10 Ekim Dünya Sağlığı günü kutlanıyor. Kutlamalar çerçevesinde Halk sağlığı Müdürü Dr.Yusuf Kaya bir açıklama yaptı. Kaya yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi
Ruh sağlığı, hayat kalitesinin temelidir. Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini arttırır hem de sosyal bütünleşmeyi ve toplumda üretkenliği sağlar. Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun 10 Ekim’i Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak belirlemesi; ruh sağlığı rahatsızlıklarından muzdarip olanların sesini duyurabilmek, toplumda ruh sağlığı konusunda bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak, kişinin ruh sağlığını ve yaşamsal işlevlerini koruyup desteklemek, psikiyatrik ve nörolojik hastalıkları önlemek, psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların tedavi ve bakımını geliştirmek gibi amaçlar taşımaktadır. Her yıl belirli konulara odaklanılan Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlama gününde bu yıl “Şizofreni ile Yaşamak” teması belirlenmiştir. Şizofreni, kişinin düşünce, duygu ve davranışlarını et ileyen ciddi bir ruhsal hastalıktır.  Şizofreni genellikle ergenliğin sonu ve ilk yetişkinlik dönemleri olan 15-25 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Şizofreni hastaları, gerçeği değerlendirmede zorluk çekmektedir; olmayan sesler duymak, hayaller görmek, fikir uçuşmaları, konuşmada kopukluk, jest ve mimiklerde küntlük, uzun süre hareket etmeden durmak gibi çeşitli belirtiler görülmektedir. 
Henüz tüm hastalar için tam şifa sunan bir tedavi olmamakla birlikte, çoğu insan için oldukça etkili olan başarılı tedavi yaklaşımları mevcuttur. Şizofreni hastaları Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde tıbbi tedavi ve psikososyal destek alabilmekte ve iş yaşamına dahil olarak, sosyal ilişkilerini devam ettirerek üretken bir hayat yaşayabilmektedir.
Toplumda şizofreni hastalığı yeteri kadar anlaşılamadığı için şizofren kişiler saldırgan ve tehlikeli olarak etiketlenerek damgalanmakta ve toplumdan soyutlanmaktadır. Bundan dolayı toplumdan izole edilen hasta ve hasta yakınının hayatı daha da zorlaşmaktadır. Şizofreni hastalığı konusunda bilgilenerek bu konuda bilinç ve farkındalık oluşturmak sağlıklı birey ve toplum açısından büyük bir gerekliliktir. Herkese sağlıklı bir ömür dilerim.”             (Haber Merkezi)