AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, gündemi değerlendirdiği basın toplantısında ilçede eski devlet hastaneleri alanında yapılması istenen fakülteler kampüsü konusuna da açıklık getirdi. Çakır, Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından o bölgeye artık fakülte yapılabilmesinin önünde hiçbir engel kalmadığını belirterek, oraya idari binaların olduğu kampüsten ziyade biri denizcilik fakültesi olmak üzere iki fakülte yapmak istediklerini ifade etti.

Çakır bir önceki basın toplantısında Üniversite ile ilgili kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli planları açıkladığını hatırlatarak; şöyle konuştu:

“KISA VADEDE EĞİTİM FAKÜLTESİNE EK BİNA YAPILACAK”

“Kısa vade ile alakalı eğitim fakültesinin ek bir bina yapım işi ile alakalı geçtiğimiz aylarda zemin etüt çalışmaları tamamlandı. Zemin uygun bulundu ve bununla ilgili şimdi proje çalışmasını hızlı bir şekilde yapacağız. Mimarlarımızla birlikte bu konuya destek vereceğiz. Ardından kendi yerel mali kaynaklarımızla, hayırseverlerimizle birlikte ki şuan onların da kaynakları bulundu, sayın kaymakamımızın bu konuda çok ciddi desteği, gayreti ile birlikte de biz oraya çok kısa bir süre zarfında ek bina inşaatına başlayacağız. Bu bize neyi kazandıracak; eğitim fakültesinin 950’ye yakın öğrencisi geçici olarak denizcilik fakültesinde eğitim görüyor, bu öğrencilerimizi kendi bölümüne alacağız. Böylece eğitim fakültesi rahatlamış olacak.

“ESKİ DEVLET HASTANESİ ALANI İÇİN HİÇBİR ENGEL KALMADI”

Diğer bir konu uzun yıllardır takip ettiğimiz, Ereğli gündemini sürekli meşgul eden ve halkımızın yoğun bizden talebi olan eksi devlet hastanesi yerlerinin üniversiteye tahsisinden sonra oraya fakülteler yapılmasını konusudur. Halkımız ve kamuoyu bizden istemiş; bu uğurda siyasilerimiz, milletvekillerimiz, bizler, belediye başkanlarımız halka buranın sözünü vermiştik. Israrlarımıza rağmen bazı basında muhalefet partileri tarafından açıklanan, burası artık askeriyenin şerhi olmuştur, buraya üniversite yapılamaz yönündeki açıklamalara karşılık olarak biz o günde açıklamalarımızı yapmıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın Ereğli’de verdiği müjde ile ilgili geçtiğimiz Pazartesi günü belli olan Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından o bölgeye artık fakülte yapılabilmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. Hayırlı uğurlu olsun.

“O ALANA İKİ FAKÜLTE YAPMAK İSTİYORUZ”

Bir kez daha sayın Cumhurbaşkanımıza ve çok büyük katkısı olan Ereğli’nin değeri Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sayın Saadet Oruç hanıma, milletvekillerimize, iş başkanımıza, valimize, kaymakamımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hep birlikte olduğumuz zaman başarabileceğimizi ve engelleri aşabileceğimizi göstermiş olduk. Bu da Ereğli için önemliydi. Kendi mali imkanlarımızla, kaynaklarımızla üniversiteden bir şey beklemeden biz oraya fakültelerle ilgili önümüzdeki günlerde planlamasını yapacağız. Denizcilik Fakültesi mi olur ya da ilaveten alınabilecek bir fakülte mi olur ne olacağını önümüzdeki günlerde birlikte değerlendireceğiz. Bununla ilgili ilçe başkanları olarak Sayın kaymakamımızın başkanlığında bir toplantı yaptık. Sivil Toplum Kuruluşlarıyla da yapılacak bu toplantılar birlikte bir karar almak istiyoruz.

“UZUN VADELİ PLANLA İLGİLİ ALTERNETİF YERLER GEZİLDİ”

Uzun vadeli planla ilgili de sayın Valimiz dün buradaydı, yaklaşık 8 saat Ereğli’nin konularını ve çözüm projelerini konuştuk, yerinde ziyaret ettik. Bununla ilgili yukarı da iki tane yeri sayın valimizin de görmesi noktasında gezdik. 10-15 gün içine proje çalışmaları da yapılıyor, bu projelendirme çalışmalarında da belediye başkan yardımcısı Sayın Haluk Okur’a ve belediye ekibine de teşekkür ediyoruz.

“ESKİ DEVLET HASTANESİ YERİNDEN VAZGEÇMEMİZ MÜKÜN DEĞİL”

Toplantının soru cevap kısmında bir gazetecinin Çakır’a “eski devlet hastanelerine fakülte yapılması konusunda siz sözleriniz de ısrarlısınız ama sanki kamu yönetimi başka bir yer arıyor gibi, ne diyeceksiniz?” yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:

“Pazartesi günü böyle bir gelince bu bilgi daha Sayın Valimize ulaşmamıştı burayla alakalı. Bir ikincisi biz halk olarak, Ereğli’nin dinamikleri olarak siyasileri ve sivil toplum kuruluşları olarak biz orası dersek bu olur. Bu konuyla alakalı en ufak bir geri adımımız da olmamıştır. Bu konuda bizi eleştirenlerin de şimdi inşallah bizimle alakalı bir teşekkür edecekleri konusundayım. Dün sayın valimizle orayı incelediğimiz zaman arkadaki sit alanında incelenip, değerlendirilmesi konusunu görüştük. Sit alanıyla beraber orası 80 dönüme çıkabileceği, çıkarsa artılarının ne olacağı valimiz tarafından bu konuda projelendirme talimatı verilmiştir. Şuan ikisi de masa da. Ama biz şunu diyoruz; oraya denizcilik fakültesini yapacağız. Ak Parti olarak bizim görüşümüz ve hükümetimizin görüşü anlamında söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza bir konuyu arz edip onayını aldıktan sonra da biz burada asla ve asla farklı bir şey düşünmeyiz. Denizcilik Fakültesinin dışında dün sayın valimizle Aktaş bölgesinde bakılan yer uzun vadeli plan içindedir. Yani bugün onay verilse yere en az 5-6 seneyi bulacak. Ereğli halkının bu kadar bekleme lüksü yok. Çünkü biz bununla ilgili zaten 5-6 yıldır uğraşıyoruz. Yerini tahsis ettik, kültür koruma varlıklarından geçirdik, askeriyenin şerhini kaldırmak için her türlü mücadeleyi verdik, şimdi kaldırmışken biz asla Ereğli olarak da Ak parti olarak da buradan vazgeçmeyiz. Biz burada iki fakülte düşünüyoruz. Yani şu değil; oraya kampüs yapıp idari binalarla boğmak istemiyoruz. Çünkü üç kata kadar yatay bir mimariye izin var. Oraya iki fakülteyi yapıp belki sit alanıyla 80 dönüme çıkarsa o zaman üçüncü, dördüncü fakülteyi oraya düşünebiliriz. Ama bizim bu uzun vadedeki düşüncemiz 5-6 yıl sonra belki Ereğli’nin bağımsız üniversitesi olduğunda belki de daha geniş kapsamlı bir üniversite öğrenci ve fakülteler zincirinde olduğunda değerlendirecek yerdir. Eski devlet hastanesi yerinden vazgeçmemiz mümkün değil.”

KAMUOYUNUN TAKDİRİNE SUNUYORUZ

Biz her türlü işçi çıkarımına karşıyız ve çıkarılan işçilere sonuna kadar sahip çıkacağız. Bir an önce bu arkadaşlarımızı işe kavuşturup evlerine yeniden ekmek götürmesini sağlayacağız. Seçim öncesi bu kişilerin kesinlikle işten çıkarılmayacağını taahhüt edenlerin, bugün bunlarla karşılaşmasını kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Maalesef çoğu belediye başkanının düştüğü hatadır bu; kendileri geldiği zaman seçim döneminde kendileri ile çalışan bir kısmını almak adına diğer hatta daha önce alınmışları bir şekilde çalışmaması gereken yerlere zorlanarak, ya yapamayacak işlere mecbur bırakarak ya da kendi istifa etmesi için gerekli şartları oluşturarak maalesef bu sonuçlara varıyoruz. Biz bunu geçmiş dönemde de doğru bulmadık şimdi de doğru bulmuyoruz. Orada çalışan arkadaşlarımız, AK Parti İlçe Teşkilatı olarak referans olduğumuz arkadaş sayısı 10, 15’i geçmez, çıkarılan arkadaşlarımıza yani bize ulaşan arkadaşlarımızın tamamına sahip çıktık.

İŞTEN ÇIKARMAYA KARŞIYIM

Şunu kimse unutmasın, biz AK Parti ilçe teşkilatı olarak belediye başkanına bunlarla ilgili ricacı olmayız. Bundan sonraki süreçte yapılacak yatırımlarda belediyenin bize ihtiyacı olduğu yerlerde sözümüzü o zaman söyleriz. AK Parti ya da diğer siyasi görüşten olursa olsun asgari ücretle çalışanların işten çıkarılmasına karşıyım. Bir yanda alım devam ediyor öbür yanda danışmanlık adı altında 10’un üzerinde insan görevlendiriliyor; imar düzenlemesinde, mali işlerde olanları kabul edebilirim ama belediye tecrübe işi, 20 yıllık tecrübe dediğiniz yerde eğer 10 tane danışmana ihtiyaç duyuyorsanız tecrübenizi bir kez daha gözden geçirmeniz gerekir. Bu 10 danışmanın maliyeti 8 bin TL’den aylık 80 bin TL, yıllık 960 bin TL, 5 yıllık 4 milyon 800 bin TL. 4 milyon 800 bin TL ile Ereğli Tatoğlu Kültür Merkezi gibi 2 tane kültür merkezi kazanır.

ADAY DİYEBİLİRSİNİZ AMA BAŞKAN DİYEMEZSİNİZ

Bizim bu konuyu kabul etmemiz mümkün değil. Daha seçim yapılmamış, YSK’nın vermiş olduğu bir karar neticesinde bir resmi kurum olan belediyelerin Ekrem İmamoğlu’na belediye başkanı demesi doğru değil, diyemezsiniz. Adayı diyebilirsiniz ama belediye başkanı diyemezsiniz. Çünkü bugün o koltukta oturduğunuz yetkiyi YSK vermiştir. YSK değerlendirmesini yapar ve onun verdiği karar hepimizin üzerindendir, hepimizi bağlar. Seçilmeden önce herkesin belediye başkanı olacağız, siyasi ayrım yapmayacağız denildiğinde bugün Cumhuriyet Halk Partisinin İstanbul adayına Nobel Ödülünü vermeye kalkmak o festivali sadece CHP ve onunla birlikte olan Millet İttifakı ile yapmaya çalışmaktan öte bir şey değildir. Biz AK Parti ve Cumhuriyet İttifakı olarak bizim böyle bir şeyi yaptığında katkı sağlamamız mümkün değildir. Bundan sonraki yürüyüşlerde biz şehrin menfaatini gördüğümüz noktalarda katkımızı vermeye devam edeceğiz ama az önce de ifade ettiğim gibi bu konularda parti içinde gündemimize gelecektir. Ondan sonra da bana bu konuda destek verilmedi deme hakkı kimsede yoktur.

TOKİ

TOKİ ile ilgili bize gösterilen yerin tarım arazisi çıkması nedeniyle imar izni verilmedi. TOKİ mevcut yerin altındaki diğer 2 yer ile ilgili çalışmasını yaptı. Yakında Ankara’ya gideceğiz ve kurada çıkmış vatandaşlarımıza haklarını teslim edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

ERDEMİR PLAJI

Erdemir Plajı ile ilgili Erdemir’den resmi bir yazı gelmemiştir. Sayın Kaymakamımız tarafından resmi bir yazı yazılmıştır, Erdemir’in cevabı beklenmektedir. Erdemir’in cevabından sonra burada; Ereğli Belediyesinin, Gülüç Belediyesinin, Turizm Fakültesinin, Turizm Otelcilik Lisesinin bile düşüncüleri var.

KEŞKE DİKKATE ALINABİLSEYDİK

Biz hiçbir zaman belediyede iktidar olmadık, bugün de muhalefetiz, dünde muhalefet ettik. Biz 7 sene ilçe başkanlığı yaptık 5 senelik bizim dönemimizde Ereğli bunları yaşamıştır. Ereğli menfaati olan konularda başkalarına destek verdiğimizde keşke belediye başkanımıza da destek verebilseydik, keşke kendi belediye başkanımızla da bunları paylaşabilseydik, keşke kendi belediye başkanımızın makamına gidip kendisine bir şey söylediğimizde de dikkate alınabilseydik.

MADEM PARANIZ YOK, NEDEN 10 TANE DANIŞMAN ALIYOR SUNUZ?

Bizim burada 2014 yılında Halil Bey bıraktığında borcun bütçeye oranıyla bugün devraldığı borcun bütçe oranında bugünkü şartlar daha avantajlıdır. Çıkarsınlar açıklasınlar bütçeyi ama tabi uzun süre siyasi tecrübenin olmasıyla bir algı yönetiminde; ‘Çok kötü, bitirdiler, batırdılar, bize şunu bıraktılar, enkaz kaldı’, ben özel kalem harcamalarını bilmem ama onun dışındakilerde belediyenin böyle bir israfı, fazladan bir para harcaması gibi çok kayda değer bir rakam yoktur. Madem paranız yok neden 10 tane danışman alıyorsunuz.”