik sahillerinde şöyle konuştu:

SORU: Burası Kireçlik, Kireçlik'teyiz. Denize giriyoruz. Kireçlik'e termik santral kurmak istiyorlar. Siz ne diyorsunuz hocam?

YANIT: Valla çevreye zarar veriyor mu vermiyor mu bu önceden incelenmeli. Eğer zarar veriyorsa kurulmamalı. Çevreyi kirletiyorsa doğal kaynakları köreltiyorsa, tabiatı bozuyorsa böyle bir şeyin kurulması doğru değil. Hele ki böyle güzel bir yer. Güzelliği mahvetmelerine ben tahammül edemem.

SORU: Hocam buradaki köylüler toplandılar eylem yaptılar 19 Temmuz'da santral istemiyoruz diye.

YANIT: Halktan gelen istek çok önemlidir. Halkın dediği olur. Yani halkı ikna edebilirseniz demek ki olabilir. Ama ikna edemezseniz olmaz.

SORU: Hocam nasıl beğendiniz mi burayı?

YANIT:Kireçlik çok güzel bir yer. Eskiden burada Amelebirliği'nin ocakları vardı. Kömür çıkarılırdı. Madenkeş bölgesiydi burası. Ama herhalde verimsiz neticeler oldu ki ocağı kapattılar burada. Gemilere nakledilen iskeleler vardı. Burası çok güzel bir balıkçı köyü olabilir ancak. Burada balıkçı köyü kurulabilir.

SORU: Ne demek balıkçı köyü?

YANIT: Balıkçı Köyü balıkçıların sosyal hayatlarını düzenlemek. Onlara imkan, mekan ve kolaylık sağlamak, sonra ev problemlerini halletmek efendim balık ağları, balık konservelerini kurma imkanlarını tanıma, daha başka sosyal aktiviteler de yapılabilir, onlara kayıklar temin edilebilir.