ERİD'in daveti üzerine Ereğli'ye gelen Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, ülkelerinde Türk yatırımcının bulunmadığını belirterek ERİD Yöneticilerini ve üyelerini Moldova'ya yatırım yapmaya davet etti.

Ereğli Sanayici ve İşadamları Derneği'nin davetlisi olarak Ereğli'ye gelen Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, Büyük Anadolu Otel'de ERİD üyeleri ile biraraya geldi.  ERİD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Şentürk, Büyükelçi Bolboceanu ile ilçe genelinde çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını belirterek başladığı konuşmasında, "Kendileri bizleri Moldova'ya davet ettiler. Başbakanımızın da zaten Moldovya ile iyi ilişkiler yaşamaktadır. Mayıs ayından itibaren vizeler kaldırılacak serbest girişler yaşanacaktır. Bu da Moldova ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri arttıracaktır" dedi.

BELÇİKA KADARIZ

Büyükelçi Bolboceanu'de ERİD Yöneticilerine ve üyelerine Moldova'ya yatırım yapmasını istedi ve ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına ilişkin bilgiler verdi. Büyükelçi'nin açıklamaları şu şekilde: Bir ekip olarak bir kollektif çalışma grubu olarak sizi burada görüyorum ve bunun iki ülke arasındaki ilişkiler açısından da gayet önemli olacağını düşünüyoruz. Tuskon Konfederasyonu tarafından düzenlenen programlar sayesinde inşallah bu ilişkiler daha iyiye gidecektir. ERİD'e çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim ülkemiz çok büyük bir ülke değil Belçika kadar Lüksemburg'un 3 katı büyüklüğünde. İşadamları için şuan gerçekten çok uygun bir zaman Türk işadamlarını Moldova'ya yatırıma davet ediyorum. Şuan 70 ülkenin vatandaşları ülkeye vize gerektirmeden girebiliyorlar Mayıs ayından itibaren de Türkiye ile olacak. Görevliler bu süreyi daha erkene çekebilmek için çalışıyorlar. Farklı komisyonlar toplantılar yapıldı bu konu ile ilgili. Bizim tarafımızdan bu belgelerin imzalanması ile ilgili bir sorun yok aynı şekilde Türk tarafının da bunu hızlandıracağını düşünüyoruz.

ÜLKEDE TÜRK YATIRIMCI YOK

Ülkemizde herhangi bir yatırımcı göremiyoruz. 2000 Yılında yanılmıyorsam tamamen Türk değil ama ortaklığı olan bir banka açıldı daha sonra da kapattılar. Başbakanımızda neden Moldova'da bir Türk Bankası yok diye fikrini belirtti. Neden sizin ekibinizden işbirliği içerisinde olduklarınızdan biri olmasın. Gelecekte turizm açısından ön planda olacağını düşünüyoruz ülkemizde 5 yıldızlı otellerimiz var ama ufak türde. Türkiye'deki büyük otelleri de görmek istiyoruz. Ne kadar güçlü Türk otelleri varsa onları da ülkemizde görmek istiyoruz. Bunu da nasıl yapacağınızı biliyorsunuz zaten tecrübelisiniz. Moldova tarafı batı bölgesine yoğunlaşmaya kararlaştırdı. Bu noktada Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyacımız var. Biliyorsunuz biz eski komünist rejiminden geliyoruz bu işbirliği ruhunu takım ruhunu tamamen yok etmiş durumda. Bu yüzden Türkiye Dış İşleri Bakanlığı ile ortaklaşa stratejik bir plan üzerine çalışmada bulunuyoruz. Yine Osmanlı döneminde 400 yıl birlikte yaşadık. Ortak olarak da bir sürü yönlerimiz var. Birlikte bazı şeyleri yapacak olmamız hepimiz için uygun olacaktır.

TÜRKLER AVRUPA'NIN BİR PARÇASI

Türk halkı da Avrupa Birliği'nin Avrupa'nın bir parçası. Şahsen Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde benim bir sürü arkadaşım var ve Türk nüfusu yoğun bir şekilde bulunmakta. Hem Türk hedefinin hem Moldova'nın bu hedeflere ulaşmada çözümbulabileceğini düşünüyorum. Bu basamağı birlikte yapmamız gerekiyor. Çok önemli bir şeyi parantez içerisinde belirtmek istiyorum Gökoğuzları biliyorsunuz Moldova'da bulunuyor. Kökten geliyoruz, kardeşliğimiz var, birbirimizi çok daha iyi anlayabiliriz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Moldova'ya davet ettik. Başbakan geldiği zaman bu bölgeyi de ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Ankara'daki toplantıda buna karar verdiler. Başbakan ile Moldova Başbakanı ile karşılıklı görüşmelerde bulunacaklarını Ankara'da kararlaştırdılar.