Cumhuriyet Kadınları Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi ortak açıklamada bulunarak üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın katledilmesini kınadı, lanetledi.

3 Sivil toplum örgütü adına açıklamayı Ereğli Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Öznur Özkök yaptı. 2015 Türkiye’sinde her gün dört beş kadının öldürüldüğü, bir çok kadının şiddete maruz kaldığını belirten Özkök, “Kadınlar iş yaşamına ve toplumsal yaşama katılamıyor, erkeklerle eşit dağılım olanağına kavuşamadı; yerel ve merkezi yönetimlerde, çalışma ve meslek alanında yeterli yer ve temsiliyet bulamadı” dedi.

Toplumun ölen, şiddet gören, kadın ve genç kızların sayılarını alt alta toplamaktan öteye herhangi bir şey yapmadığını, toplumun bir arada yaşama, özgürlük ve hoşgörü reflekslerini kaybettiğini kaydeden Özkök açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

“Üniversiteli Özgecan Aslan’ın kanları donduran cinayete kurban gitmesi toplumun her kesiminde öfke patlamasına yol açtı. Özgecan’ın sadece kız arkadaşı ile bir tatil gününü değerlendirmek üzere çarşıya inip, minibüs ile geri dönmek istemesi. İçinde seyahat özgürlüğünden tutun da, yaşam hakkına kadar her şeyine bilerek isteyerek tecavüz edilmesi.Ne güzel de anlatmış Ayşenur Aslan, Özgecan bu ülkenin fotoğrafını çekti gitti. Artık bu ülkeyi yönetenler ahlaktan söz etmesin, bu vahşi cinayet ortak eseriniz. Bu; ‘Türkiye’nin sorunu değil tüm dünyada oluyor’ diyenler ‘Tecavüz olaylarının Amerika’da da yaşandığını belirterek çenenizi kapatın, fırsatçılık yapmayın’ diyen gazeteciler ve kendini ‘sanatçı’ sanıp ‘… sapıklıkları laiklikle bağdaştırıp haklı konuma getirmeye çalışanları’ da bütün yüreğimizle kınıyoruz.

İktidar genel ülkemizi cehenneme çeviriyor, her ahlaksızlığa kulp buluyorlar, şiddet artıyor, insani değerler, saygı, dayanışma yok ediliyor. Tarihin en iğrenç kadın zulmünün yaşandığı bu günlerin yönetenler tarafından tek cümle ile kınandığını duymadık. Olur olmaz şeylerde gerekli gereksiz gözyaşı döküp medyada boy gösteren siyasetçilerden bakanlara kadar bir damla gözyaşı dökenin olmaması da şaşırtıcı. Mersin Barosuna bağlı binaltıyüz Avukatın bu canilerin savunmalarında yanında bulunmak istememeleri ile gösterdikleri insani direnişi de kutluyoruz. Şiddetin tolere edilmediği, mağdurların desteklendiği, kadın ve erkek ayrımı yapılmaksızın insan haklarını tüm unsurları ile başta yaşam hakkı olmak üzere, güvence altına almak devletin birincil görevidir. Ailesi ve sevenlerine sabır ve metanet diliyor, Özgecan hepimizin evladıdır. Ailesinin ve hepimizin başı sağ olsun. Biz Karadeniz Ereğli’de bulunan sivil inisiyatif olarak dünyanın neresinde olursa olsun, insan yaşamına kasteden tüm eylemleri nereden gelirse gelsin, gerekçelerini tartışmadan kınıyor ve lanetliyoruz”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)