Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan’ın katıldığı Komutanlık Konferans Salonunda Preveze'de Osmanlı donanmasının komutanlığını yapan Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatı ve deniz zaferini konu alan sinevizyon gösterisinin sunulduğu törende Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun kutlama mesajı okundu.  

 

MÜTEVAZİ BİR TÖREN DÜZENLENDİ

Tuğamiral Doğan, son dönemlerdeki artan terör saldırılarından ötürü mütevazi bir kutlama programı yapıldığını belirterek, “Son 2-3 aydır devam eden terör saldırıları ve bu kalleş saldırılar sonucu kaybettiğimiz, canını vermiş şehitlerimizin ve yaralanmış fedakarlıkta bulunmuş gazilerimizin çokluğu nedeniyle mütevazi bir tören ile gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

“BİN YILLIK BİR GEÇMİŞ VAR”

Yaklaşık bin senelik bir geçmişi olan bir bahriyenin bugünkü mevcudu olduklarını ifade eden Doğan şunları söyledi: “Deniz Kuvvetleri ya da Türk bahriyesi denilen bir camianın bir ordunun bir kuvvetin bu coğrafyaya özgü teşkil edilmiş bir parçasıyız. Kurulduğundan itibaren geçmişte böyle bir gelenekçi 15-20 senelik değil devleti dün kurulmuş bir memleketin 3 gemiden meydana getirilmiş bahriye olduğunu iddia edilen gemi grubu değil yaklaşık bin senelik bir geçmişi olan bir bahriyenin bugünkü mevcuduyuz.

 

“YETENEK RUHUMUZDA, GENETİĞİMİZDE VAR”

Bir imparatorluğun parçası olmaktan duyduğumuz gururu sizlerin adına temsilcisiniz, sözcünüz olmak üzere ben ifade edeyim, gururluyuz. Böyle bir gururun da yüzümüzde anlımızda yansıması olması lazım. Bundan kendimizi alıkoymayalım. Her ne olursa olsun büyük fırtınalardan geçmiş bir büyük belalı azgın denizden sağ salim çıkmış bugünlere gelmeyi başarabilmiş bir camianın mensupları olarak daha çok fırtınalara girmek çıkmak denizcilikte mukadderdir, evvel allah kendimize de güvenerek bahriye işletme, kurma geliştirme, gemi yüzdürme, gemi harp ettirme yeteneği ruhumuzda ve genetiğimizde vardır.

 

“BUGÜNKÜ DİREKSİYONUNDA BİZ VARIZ”

Biz bu müstesna Karadeniz Ereğli’de sahil kasabasında 40’lı yıllardan itibaren askeri varlık gösteren Karadeniz Bölge komutanlığının bugünkü direksiyonunda bulunan yönetici ve icra kadrolarıyız. Daha uzunca bir süre buradaki cemiyet ve camia çalışacak kendisine verilmiş vazifeleri görmeye devam edecek. 1985 Yılından itibaren bu ekip ve faaliyetlere katkı verdim, vazife görmeye çalıştım. Bizden önce de büyüklerimiz vardı”

 

MİLLİLEŞTİRME VE YERLİLEŞTİRME SÜRECİ

Türkiye’nin milli ve yerli yapım konusunda önemli alanlarda yoğun çalışma gösterdiğini kaydeden Tuğamiral Doğan, “Kuvvet politikalarında temel bir prensip, bir ilkesi olması hasabi ile deniz kuvvetlerinin kendi imkanları ile tesis etmek teşkil etmek kabuğunu değiştirmek gemileri yenilemek bakımından izlenen politikalar malumunuzdur yerlileştirme ve millileştirme çok önemli bir gündem konusu ve gayret sarf edilen bir alandır. MİLGEM TCG Heybeliada ve TCG Büyükada Gemisi var. Üçüncüsü ve dördüncüsünün inşaatı devam ediyor. Beşincisi altıncısı için o tersaneden bu tersaneye proje ve hazırlıklar sürüyor.

 

“DÜNYADA ÇOK AZ NASİP OLMUŞTUR”

Herşeyi bize ait olarak ama bütün dizayn, inşaat, mühendislik, işçilik, amelelik aklınıza ne gelirse geminin suya indirilip pervanesi döndürülen kadar her safhasında Türk katkısının azami olduğu tamamen bize ait olduğu bir sınıf gemi yaptık. Dünyada çok az bahriye ve millete nasip olan birşeydir. Bunun da gururunu duymaktayız. Sadece MİLGEM değil kendi denizaltılarımızı yapıyoruz biraz Alman mühendisliğinden katkı alıyoruz, onun dizaynına sabit kalıyoruz. Deniz Kuvvetleri dışında kendi helikopterimizi yapıyoruz ATAK’ın deniz versiyonunu da süreç içerisinde önümüzdeki yıllarda görürüz. Kendi mermilerimizi, kendi torpidolarımızı, kendi deniz altılarımızdan atacağız, bunlar için yoğun bir çalışma yapılıyor. Hiçbir kuvvette bulunmayan bir araştırma merkezinin var olduğunu hatırlayalım ve analım” dedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)