Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı tarafından kuruluşundan bugüne kadar gelinen noktayı kitaplaştırdığı bildirildi. Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, beraberinde Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın destekleri ve oluşturulan komisyonla birçok bilginin yer aldığı kitapla ilgili bilgiler verdi, kitabın oluşturulma sürecini anlattı. 

 

KİTAP İÇİN KOMİSYON KURULDU
Amelebirliği Başkanı Yılmaz, şunları söyledi: “Amelebirliği’nin daha önce yüzeysel de olsa bir kitabı basılmış. Onun dışında hem Amelebirliği’nin 90 yıllık tarihini anlatan hem de Zonguldak’ın tarihine ışık tutacak bir kitap ortaya çıkarttık. Bunun için bir komisyon kurduk. Komisyonda; Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası, Bülent Ecevit Üniversitesi, Karaelmas Gazeteciler Derneği, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, Zonguldak Valiliği’nden hep birlikte bir araya geldik. Gerekli tüm dökümanlar toplandı. Amelebirliği'ni oluşturan iki yasada işçi yararları ile biriktirme ve yardımlaşma kavramları karşımıza çıkar. Henüz cumhuriyetin kurulmadığı dönemde, Sakarya'da top sesleri işitilirken, Büyük Millet Meclisi’nde sosyal güvenlik yaklaşımının ‘teavün’ sözcüğüyle benimsenmesi, ulusal kurtuluşun temel simgesinin ‘insan’ olduğunun en açık kanıtıdır. Amelebirliği, ülkemizin sosyal güvenlik anlamında ilk kuruluşu olmasının ötesinde kuruluşundaki insani ve toplumsal ölçütleriyle cumhuriyetin anıt kurumları arasında yerini alır. Bugünü anlatabilmek amacıyla Amelebirliği'nin kuruluş öncesi şartları, kuruluş nedeni, kuruluş süreci, tarihi süreç içindeki hizmetleri, gelinen noktadaki durumu kayıt altına alınarak tarihi geçmişi, kültürel yapısı ve mevzuatının toparlanması çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'in öneri ve desteği ile başlatıldı. Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Zonguldak basını temsilcilerinin de içinde olacağı bir araştırma komisyonunun kurulması konusu Amelebirliği Başkanlığı tarafından Merkez Yönetim Kurulu’na sunuldu. Merkez Yönetim Kurulu, konuyu görüşüp olumlu bularak, çalışmaların başlatılmasını kararlaştırdı. Amelebirliği Başkanlığı'nca oluşturulan komisyon ilk toplantıdan sonra veri toplama çalışmalarına başladı. 

 

BÜTÇESİ AÇIKLANMADI
Araştırılması hedeflenen Amelebirliği hakkında bilgi içeren yazılı materyallerin analizini kapsayan doküman incelemesi çalışmaları sürdürülürken elde bulunan belgelerin bilimsel analizi ve basılacak hale getirmesi görevi yine aynı komisyon tarafından, Araştırmacı Yazar Ekrem Murat Zaman görevlendirildi. Yapılan bu çalışmalar Amelebirliği Merkez Yönetim Kurulu’na, Amelebirliği Başkanı tarafından getirildi ve Merkez Yönetim Kurulu'nca, kitabın basımı için yetkilendirildim. Kitabın oluşumuna katkı sağlayan Merkez Yönetim Kurulu'na, komisyon üyelerine, Amelebirliği çalışanlarına ve bu kitabın oluşumuna emek veren Amelebirliği Müdürü Sayın Recep Yılmaz'a teşekkür ederim. Bir taraftan geçmişten geleceğe ışık tutacak çalışmalar yürütürken, diğer taraftan Amelebirliği asırlık kesitini ortaya koyarak, bu kaynağı yayma hazırlayan maden mühendisi Sayın Ekrem Murat Zaman'a teşekkür ederim.”   Öte yandan kitap için ne kadar bir bütçe ortaya konulduğu ise açıklanmadı.
(Haber Merkezi)