AK Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, düzenlediği basın toplantısında Erdemir'e yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Erdemir'in 18 Mart Çanakkale Zaferi programını yapacak okuldan Erdemir Kültür Merkezi için para talep ettiğini de anlatan Çakır, konuya ilişkin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

"3 AYLIK KÂR AÇIKLADI, GÖRDÜNÜZ"

Erdemir olmazsa olmaz kuruluşlarımızdan bir tanesi. OYAK Genel Müdürü ile bir randevu talebimiz var. Ereğli'nin sorunları üzerine gideceğiz. Bunlardan bir tanesi metalürji fakültesidir bir tanesi Ereğli'nin hak ettiği payı almasıdır. Erdemir'in 3 ayda açıkladığı karı gördünüz, bizim kimsenin kazancında gözümüz yok daha fazla kazasın. Erdemir kazandıkça Ereğli daha mutlu olur ama sosyal sorumlulukları da yerine getirmesi lazım.

"HER SENE BİR OKUL YAPMASI LAZIM"

En ufak bahsedeyim yani bir Erdemir cami imamının lojmanını Erdemir geri istiyorsa bir amatör spor kulüplerinin bu şehirde Erdemir'in tozunu toprağını olumsuz hava şartlarını teneffüs etmiş gençlerine ve belediyespor da dahil olmak üzere maç ücreti talep ediliyorsa bu sosyal sorumluluklara sığmaz. Erdemir'in her sene Ereğlimize bir okul yapması lazım.

 

"ERDEMİR'E İŞE GİRİŞTE EREĞLİ ŞARTI"

Erdemir'in kazancı ortada ama bu şehire hak ettiği değeri vermesi lazım. Sobaya bu kadar yakın olup ta ısınamayan insanlar nadirdir. Defalarca ifade ettik genç kardeşlerimiz ile ilgili Kardemir'i aradığımız zaman burada iş başı yaptırabildiğimiz zaman, "Bizim sözleşmemizde birinci maddede Karabük nüfusuna kayıtlı olması lazım girebilmesi için. Taşerona olabilir ama kadroya girebilmesi için Karabük nüfusuna kayıtlı olması lazım. Bizim Ereğli ise bugüne kadar böyle bir uygulama yapmış değil. Dünyanın her yerinde bu var. Fabrikaların bulunduğu yere ister istemez olumsuz etkileri olacaktır. Bunları da dengeleme adına sosyal sorumluluk ve istihdam anlamında o şehre katkı sunarlar. Ereğli'de ikametgah şartını biz de talep edeceğiz. Erdemir'de OYPA'da müteahittinde A, B'sinde iş başı yapacak insanların 3-5 yıl ikamet eden insanlardan seçmesi noktasında dayatmacı olacağız. Bu bizim hakkımız bu şehrin hakkı.

 

ERDEMİR, OKULDAN KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN PARA İSTEDİ

Bu şehir her zaman mütevaziliğini korumuşsa, saygılı olmuşsa hak etti değeri vermesi lazım. Bu hak ettiği değeri vermeyenlerin takipçisi biz olacağız. Şunu açıkça söylüyorum sabrın son noktalarına geldik şehir olarak. Bir cami lojmanına bir spor kulübüne siz bir 18 Mart Çanakkale programı yapan okullardan Erdemir Kültür Merkezinden ücret talep edecekseniz bu olmaz. buna müsaade etmemiz bizim buna kayıtsız kalmamız düşünülemez. Böyle birşey yok. Kim olursa olsun her türlü bakanlık nezdinde takipçisi olacağız. Kimsenin bu şehire olumsuzluklar yaşattıklarının karşılığını vermeden böyle bir şey yok.

 

"İHALESİZ, ÖN ŞARTSIZ YÜK VERMELERİ LAZIM"

Bugün Türkiye'nin neresine giderseniz gidin o şehrin kooperatifleridir o şehrin yükünü çeken. Bizim Ereğli'mizde böyle birşey yok. Ereğli'deki yerel kooperatiflerin desteklenmesi lazım. Maliyetler ortada ortalama değerler ortada bu değerler ihalesiz ön şartsız bizim kamyoncumuza yük vermeleri lazım. Bunu özellikle söylüyorum .

 

"BU YEREL DİNAMİKLERİ DİKKATE ALACAKLAR"

OYAK'ta Genel Müdür değişikliği oldu kendilerine ifade edeceğiz. Erdemir'de değişiklikler olur olmaz bilemem. Olursa da olmazsa da biz bunları önlerine getireceğiz. Yapılmadığı sürece milletimiz ile de gerekli tepkiyi ortaya koyacağız. Böyle bir lüks yok. Bugüne kadar gücünü başka yerlerden alıp belki yerel dinamikleri dikkate almayanlar yarın bu yerel dinamikleri dikkate alacaklar.

 

TERSANECİLER ERDEMİR MAĞDURU

Tersanelerde gemilerin indirilmesi için belli bir yükseklik lazım. Erdemir mamülleri yani cüruf ona benzer şeylerle doldurulunca tersanecilerimiz mağdur oluyor, bunlar dile getirildi. Bundan sonra takipçisi olacağız. Tersaneciler bizim şehrimizin yatırımcılarıdır. Kimsenin buraların sahibi benim deme lüksü yok adı ne olursa olsun birlikte yaşıyorsak herkes kurallara uyacak kimse kendisini kuralların üzerinde kanunların üzerinde görmeye kalkmasın biz de bunların yasal anlamda takipçileri oluruz."