Zonguldak'ı yaklaşık 15 gündür etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve soğuk, hava hayatı olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığının eksinin altına düşmesi sonucu da don ve buzlanma meydana geldi. Sağlık uzmanları, vatandaşları buzlu yollarda yürürken dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardılar.
Sağlık uzmanları, kış aylarında oluşan buzlanmanın araç sürücülerine olduğu gibi yolda yürüyen yayalara da zor anlar yaşattığını söylediler. Buzlu yolda yürüyen yayaların dikkatli olmamalarının ciddi yaralanmalara neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar, alınacak bir kaç önlemle bu olumsuzlukların önüne geçilebileceğini belirttiler.
Yayaların öncelikle buzlu yolda yürürken en önemli denge unsuru olan ellerini ceplerine sokmaması gerektiğini aktaran sağlık uzmanları, Ellerin cepte olduğu bir yürüme şeklinde, dengenin kaybedilip yere düşülmesi halinde başı koruyacak bir unsur olmadığından ciddi yaralanmalara, hatta ölümlere bile neden olabilir. Bu nedenle eller sürekli dışarıda olacak şekilde yürünmelidir diye konuştular.
Buzlu yolda düşmemek için giyilecek ayakkabının iyi seçilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, şunları söylediler;
Karı tutabilecek ve buzda da kayganlığı azaltabilecek ayakkabılar seçilmelidir. Buzla temas ettiği zaman kaymayacak ayakkabı gerekir. Yumuşak kauçuklu dediğimiz ayakkabılar tercih edilmelidir. Yayalar sert lastikli ayakkabılardan kaçınması gerekir. Çünkü sert lastikli ayakkabılar buzla teması azaltacak ve kayganlığı arttıracaktır. Ancak yumuşak kauçuklu ayakkabılar buzla ve kaygan zeminle teması arttırdığı için kayganlık oranı azalır.
AYAKLARINIZ ISLANSA DA KARLI BÖLGEDEN YÜRÜYÜN
Yayaların dengesiz yürüme şekillerinin de düşmelere ve kaymalara neden olacağını belirten sağlık uzmanları, şu önerilerde bulundular;
Yolda yürürken büyük adımlar yerine küçük adımlarla yürünmelidir. Yürürken acele edilmemelidir. Özellikle yaşlılar dikkat etmelidir. Onlardaki görme ve nörolojik sorunlar dengelerini sağlayamamalarına neden olmaktadır. Bunlarda aynı zamana kemik erimeleri vardır. Bu nedenle bunlar düştüklerinde daha büyük sorunlarla karşılaşıyorlar. Yaşlılar bu tür durumlarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları, çıkmaları halinde dikkatli olmalı ve baston kullanmaları gerekmektedir. Kar ve buzlu ortamın bir olduğu yerlerde ayaklar ıslanacak endişesiyle daha kuru olan buzlu ortamın seçilmesi hatalıdır. Oysa daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürümek, sakatlanma olasılığını azaltacaktır.