Karadeniz'de bereketli bir sezon geçirmeye başlayan balıkçıların ücretsiz balık ayıklama uygulaması, özellikle çalışan kadınlar tarafından yoğun talep görüyor.
Geçtiğimiz hafta Karadeniz'deki fırtına nedeniyle balığa hasret kalan vatandaşlar, son günlerde bol ve taze hamsi yemeye başladı. Merkez Çarşısı'nda kilosu 5 TL'den satılan hamsiyi tercih eden vatandaşlar, satış seçenekleri arasında balık ayıklama hizmetini öğrenince balığa talep daha da arttı.
Günde sadece bir tezgah olarak 150 kilo temizlenmiş balık sattıklarını belirten esnaf, Kimse eskisi gibi balık ayıklamıyor. İşten çıkan bayanlar, temizlenmiş balık almayı tercih ediyor. Evde 5 dakikada pişirip sofraya koyuyorlar. Buna çok yoğun bir talep var. Birçok müşteri de telefonla bizi arayıp sipariş veriyor. Akşam hazırlanmış balığı alıp evine gidiyorlar. dedi.
Zonguldak'ta 30 yıldır balıkçılık yapan Nazif Kartal (53), 5-6 seneden beri bu uygulamayı yapıyoruz; ancak son 2 yıldır balık temizletme konusunda çok yoğun talep var. Özellikle çalışan bayanlar veya balık ayıklamayı sevmeyenler buna rağbet gösteriyor. Bizler de normal balık satışının yanında, bu konuda yoğun talep var diye iki işçi olarak akşama kadar balık ayıklıyoruz. Sadece Mevsim balıkçısı olarak bir günde 150-200 kilo temizlenmiş balık satılıyor. dedi.
25 yıllık balıkçı Ahmet Başoğul da şunları söyledi: "Vatandaşlar da bu uygulamadan memnun.
Biz öğleden sonra tezgahın başına oturuyoruz, önce siparişleri, ondan sonra buraya gelenlere temizlenmiş balık satıyoruz. Yeni nesil bayanlar bunu çok seviyor. Bu uygulama sayesinde birçok arkadaşımız evinde balık yiyor.