Erdoğan, dernek evinde CKD yönetim kurulu adına düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 83’üncü yıldönümünü kutladıklarını söyledi.

Aradan geçen 83 yılda, demokrasinin erkek egemeninde olduğunu savunan Erdoğan, “Cumhuriyet devrimi, özünde bir kadın devrimidir. Atatürk, Türk kadınına siyasal haklar verirken, kadını-erkeği ile eşit, çağdaş ve gerçekten demokratik bir ülke hedeflemişti” dedi.

 

Talep Açık: Cinsiyet Kotası Koyun

Kadınların, siyasette ve karar mekanizmalarında eşit katılımının sadece kadınlara ait sorunların değil tüm sorunların çözümü için tek çare olduğunu belirten Erdoğan, şu sözlerle konuştu: “Nüfusun yarısını oluşturan kadınların yerel ve ulusal parlamentolarımızda eşit temsilini istemek salt bir eşitlik talebi değil, özünde demokrasi talebidir. Gerçek demokraside yaşamak isteyen her birey, özelliklede siyasetçi ve ülke yöneticileri, derhal eşit temsili sağlayacak uygulamaları yaşama geçirmek zorundadır. Bunun için tek çare cinsiyet kotası uygulamasıdır. Önümüzdeki süreçte TBMM’de Anayasa Değişikliği Uyum Yasaları Paketi içerisinde, siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklikler yapılacaktır. Biz, CKD olarak, bu sürçe yüzde 50’lik cinsiyet kotası uygulamasının yasalaştırılmasını talep ediyoruz.  Başta iktidar partisi olmak üzere TBMM’de gurubu bulunan tüm siyasi partilere sesleniyoruz. En geç 8 Mart 2018 tarihine kadar yüzde 50’lik cinsiyet kotası uygulamasını yasalaştırın. Bu görevi yapmayan siyasi partilerin, demokrasiden bahsetmeye hakları ve hadleri yoktur. Ayrıca, demokratik kitle örgütlerine bu konuda dayanışmak ve birlikte mücadele etmek üzere çağrıda bulunuyoruz.”