İşgal edilen yurdumuzu düşmandan tamamen temizleyen ve Eşsiz Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” emrini verdiği büyük taarruzun yıldönümü coşkuyla kutlanacak.

 

 

Eyüp Bektaş’ın haberi:  Ülkemizin işgaline karşı verilen Şanlı Kurtuluş Savaşımızın en son aşaması olan ve 26 Ağustos 1922’de başlayıp  düşman askerinin 9 Eylül’de İzmir’den denize dökülmesi ile sonuçlanan büyük taarruzun yıldönümü nedeniyle bugün törenler yapılacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yönettiği büyük taarruzun 91. yıldönümüyle ilgili yapılan açıklamalar da, “Türk Ulusunun geleceğine yön veren zafer” ifadeleri yer aldı.

 

Kutlamaların açıklamaları şöyle:

 

VALİ ALİ KABAN

 

Büyük Türk Milleti bağımsızlık ve özgürlüğünden, canı pahasına da olsa ilke ve değerlerinden asla vazgeçmemiş, bu onurlu duruşu milletimizin dünya üzerinde güçlü bir şekilde var olmasını sağlamıştır.

Yurdumuzun kurtarıcısı Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN önderliğinde başlatılan Milli Mücadele yılları, yurdumuza göz koyan yabancı devletlerin işgal ve hükümranlığına, ulusça karşı koyduğumuz zorlu yıllar olarak tarihe geçmiştir.

Tarihimizin önemli dönüm noktalarından birisi olan ve her safhası eşsiz kahramanlık destanlarıyla dolu Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi sonucunda ulaşılan 30 Ağustos Zaferi ile ulusumuzun bağımsız ve özgür yaşama iradesi, kararlılığı tüm dünyaya gösterilmiş,

Büyük Önder M.Kemal ATATÜRK’ ÜN ifade ettiği gibi “Yeni Türk Devletinin, Genç Türkiye Cumhuriyetinin temelleri bu zaferle  atılmıştır.”  Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi, Türk ulusunun geleceğine yön veren önemli savaşlardan birisi olmuştur.

Milletimizin bağrından çıkan kahraman ordumuz, bu savaşta özveri, güç ve cesaretini zafere dönüştürerek ulusumuzun varlığını korumuş tarihe geçmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, başta ATATÜRK  olmak üzere yurdunu ve milletini seven kahramanların, şehit ve gazilerin bizlere kutsal birer mirasıdır.

30 Ağustos Zaferinin 91 Yıl Dönümünde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere vatan savunması ve bağımsızlık uğrunda canını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, ulusumuzun ve halkımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum.

 

 

 

ALAPLI KAYMAKAMI VE EREĞLİ KAYMAKAM VEKİLİ YILDIRAL MALĞAÇ

 

Elde edilen başarı ordu-millet dayanışmasının en üst düzeyde gelişmesinin sonucunda ortaya çıkmıştır. 30 Ağustos, bir milletin yedisinden yetmişine, kadınından erkeğine, malından canına tüm varlığını ortaya koyarak hürriyetinin ve bağımsızlığının bedelini ödediğinin simgesidir. 30 Ağustos, milletimizin hürriyet ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz bir anıtıdır.Bu duygularla başta Türk Silahlı kuvvetlerinin kahraman mensuplarının ve bütün vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyor, bu zaferi bize armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmetle ve şükranla anıyorum.

 

 

EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK

 

Yüce Türk Milleti'nin verdiği onur mücadelesinin sonunda, zaferle sonuçlanan, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 91. yıldönümünü milletçe kenetlenerek kutluyoruz.

Milletimizin tarihine, altın harflerle geçen ve Yüce Türk Milleti'nin azim ve kararlılığının tüm Dünya Uluslarına ilan edildiği bu anlamlı zaferin 91. yıldönümünde, Büyük Önderimiz ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarıyla, vatanı ve bayrağı uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi, rahmetle, minnetle ve şükranla anarak, Allah'tan rahmet diliyorum.

Bu anlamlı gün nedeniyle vatanımızın bütünlüğü ve milletimizin huzur ve güvenliği için, azim ve kararlılıkla görevlerinin başında olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarıyla, gazilerimizi ve şehit ailelerinin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı içtenlikle kutluyor, bugün sağ olanlara da aile fertleriyle birlikte, sağlıklı ve mutlu bir yaşam temenni ediyorum.

 

AKP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI FATİH ÇAKIR

 

Tüm imkânsızlıklara rağmen, Halkımızın sarsılmaz azmi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılan ve Türk Milletine, yeniden hayat veren bu büyük zaferin 91. yıl dönümüne ulaşmış olmanın heyecanını, milletçe hep birlikte gururla yaşıyoruz.

30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Başkomutan Gazi Mustafa Kemal komutasındaki kahraman ordumuzun kazandığı zafer, kazanılan bir muharebe olmakla kalmamış topraklarımızdaki işgali resmen sonlandırdığı gibi Cumhuriyetimizin de en sağlam temel taşlarından birisi olmuştur.

30 Ağustos Zaferi ile  Kurtuluş savaşımız zaferle taçlandırılmış, milli birlik ve beraberlik şuuru içinde sonsuza kadar ilelebet hür ve bağımsız yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız yaşamak isteyen birçok ulusa da yol göstermiştir.

 

Bu şanlı zafer, Milli birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize zarar vermeye çalışan şer odaklarına karşı da bir ve bütün olduğumuzun en somut nişanelerinden biridir.

 

Bizler Ak Parti kadroları olarak Atalarımızın bizlere vatan kıldıkları bu toprakları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşımak ve gözde bir yaşam alanı haline dönüştürmek için gayret sarf ederek, barışı ve huzuru bu kadim coğrafyada hakim kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

 

Bu özel gün nedeniyle; Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve tüm vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, vatanımız için canını vermekten çekinmeyen şehitlerimizi, kahramanca ülkesini savunan gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

 

 

EREĞLİ’DE FENER ALAYI

Kdz. Ereğli’de kutlanacak olan 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri fener alayı gösterisi ile sona erecek.

İlçe Kaymakamlığından yapılan açıklamada, 30 Ağustos günü saat 09.00’daAtatürk Anıtına çelenk koyma ile başlayacak etkinlikler, 09.15’de ilçe kaymakamlık makamında kutlamaların kabul edilmesi ile devam edecek. 09.50’de Belediyenin karşısındaki tören alanında ise, protokol halkın bayramını kutladıktan sonra, Deniz Kurmay Binbaşı Sami Tulgar günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapacak. İhsan Yılmaz İlkokulu öğrencilerinden Livanur Altan’ın 30 Ağustos konulu şiirinin okumasının sonrasında ise Belediye Folklor Ekibi halk oyunları gösterisini tamamlayacak. Gaziler, belediye ekipleri, spor kulüpleri,  mesleki kuruluşlar ve askeri birliklerin tören geçişi ile gündüz saatlerinin etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Gece ise fener alayı var. Balğkı polis karakolu önünde toplanacak olan vatandaşlar ve askeri bando ile fener alayı kıtası marşlarla Atatürk anıtına yürüyecek.

 

NOT : 30 Ağustos 2013 Cuma günü Karadeniz Bölge Komutanlığınca Alemdar Gemisi yanında (Havanın elverişsiz olması durumunda Amfi Tiyatroda) Türk Silahları Kuvvetlerini tanıtıcı standın kurulması

 

 

ASKER KOŞMASI

İstiklâl savaşı gençleriyiz biz: 
Tarihe koç Türkler diye şan verdik! 
Yurdumuz azizdir, çiğnetmeyiz biz: 
Uğruna bu kadar kahraman verdik.

Aç çıplak savaştık tipide, karda, 
Kartallar avladık sarp kayalarda, 
Sakarya önünde Dumlupınar'da, 
Ulu Gazi'mize imtihan verdik.

Soğuklar zalimdi, kışlar amansız; 
Kuşlar yuvalardan düşerdi cansız; 
Vuruştuk yaralı, hasta, dermansız; 
Ne aman istedik, ne aman verdik.

Yıllarca ufkunda yedi renk bayrak, 
Salındı bizimdir diye bu toprak, 
Hepsini allara boyadı şafak, 
Göklere içtiği kadar kan verdik.

Kılıç kınlarından süzüldü kanlar, 
Al döndü akından kır küheylânlar, 
Açtı baharımız hep erguvanlar, 
Dağlara çiçekler armağan verdik.

Murat dağlarından indik aşağı, 
Göründü uzaktan Gediz ırmağı, 
Kuruldu İzmir'e Türk'ün otağı, 
Vatana yeniden bir vatan verdik.

 

Samih RİFAT