Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi kapsamında tutuklanan ve aralarında "emniyet imamları"nın yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının da bulunduğu 73 sanığın yargılanmasına devam edildi. Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 68'i tutuklu 73 sanık ile avukatları katıldı. 

 

"ÇOK TANIDIĞIM İNSAN OLDU"

Tutuklu sanıklardan Ertan Buzdağ, savunmasında, KHK ile meslekten ihraç edildiğini, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Yaklaşık 5 yıl Zonguldak'ta trafik ekipler amiri olarak görev yaptım. Bölge trafikte görev yaptığımdan dolayı çok tanıdığım insan oldu. 15 Temmuz gecesi Bursa'da yıllık iznimi kullanıyordum. Sokakta bir gürültü olunca darbe girişimini öğrendim." diye konuştu.

 

"TAHLİYEMİ TALEP EDİYORUM"

Darbe girişiminin ardından yıllık izinlerinin iptal edildiğini anlatan Buzdağ, "Bana geri dönmem emri gelince Zonguldak'a geldim. 18 Temmuz'da açığa alındım. İddianamedeki suçlamaları kabul etmiyorum. Bank Asya'daki hesabım çocuğumun okul taksitlerinin ödenmesi için açılan bir hesaptır. ByLock kullanmadım. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

MAHKEME BAŞKANI SORDU

Mahkeme başkanının, "Telefonunda ByLock çıkıyor, kullanıcı listendekileri tanıyor musun?" sorusuna ise Buzdağ,  "Ben telefonuma ByLock indirmedim. Listede bulanan bazı kişileri tanımıyorum. Listede ismi geçen Ruşen Genç'i ise ilk defa burada gördüm." şeklinde cevap verdi.  Tutuklu sanık Savaş Kasap ise 2014'te Ereğli Vergi Dairesinde gelir uzmanı olarak göreve başladığını aktararak, şunları kaydetti:

 

"DÜĞÜNDEYDİM"

"Daha önce girdiğim sınavalardan atamam yapılmadı. Örgüt üyesi olsaydım 2014'ten önce girdiğim sözlü ve yazılı sınavlardan geçerek atamam yapılırdı. Benim böyle bir şeyim olmadığı için ancak 2014'te işe girebildim. İşe girdiğim dönemde hakkımda yapılan güvenlik soruşturmalarında ise herhangi bir sıkıntı olmadığı için işe başladım. 15 Temmuz'da Ankara'da eşimin kuzenini düğünündeydim. Darbe girişimini gece yarısı öğrendik. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." 

Diğer 13 tutuklu sanık da daha önce verdikleri ifadeleri kabul etmeyerek, tahliyelerini istedi. 

Mahkeme heyeti, duruşmayı 9 Ekim'e erteledi.

Bu arada 2 Ekim'de başlayan davada, bugüne kadar 56 sanık savunma yaptı. 

 

İDDİANAME

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Çiğdem Erdoğdu tarafından hazırlanan 330 sayfalık iddianamede, 68'i tutuklu 73 sanık hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altı aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.