Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Devlet Konservatuarı bünyesinde bu sene açılan Çalgı Yapım Bölümü, 3 öğrenci ile eğitime başladı. Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Cem Dertsiz, enstrüman konusunda Türkiye'nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu, bu açığın kapanması için katkı vermeyi amaçladıklarını söyledi.
ZKÜ Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü için bu yıl 5 öğrenci başvuruda bulundu. Yetenek sınavında yeterli bulunan 3 öğrenci, bölüme alınarak eğitime başladı. İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nin ardından ZKÜ bünyesinde açılan ve 4 yıl içinde 20 öğrenciye ulaşmayı hedefleyen Çalgı Yapım Bölümü, hem ZKÜ Devlet Konservatuarı, hem de ülkedeki enstrüman açığını kapatmak için öğrenci yetiştirecek.
"UCUZ ENSTRÜMAN, ÖĞRENME
BECERİSİNİ AZALTIYOR"
Çalgı Yapım Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Cem Dertsiz, müzik sektörünün hızla gelişmesine rağmen, enstrüman konusunda Türkiye'nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi. Özellikle Çin ve doğu bloğu ülkelerinde yapılan enstrümanlara ucuz olduğu için daha fazla rağbet gösterildiğini belirten Dertsiz, müziğe yeni başlayan genç kuşağın kullandığı bu enstrümanların öğrenme becerisini azalttığını söyledi. Enstrümanın çok konforlu ve ihtiyaca cevap vermesinin önemli olduğunu kaydeden Dertsiz, "İyi bir enstrümana sahipseniz, enstrümanı öğrenmeniz çok daha kolay olabilir. Enstrümanınız konfor olarak kötüyse, sizi desteklemiyorsa, ses üretmekte çok güçlük çekiyorsanız, tabi enstrümanı çalmanız biraz zor olacaktır.
Biz ülkemizde bu alanın çok açık olduğunu düşündük ve acilen bölümümüzü açarak bu yıl ilk öğrencilerimizi aldık. Şu an 3 öğrencimiz var. Ama 4 yılın sonunda öğrenci sayımızın 20'ye ulaşacağını düşünüyoruz. Bu öğrencilerimizi biz bilimsel enstrüman yapım yöntemleriyle yetiştirmeye çalışacağız. Umarım ülkemizin bu alandaki açığını kapatmasında katkımız olur."