Türk tarihinin en önemli zaferlerinden 30 Ağustos Zafer Bayramı Zonguldak il genelinde oldukça sönük kutlandı. Protokolün birbirini gördüğü halkın katılımının neredeyse hiç olmadığı törenlerde ne heyecan ne de coşku vardı. Karadeniz Ereğli’de Bölge Komutanlığının kendi belirlediği kurum ve kuruluş ve isimler ile halktan uzak zafer coşkusunun yıldönümünü kutlarken Gülüç’de tören bile gerçekleştirilemedi. Alaplı’da ise tören alanında gazilerin ciddi sitemi vardı.

Tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı, kentimizde sönük geçti. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87'nci yılı kutlamaları kapsamında dün saat 8.30'da Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene; CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Vali Erdal Ata, Garnizon ve Tugay Komutanı Süleyman Yüksel, İl Jandarma Aay Komutan Vekili Yarbay Ahmet Boncuk, Belediye Başkan Vekili İdris Şahin, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Bektaş Açıkgöz, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve 105 bin nüfuslu Zonguldak'tan toplam 100'e yakın vatandaş katıldı. Çelenk koyma töreninin ardından saat 10.00'da kutlama töreni başlatıldı. Vali Erdal Ata, Tugay ve Garnizon Komutanı Süleyman Yüksel ve Zonguldak Belediye Başkan Vekili İdris Şahin, askeri araçla protokolü ve vatandaşları selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Jandarma Yarbay Ahmet Boncuk günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Daha sonra Atatürk Lisesi öğrencilerinden Nurgül Eserli ve Utku Demirsay, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı anlatan şiirlerini okudular. Kozlu Halk Oyunları Ekibi ise sergilediği oyunla katılımcılardan alkış topladı. Törende son olarak Muharip Gaziler Derneği ve askeri birliklerin yanı sıra resmi araç geçiş töreni gerçekleştirildi. Kutlama programını takip eden bir grup Zonguldaklı, katılımın az olmasından duydukları üzüntüyü, "Zafer Bayramı sahipsiz bırakıldı. Eski günlerdeki gibi coşku göremedik" şeklinde dile getirdiler.

EREĞLİ
Atatürk Anıtı'nda çelenk koymanın töreninin ardından ise Devrim Bulvar'ındaki törene geçildi. Törende Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kara-deniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık askeri araç ile törene katılanların bayramını kutladı. İstiklal Marşı okunmasının ardından Bölge Komutanlığı tarafından düzenlenen yelken yarışlarında dereceye giren sporculara Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından ödülleri verildi. Ödüllerin verilmesinin ardından Deniz Kurmay Binbaşı Özgür Erken, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Erken, "Bugün yalnız Türk milleti için değil aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayın çok şerefli bir zaferin 87. yıldönümünü kutluyoruz. Bugün tarihinin hiçbir evresinde hüviyetinden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk milletinin istilacı düşmanlara karşı kanını ve canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gündür. Bugünün değerini anlamak bugünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür. Çok ağır şartlarda Sevr anlaşması imzalanması istenmiş ve vatanımız parçalanmak istenmiştir. Sevr'den önce imzalanan Mondros mütarekesi ile yıllar süren savaşları bittiği barışın kurulduğu sanılmıştı. Ancak mütareke, savaşı kazanan itilaf devletleri tarafından yarım asırdır planladıkları Osmanlı Devletini paylaşma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için eşsiz bir fırsat olmuştu. Böylece galip devletler yüzyıllardır egemen olmayı hayal ettikleri Türk topraklarını süratle işgale başlamışlardır. Mondros mütarekesinden hemen sonra İngilizler, Musul, Antep, Urfa ve Maraş'ı Fransızlar, Adana ve Mersin, İtalyanlar Antalya ve Konya'yı Yunanlılar ise, 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmişlerdir. Ancak bu devletlerin düşünemedikleri bir husus vardı. Türkler tarihin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış onurlu ve şerefli bir ulustu. Böylece işgalciler her zaman hür ve bağımsız olmuş bir milleti karşılarına almışlardır" dedi.

ÇAYCUMA'DA KUTLAMA
Çaycuma'da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törene; Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Çaycuma İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Çelik, ZKÜ Çaycuma MYO Müdürü İbrahim Soyer, siyasi parti ilçe başkanları, İl Genel-Belediye Meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluş amirleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Çaycuma Kaymakamlık binası önünden başlayan tören yürüyüşü sonunda Atatürk Anıtı önünde çelenkler konuldu. Çelenklerin ardından günün anlam ve önemi ile ilgili İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Bayram Kayıkçı, yaptığı konuşmada, "Türk milletinin son bin yıllık tarihinde, Ağustos ayının önemi bir başka anlam taşır. Zira dünya tarihine altın harflerle yazılan ve Türk milletinin kaderine yön veren büyük zaferler bu ayda kazanıldı. Türk milletinin mazisine bakacak olursak; 26 Ağustos 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi ile Türklere Anadolu kapısı açıldı. 29 Ağustos 1526'da kazanılan Mohaç Meydan Muharebesi ile Türklerin Avrupa'daki başarısı perçinlendi. 30 Ağustos 1922'de kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile de yıkılan bir imparatorluk toprakları üzerinde, dünya var oldukça yaşatmakla yükümlü olduğumuz, Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Bu nedenle 26-30 Ağustos günleri, Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olan Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk halkı tarafından Zafer Haftası olarak kutlanıyor. Türk mucizesinin oluşumunda görev alan, bütün kahramanlar ile bu uğurda canlarını veren aziz şehitlerimizin önünde, minnet ve saygıyla eğiliyorum."

ALAPLI'DA KUTLAMA
Alaplı ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Garnizon Komutanı Üsteğmen Levent İşçan, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Cebeci, Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran, AKP İlçe Başkanı Faruk Çaturoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Mehmet Altay ve Yönetim Kurulu üyeleri, DP İlçe Başkanı Mehmet Yaman ve Yönetim Kurulu üyeleri,  MHP İlçe Başkanı İsmail Altay ve Yönetim Kurulu üyeleri, DSP İlçe Başkanı Yaşar Önelge ve Yönetim Kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda ve dernek yöneticileri katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konması, saygı duruşu ve İstiklal Marş'ının okunmasıyla başlayan törende, Jandarma Kıdemli Başçavuş Lokman Şahin, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.  Konuşmanın ardında Garnizon Komutanlığında İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Levent İşçan, kutlamaları kabul etti.

Alaplı’da kriz!..

Alaplı’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında protokol krizi yaşandı. Protokol listesinde adı bulunduğu halde Saadet Partisi'nin ismi okunmadı.  Saadet Partisi Alaplı İlçe Başkanı Yaşar Arıkan,  Kaymakam Aydın Memük'e daha önceki törenlerde olduğu gibi bu törende de isimlerinin okunmadığını belirtti. Bazı siyasi partilerin temsilcileri ise kutlamalara katılmadı. Alaplı Muharip Gaziler Derneği Başkanı İsmet Sönmez,30 Ağustos  Zafer Bayramı kutlamalarında kendilerinin isminin geçmemesine sert tepki gösterdi. Kaymakam Aydın Memük'e şikayetini ileten Sönmez, "Geçen senelerde de ismimiz okunmadı, şimdide okunmadı. Bundan sonra Alaplı'daki törenlere değil Ereğli'deki törenlere katılacağız" tepkisini verdi.  Törendeki diğer siyasi partiler  ve sivil toplum kuruluşları da törenin saatinde yapılmadığını ve en üst kademedeki protokolün geç gelmesine bir anlam veremediklerini bu yanlışların ne zaman düzeltileceğini merakla beklediklerini kaydettiler.

Ayıptır ayıp!..

Her sene Gülüç Beldesinde gerçekleştirilen çelenk koyma töreni bu sene ise yapılmaması şaşkınlık yarattı. Türkiye'de bu sene büyük bir coşku ile gerçekleştirilen törenlere halkın katılımı da sağlanırken Gülüç'de bu yıl neden yapılmadığı ise merak konusu oldu. Gülüç Atatürk Anıtı önüne gelen halk uzun süre bekledikten sonra törenin yapılmayacağını anlayarak dağıldı. CHP Gülüç Belde teşkilatı ise parti üyeleri ile birlikte anıta çelenk koydu.