Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Plan Bütçe Komisyonu’nda 2020 yılı Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmelerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile devam edildi.  TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü Ünal Demirtaş, Plan Bütçe Komisyonu’nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak konuşma yaptı.

Konuşmasında iş ve çalışma yaşamının sorunlarla dolu bir alan olduğuna vurgu yapan CHP’li Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 17 yılda bu sorunların hiçbirisinin çözülmediğine aksine artarak devam ettiğine dikkat çekti. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti:

KAYITDIŞI ARTTI, İŞSİZLİK PATLADI!

“Tüm dünyada işsizlik oranları düşerken bizde maalesef işsizlik rekor kırmış ve bir yılda 980 bin kişi işsiz kalmıştır. Yani işsizlik yüzde 14’ü geçmiş ve toplam olarak resmî işsizlik 4 milyon 650 bin kişiye ulaşmıştır. Buna bir de geniş tanımlı işsizlik rakamlarını ilave ettiğimizde oran yüzde 20.6’ya çıkmış ve 7 milyon 305 bin insanımız şu anda işsizdir. Kayıt dışı çalışmaya baktığımızda yine bir başarısızlık hikâyesi görüyoruz. Bir yılda 331 bin kişi artarak kayıt dışılık yüzde 34’ten yüzde 36’ya çıkmıştır. Yani 5 milyonun üzerinde vatandaşımız kayıt dışı çalışmaktadır. Yani her 3 kişiden 1 işçimiz hiçbir sosyal güvencesi olmadan, hiçbir gelecek güvencesi olmadan insanlık dışı koşullarda çalışmaktadır.

HERGÜN 6 İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR!

İş kazaları ayrıca hız kazanarak devam etmiş ve ilk dokuz ayda 300.170 iş kazası meydana gelmiş ve iş kazaları sonucunda ekim ayına kadar sadece 1.477 işçimiz iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş ve günde 6 işçimiz maalesef hayatını kaybetmiştir ve bu oranlar da, sayılar da devam etmektedir. Kamuda ve özel sektördeki taşeron işçilik sorunu ise hâlâ çözülememiştir ve devam etmektedir.

İŞ YERİ TEFTİŞLERİNE İZİN YOK!

Denetim ve teftiş yapılması gerekiyordu ama maalesef Sayın Bakan 2019’un ilk on ayında bu müfettişlere önleyici yönde planlayıcı bir görev vermemişsiniz. Şu anda bu müfettişler boşta yatıyor, on aydır boşa maaş alıyorlar. Yani programlı, önleyici, proaktif denetim ve teftişleri durdurmuşsunuz. Bu da gerçekten Türkiye açısından son derece yanlış bir sonuç ortaya koyarak iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktadır.

ASGARİ ÜCRETİN%35’İ VERGİLERE GİDİYOR!

Asgari ücret 318 euroya düşmüştür. Çalışanların yüzde 44’ü, açlık sınırının altında olan asgari ücret veya asgari ücretin altında maaşa mahkûm olarak çalışmaya devam etmektedirler. Yani ayrıca asgari ücretin brüt yüzde 35’i de vergi ve diğer kesintilere gitmektedir.

EMEKLİLER AÇLIK SINIRIN ALTINDA!

8 milyon kişi emeklilikte yaşa takılarak emekli olamamıştır. Ancak emekli olmayı başarabilen 12 milyon emeklinin de yüzde 80’i açlık sınırının altında bir ücretle emekli maaşı almaktadır.

ÇALIŞANLARIN SADECE %11’İ SENDİKALI!

Sendikalaşmanın ve toplu sözleşmenin önündeki engeller ise maalesef yine bu dönemde kaldırılamamış, bugün itibarıyla çalışanların sadece yüzde 11’i sendikalıdır. Toplu sözleşmeden yararlanma oranı ise yüzde 7’dir. Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu raporlarına göre sendikal hak ve özgürlükler sıralamasında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasındadır.

SGK AÇIĞI 317 MİLYAR!

Sosyal güvenlik açıkları ise çok büyük boyutlara gelmiş ve on altı yılda 2002-2018 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu 317 milyar açık vermiştir ve bu yıl kendi hedefinize göre 39 milyarlık bir açık öngörülmekte, ki ilk on aylık veriye baktığımızda aşılmış durumda. 40 milyarlık bir rakamı fazlasıyla aşmıştır. Önümüzdeki yıl da 50 milyar gibi bir hedef ortaya konulmaktadır. Bunun da çok fazla bir şekilde aşılacağı ortadadır. Bütün bunları değerlendirdiğimizde gerçekten iş ve çalışma yaşamında Türkiye’nin tablosu çok kötü bir tablodur. Bu tabloyu çözecek yani olumlu hâle getirecek bir iradeyi de maalesef Bakanlığınızdan göremiyoruz”