Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, OYAK yönetimine kente karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. ‘Çilek fidesi dağıtmakla, bin tane tablet almakla, Elpek bezine sahip çıkıyoruz demekle sosyal sorumluluğunuzu yerine getirmiş olmuyorsunuz. Halkı bunlarla kandıramazsınız’ diyen Posbıyık, “OYAK, Erdemir’i 2006’da aldı. O günden beri Süleyman Savaş Erdem’in Ereğli’de ceketini asacağı bir tesisi yok” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, OYAK yönetiminin Ereğli’ye karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi. Konuya ilişkin Kdz.Ereğli Belediyesi'nden gönderilen açıklama şu şekilde:

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in 2006 yılında tesisi satın aldıktan sonra Ereğli’de ceketini asacağı bir çivisinin olmadığını vurgulayan Posbıyık, şunları söyledi:

“Erdemir Genel Müdürü gazetelerde boy boy resimler veriyor. Ereğli’nin tarihine sahip çıkıyoruz, çilek fidesini biz yetiştiriyoruz. Elpek bezine sahip çıkıyoruz’ diyor. Koskoca Erdemir ‘ben bin tane tablet verdim’ diyor; tüm bürokrasiyi topluyor, büyük törenler yapıyor. Erdemir yetkililerine sesleniyorum. Çilek Kooperatifi’ni 1995 yılında kurdum. O günden bu yana fide dağıtıyoruz. Ziraat Odası ile arazi kiraladık, orada fide yetiştirmeye başladık. Uzun müddet devam etmedi ama şu anda Delihakkı’da belediyenin kendi serasında bu fideleri yetiştiriyoruz. Elpek bezini canlandırmak için 1994 yılında ilk etapta çalışmalara başladık. El tezgahı yoktu. Bunun için köy köy dolaştık, bir köyde yıpranmış, parçalanmış bir tezgah bulduk. Teknik bir ressam arkadaşımı getirdim, resimlerini çizdirtirdim. Ereğli Sanat Okulu’nda 3 tane tezgah yaptırdım. Hatta tezgahların birinin üzerinde Halil Posbıyık diye yazar. O gün üretimi yapan arkadaşlarıma tezgahları teslim ettim. Yani ilk teşvik eden benim. Hala daha Ereğli’nin en güzel yerinde onlara ücretsiz, kirasız satış mekanı yaptık, tezgahları da var içerisinde.

-EREĞLİ HALKINI EKPEKLE, ÇİLEKLE, TABLETLE KANDIRAMAZSINIZ-

Şimdi bunları niye anlatıyorum. Yıllık cirosu trilyonları geçen, Ereğli’ye hiçbir şey vermeyen, hiçbir katkı yapmayan, sosyal projeler üretmeyen Erdemir’e sesleniyorum. ‘Çilek fidesi dağıtıyorum, Elpek’e sahip çıkıyorum. Bin tane tablet aldım’ demekle sosyal sorumluluk olmaz. OYAK yöneticileri Ereğli halkını bunlarla kandıramazsınız. Kananlar kanar ama biz kanmayız. Sizlere defalarca söyledik. Kent Meydanı’nı yapalım birlikte. Otoparkları siz işletin, parası da sizin olsun, dedik. Sosyal bir olay yaratalım Ereğli’de dedik. Göztepe Köprüsü’nü beraber yapalım dedik. Ama hiçbir şey yok.

-SÜLEYMAN SAVAŞ ERDEM’İN CEKETİNİ ASACAĞI ÇİVİSİ YOK-

Buradan sayın Süleyman Savaş Erdem’e sesleniyorum. OYAK olarak 2006 yılında Erdemir’i satın aldınız. Allah rızası için, Allah hakkı için Sayın Süleyman Savaş Erdem, 2006 yılından beri Ereğli’de yaptığı bir tane tesisi gösterebilir mi bana. Ereğli’ye gelmiyor, bizleri de ziyaret etmiyor ama Ereğli’ye geldiğinde ceketini asacak bir tane çivisi yok burada. Varsa bir tane çivisi Süleyman Savaş Erdem bize göstersin biz de alkışlayalım onu.

-EREĞLİ’Yİ CÜRUF TOZUNA BOĞMAYIN, BUNA İZİN VERMEYİZ-

Sayın Kaymakamımız toplantıda bana, ‘Bardağın dolu tarafından bakalım’ diyor. Sayın Kaymakamım bardakta su yok ki neresinden bakayım. Ereğli’de Kaymakamlık binası kirada. Emniyet Müdürlüğü kirada. Zonguldak Ereğli yolu, Ereğli-Devrek yolu bitmemiş. Çevre yolumuz var, yapılmamış.  Turizmden bahsediyoruz. Göztepe’ye, Kaletepe’ye çıkmak için izin almamız lazım, devlet yardım etmiyor. Ama biz turizmden bahsederken Ereğli’ye cüruf sahası kurulsun, Alaplı’da vatandaşlarımızın olduğu yerde cüruf sahası kurulsun, Ereğli’deki, Alaplı’daki insanlar zehirlensinler diye izinler veriliyor. Ereğli halkı bunlara izin vermez. Daha evvel Köseağzı’nda plajın olduğu yerde termik santral kurulacaktı. Bütün vatandaşlarımız bir araya geldik şalvarlı kadınlarımızla eylemler yaptık, Ankara Çevre Genel Müdürlüğü’ne kadar gittik ve termik santral yapımını durdurduk. İlerleyen zamanda Kireçlik’te termik santral yapmaya kalktılar. Bütün STK’larla birlikte Ereğli Belediyesi olarak 3 gün boyunca masa sandalyelerle orayı donattık ve gece gündüz eylem yaptık. Bütün STK’lar ve siyasi partilerle birlikte... Kireçlik’e de termik santrali yapılmasına izin vermedik.

Şimdi uyarıyorum. Ereğli’yi cüruf tozuna boğmayın lütfen. Bunu yapanın Erdemir olduğunu biliyorum. Erdemir teşvik ediyor. Ereğli’de sıkıntılı durumlar çıkartmayın. İlerleyen zamanda bekli de Erdemir’den çıkan cüruf arabalarının önünü keseceğiz ve geçirmeyeceğiz bu müteahhitleri. Son olarak sesleniyorum, herkes aklını başına toplasın.”