Kdz. Ereğli Eğitim İş Sendikası Temsilcisi Cengiz Başaran, 12 Eylül 1980 tarihinde demokrasi hukuk dışı arayışların ürünü olan ve ABD emperyalizminin kontrolünde gerçekleştirilen askeri darbenin, ülkenin aydınlık yüzü üzerine buldozer gibi geçtiğini söyledi.

 

Faşist darbenin sonunda, 800 bin insanın gözaltına alındığı, 250 bin demokrat yurtsever insanımızın tutuklandığı bir süreç yaşandığını vurgulayan Başaran yazılı açıklamasında şöyle dedi:

 

“Bunun sonucunda yurtsever, aydın demokrat, devrimci insanlarımızın bir bir işkencelerden geçirilmesi sonucunda, bir korku imparatorluğu oluşturulmuştu. Bu imparatorluğun oluşumuna yataklık eden sivil uzantılar zaman içerisinde muhbirlik ve ispiyonculuklarının ödülünü almışlardır. 12 Eylül yönetimiyle uzlaşan Turgut Özal ve prensleri, iktidarın nimetlerinden yararlanmayı bilmişlerdir.

 

O dönemde işbirliği yapanlar bugün dahi hak edişlerinin karşılığını almaktadırlar. İşbirlikçi sermaye çalışanlara karşı daha önce demokratik tepkilerden dolayı gerçekleştiremediği yasaları 12 Eylül karanlığında bir bir çıkarmıştır. 24 Ocak ekonomik kararları çalışanların daha da yoksullaşmasına neden olmuştu. Bu ekonomik kararlar dışında emeğin örgütlenmesini engelleyen bir dizi yasaklar getirilmişti.

 

Bunun sonucunda o zamanın en büyük öğretmen örgütü olan TÖB-DER kapatıldı. Üyeleri 1402 yasasıyla görevlerinden uzaklaştırıldı. Din dersi zorunlu hale getirilerek gerici iktidarlara ortam hazırlanmıştır. 12 Eylül’ün oluşturduğu korku düzeninin izleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Bunların izlerinin silinmesinde herkese sorumluluk düşmektedir. Sözde demokrasi havarisi kesilenlerin öncelikle yapması gereken darbeyi gerçekleştirenleri yargıya intikal ettirmektir. Ama görülen o ki ABD den izin alınmadan bunları gerçekleştirecek siyasi irade henüz ülkemizde oluşmamıştır.

 

Okullarımıza konulan Kenan Evren ismini dahi kaldırma cesareti gösteremeyenlerin demokrasi havariliğine soyunmasına kargalar bile güler.

 

Unutulmasın ki, demokrasi konusunda samimi olanların gerçek açılımı önce 12 Eylül sorumlularını yargılamadan geçer. Eğitim-İş olarak; 12 Eylül faşist yönetiminin oluşmasına neden olanları şiddetle kınıyoruz. Demokrasi ve hukuk dışı arayışların hiçbir dönem çözüm olamayacağı inancındayız. Askeri darbenin kirli ilişkileriyle bugün önemli görevlerde bulunanların da, gerçek yüzlerinin ortaya konulması kamuoyu vicdanında yaraların sarılmasında önemli rol oynayacaktır.”