Kdz.Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi, Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nin ekim ayı toplantısında gündeme gelen Bozhane'deki süreç ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kdz.Ereğli Kaymakamlığı ve Kdz.Ereğli Belediyesi'nin yetkileri olmadığı halde konuyu gündeme taşıdığına anlatan Kooperatif Başkanı M.Ali Köse, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ı yalan ve yanlış söylemlerde bulunduğuna değindi.


Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nin eylül ayında yapılan toplantıda Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın Bozhane Balıkçı Barınağı'na ilişkin söylemlerine Kdz.Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi'nden açıklama geldi.

"TÖHMETİ TEMİZLEMEK"
Kooperatif Başkanı M.Ali Köse, Posbıyık'ın söylemlerinin, "yalan" ve "yanlış" olduğuna vurgu yaparak, "Bozhane Balıkçı Barınağının 1994 yılı öncesine döndüğünü, olumsuz hareketlerin başladığını, insanların bıçaklanabileceğini ve kadınlarımızın oraya giremediğini belirterek biz balıkçıları ve camiamızı töhmet altında bırakarak suçlamıştır. Bu basın açıklaması üzerimize atılan bu suçlama ve töhmeti temizlemek ve sayın Başkanın yanlış bilgiler aktardığını beyan etmek için kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı nedeniyle yapılmıştır" dedi.
Balıkçı barınaklarının ülke genelinde olduğu gibi Kdz.Ereğli'de de balıkçı mesleğini icra eden ve geçimini balıkçılıktan temin eden insanların ihtiyaçlarını karşılamak için devlet tarafından yapılarak balıkçıların kullanımına verilen tesis olduğunu yazılı açıklamasına başlayan Köse, şu ifadelere yer verdi:

"GÜNDEMİ USÜLSÜZDÜR"
"Balıkçı barınaklarının kullanımı ve işletmesi yüce meclisimizin çıkardığı ve Cumhurbaşkanlarımızın onayladığı kanunlarla yönetmeliklerle Su Ürünleri Kooperatifine verilmiştir. Yine bilindiği üzere balıkçı barınaklarının yapılması, işletmeye verilmesi, balıkçı barınakları üzerinde yapılacak alt ve üst yapıların yapılmamsı gibi değişiklikler ve en önemlisi 1/1000, 1/5000 gibi imar değişikliklerinin yapılması Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkisi ve onayındadır. Yani Kdz.Ereğli Kaymakamlığı, Milli Emlak Müdürlüğü'nün yazılı talebi üzerine 6 Ekim 2020 tarihinde Kdz.Ereğli Belediye Meclisi gündemine alınan Bozhane Balıkçı Barınağı sınırları içerisinde bulunan lokantaların alanın günü birlik turizm tesisine çevrilmesi gündemi usulsüzdür ve amacı Ereğli'de yeni gündem yaratmaktır. 

"RUHSATSIZ OLDUĞU BİLİNDİĞİ HALDE HEP İDARE EDİLMİŞTİR"
Yürürlüğe giren Balıkçı Barınakları yönetmeliğinin yedinci maddesine göre Kdz.Ereğli Belediyesi ve Kaymakamlığı yetkileri olmadığı halde bu konuyu gündeme getirmişlerdir. Benzer durum 6 Ekim 2011 tarihinde yaşanmış Kdz.Ereğli Belediye'sinde oy birliği ile 1/1000'lik plan değişikliği yapılmış ancak bakanlıkların itirazı üzerine aynı Belediye Başkanımız ve meclisimiz meclis kararını durdurmuştur. O dönem yapılan bu resmi yazışmalar ve yanlış kararlar balık lokantalarının kapanmasına sebep olmuştur. Yine aynı senaryo oynanmaktadır. Lokantaları işletenler kooperatifimizin üyeleri olup aynı zamanda çiğ balık satış yerleri olarak kiracılarımızdır. Buralar yine Halil başkanımızın döneminde başlatılarak bugünlere kadar ruhsatsız olduğu bilindiği halde hep idare edilmiştir.

"LOKANTALARIN TEKRAR KAPANMASINA SEBEP OLACAKTIR"
Ancak, bu meclis kararı ile yapılan değişiklik bakanlık ön iznine bağlanmış olup mevcut yasalar ve yönetmeliklere göre bakanlıkların balıkçı barınağında imar değişikliğine izin vermeyeceği aşikardır. Bu durum balık lokantalarının resmi olarak ruhsatsız olduğunu ortaya çıkartacak, gündem oluşturacak ve lokantaların tekrar kapanmasına sebep olacaktır. Bunun böyle olacağını devlet büyüklerimiz olan Sayın Kaymakam ve Belediye Başkanımız ve meclis üyelerimizin bilmemeleri mümkün mü?

"DEVLET BÜYÜKLERİMİZİN ÜVEY EVLADI DEĞİLDİR"
Bizlerin sayın Kaymakamımızdan ve Belediye Başkanımızdan talebimiz şudur; Balıkçı barınağı Ereğli sınırlarındadır ve devlet büyüklerimizin üvey evladı değildir. Buranın güvenliği ve temizliği birinci derecede Kaymakamlık ve Belediyenin görevidir. Sayın Belediye Başkanımız balıkçılar son seçimde size oy verdiler. Ama siz balıkçı barınağını dışlayarak barınağın temizliğini yapan temizlik görevlisine bile oraya girmeyeceksin, temizliğini yapmayacaksın diye emir veriyor ve temizliğini yaptırmıyorsunuz. Hem günü birlik turizm tesisi yapmak istiyor hem de buranın temizliğini yasaklıyorsunuz. 

"HİZMET ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Netice olarak Bozhane Balıkçı Barınağı Ereğli’de geçimini sağlayan, çoluk çocuğunu balıkçılıkla geçindiren binlerce balıkçınındır. Su Ürünleri Kooperatifi Yönetimi olarak yönetmeliğin bize verdiği sınırlı görevlerimizi yaparak balıkçı üyelerimize hizmet etmeye çalışıyoruz.  Bu duygu ve düşüncelerle Ereğli halkına sevgi ve saygılarımızı sunarız"