CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, yeni adli yılın açılışını buruk ve kaygılı kutladıklarını belirttiği açıklamasında, 1 Eylül Dünya Barış gününde savaşa hayır çağrısında bulundu.

 

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, bağımsızlığı ve tarafsızlığı, anayasada güvence altına alınan yargının yeni adli yılının açılışının, hukukun ayaklar altına alındığı bir ortamda kaygılı ve buruk olarak kutlanıldığını söyledi. İktidarın her alanda olduğu gibi yargı alanında da tahribat yaptığını anımsatan Köktürk, “Temel hak ve özgürlüklerimizi özünden etkilemiş, adalet ve özgürlük kavramlarını örseleyen ağır bir soruna dönüşmüştür” dedi.

 

YURTTAŞLAR MAĞDUR EDİLDİ

Köktürk konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Olağan yargı düzeninde yeri olamayan mahkemeler eliyle verilen, çoğunu tahrif edilmiş, dijital veriler ve skandal oluşturan gizli tanık beyanlarına dayanan iddianamelerle milletvekili, öğrenci, gazeteci, asker, sivil, binlerce yurttaşımız haksız ceza ve tutuklamalarla ağır bir şekilde mağdur edilmiştir. Bu haksız ve hukuksuz mahkeme kararları yaygın bir insan hakkı ihlali oluşturmaktadır. AKP iktidarı ile birlikte; yargının tüm yurttaşlarımıza eşit davranmadığı, hukuk kurallarının uygulanmasında yurttaşlarımız arasında ayrım gözetildiği, siyasal iktidara muhalif tüm kesimlerin bu şekilde baskı altına alınarak sindirildiği ve yargının en üst kurumlarının iktidar ve cemaat arasında sıkıştırıldığı, düşüncesi tüm toplum kesimlerine hâkim olmuştur.

 

“KARARLI BİR ŞEKİLDE DİRENECEKLERDİR”

Ayrıca; yargı faaliyetinin gerek sav gerek savunma, gerekse karar süreçlerinde görev alan savcı, avukat ve hâkimlerle birlikte çalışan adliye personelinin sorunlarına hiçbir şekilde el atılmamıştır. Tüm bunlara rağmen,  hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır ki, yurttaşlarımız ve bağımsız yargının onurlu yargıç, savcıları ve avukatları, üzerlerinde oluşturulan saldırı ve baskılara kararlı bir şekilde direneceklerdir. Tarih bize göstermiştir ki; tüm dikta ve tek adam rejimleri yıkılmaya mahkûmdur. Eninde sonunda Türkiye’de yaratılan korku devleti yıkılacak, anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerle bunların en büyük güvencesi bağımsız yargı tüm ilke ve kurumlarıyla saygın yerine yeniden ulaşacaktır. Bu duygu ve düşüncelerimizle bugün; tüm ağır koşullara rağmen; görevlerini yerine getirmeye çalışan değerli yargıçlarımıza, savcılarımıza ve barolarımızın değerli avukatlarına, adliye personeline yeni dönemdeki çalışmalarında yürekten başarılar diliyorum.

 

SAVAŞ TEHDİTLARI ALTINDA

KAYGIYLA KUTLUYORUZ

1 Eylül Dünya Barış Gününü, bölgemizde esen savaş rüzgârlarının tehdidi altında kaygıyla kutluyoruz. Emperyalist devletlerin ve Ortadoğu’daki taşeronlarının, Irak’ta başlattıkları hayasız saldırılar, Kuzey Afrika’da sürmüş, bugünse yanı başımızdaki Suriye’yi içten karıştırmış, büyük bir coğrafyayı kan gölüne dönüştüren kabul edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Dünya ulusları, Suriye’de haksız bir savaşı şiddetle reddetmekte ve savaşa karşı olağanüstü bir direniş göstermektedir. AKP İktidarının komşumuz Suriye’ye karşı iki buçuk yıldan bu yana uyguladığı saldırgan politika ne yazık ki, ülkemizi emperyalizmin taşeronu olarak olası bir müdahale içinde yer almaya sürüklemektedir. Suriye’ye yapılacak dışarıdan müdahaleler ve saldırılar ağır, telafi edilemeyecek sonuçlara yol açacaktır. Bu savaşta yer almak ulusumuzun yararına değil, aksine yüzyıllarca devam edecek olan kin ve nefret politikaları nedeniyle zararınadır. Bugünlerde savaşa karşı duruşumuzu daha da dirençli hale getirmek ve hep birlikte “Savaşa Hayır!” diye haykırmak yurtseverlik borcumuzdur.