Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, geçtiğimiz günlerde büyük bir facianın eşiğinden dönülen TTK Karadon Müessesesi Gelik İşletmesine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

 

4 Nisan Pazartesi sabahı, 24-08 vardiyasında işten çıkan ve 08-16 vardiyasına işe giden madencilere geçmiş olsun diyen Muslu, işçilerden iş güvenliğinden emin olmadıkları yerlerde kesinlikle çalışmamalarını istedi. Son günlerde özellikle Gelik Bölgesinde yaşanan kazalar nedeniyle Kurum yöneticilerini de uyaran Muslu, “Arkadaşlar geçtiğimiz hafta işletmemizde çok büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Ve can kaybının olmaması bizim için büyük sevinç kaynağı oldu. Ama görünen o ki kazada facianın eşiğinden dönülmesi büyük bir şans. Arkadaşlarımızı, işletmemizin geleceğini Allah korudu. Gelik işletmesinin tarihinde görülmemiş bir gaz degajı yaşandı ve ardından açığa çıkan metan gazının galerilere dağılırken herhangi bir kıvılcımla karşılaşmaması büyük bir şans. Degaj sonrasında toz haline gelen yaklaşık 2000 tonluk kömür 70 metrelik bir alanı tamamen kapattı. Buralarda çalışan arkadaşlarımızın çoğu vardiya sonu olduğu için ve işlerini bitirdikleri için işyerlerinden ayrılmışlardı ve çok şükür ki can kaybımız olmadı. Degaj sonrası oluşan gazdan etkilenen 10 arkadaşımız, genç maden mühendisleri ve işçi arkadaşlarımızın büyük risk alarak olay yerine gaz maskelerini takarak canı pahasına olay yerine kimse var mı diye bakmaya gitmeleri sayesinde kurtarıldı. Bu bile şunu gösteriyor. Bu arkadaşlarımızın aslında böyle bir durumda oraya gitmeleri kendi can güvenlikleri için yasak, ama arkadaşlarımız her ne pahasına olursa olsun, kendi canlarını bile hiçe sayarak bu arkadaşlarımızı kurtarmaya koştular. Bu madenci dayanışmasıdır arkadaşlar. Bu parayla pulla ölçülmez. Ben bu arkadaşlarımızı canlarını tehlikeye atarak arkadaşlarını kurtardıkları için kutluyorum ve onlara müteşekkirim. Arkadaşlardır, yaklaşık 2 yıldır sürekli dile getiriyoruz. Kurumun en tepesindeki yöneticisine kadar devamlı hatırlatıyoruz. Gelik işletmesi başlı başına bir müessesedir. TTK’nın da üretimdeki bel kemiğidir. Buna rağmen bu işletmemize aylardır üretimden sorumlu başmühendis ataması yapılmadı. Tahlisiye ekibinin burada da bulunması lazım. Yeni sondaj ekipmanlarının biran evvel uygulamaya sokulması lazım. Bunları hep dile getiriyoruz ama her ne hikmetse, üretimin en fazla olduğu bu bölgemiz adeta bir üvey evlat muamelesi görüyor. Ne yapılmak isteniyor bunun açıklamasını yöneticilerden biran evvel bekliyoruz.”

Gelik İşletme Müdürü Recep Ayyıldız’dan kaza hakkında bilgiler alan Muslu, işletmenin sorunlarını bildiklerini sendika olarak kendilerine ne görev düşüyorsa yerine getireceklerini söyledi. Gelik İşletmesinde harici servisleri de dolaşan ve incelemelerde bulunan Muslu, burada çalışan arkadaşlara da önce işçi sağlığı ve iş güvenliği uyarılarında bulundu.