ZONGULDAK VALİSİ AHMET ÇINAR:

Demokrasinin  güçlenmesine  büyük katkı sağlayan, bilgi ve haber akışını  sağlayarak  toplumun  bilgilenme  ve  aydınlanması konusunda önemli bir   görevi yerine getiren basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisidir.  

 

Evrensel  meslek  ilkeleri   ışığında  görevlerini   yerine   getiren   bağımsız ve güçlü bir basın toplumsal hayatta yaşamsal bir öneme sahiptir.

 

Önemli  bir kamu görevini yerine getiren gazetecilik mesleğini, büyük özveri göstererek, mesleğinin gerektirdiği bilinç ve sorumlulukla yerine getiren,  tarafsız, doğru ve  güvenilir  habercilik  anlayışıyla görevlerini sürdüren basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. 

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Milletvekili Çaturoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi; “Bir ülkede demokrasileri güçlendiren ve geliştiren en etkin unsurlardan biri, meslek ahlakına ve tarafsızlık ilkesine riayet eden bir basının varlığıdır. Geçmişten günümüze önemli bir gelişme gösteren, yazılı, görsel ve sanal basınımız, demokrasinin güçlenmesine ve açık toplum hedefine ulaşılmasına değerli katkılar sağlamaktadır.

İletişim teknolojilerindeki yeniliklerle birlikte, insanlar tüm dünyadaki gelişmelere daha duyarlı ve haberlere daha hızlı ulaşabilir duruma gelmiş, basın her zamankinden daha etkin bir konuma ulaşmıştır. Basın mensuplarımızın sorumluluğunun her geçen gün artmaktadır. Basın mensuplarımız, sahip oldukları bu sorumluluk ile insan hakları, özel hayata saygı, doğru ve tarafsız haber verme ilkelerinden asla taviz vermemelidir.

Bu düşüncelerle, tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden gazetecilerimizi rahmetle anıyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.”

 

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında özgür bir toplum olabilmenin ancak özgür basınla mümkün olacağına dikkat çeken CHP’li Demirtaş, gazeteciliğin günümüz Türkiye’sinde hakkıyla yapılabilen en zor meslek olduğunu vurguladı.

Gazeteci, toplumun doğru bilgiye ulaşmasında aracı olan, tarafsızlığından şüphe duyulmayan, toplumsal sorumluluğu yüksek bir meslektir. Ne yazık ki düşüncenin suç sayıldığı, basının iktidar tarafından abluka altına alınmaya çalışıldığı, haksız gerekçelerle 178 gazetecinin cezaevlerinde tutulduğu zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle son dönemde AKP İktidarınca en çok müdahale edilen ve baskı altına alınmaya çalışılan meslek gazetecilik olmuştur. Tam da bu nedenle 2017 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, bir önceki yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155’inci sırada yer almıştır. AKP İktidarının halktan gerçekleri saklamasına aracılık etmeyen, mesleğini onurlu bir şekilde yapmayı her şeyin üstünde gören sorumluluğunun farkında olan pek çok gazeteci  bu nedenle mesleğini kaybetmiştir.

Bunun yanında yerel basındaki gazeteciler de zor koşullar altında görev yapmaktadır. Gelecek kaygısı taşıyan yerel gazetecilerin sosyal güvenlikleri ile ilgili sorunlarının olduğu da bilinmektedir. Yıllardır kentleriyle, ilçeleriyle bütünleşmiş yerel gazetelerin kapılarına kilit vurulmaktadır.

Tarafsız, özgür, meslek ve ahlak kurallarına bağlı basın emekçilerimizin özverili çalışmaları ile demokrasimizi koruyacak ve kalıcı hale getireceğiz. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi olarak, tarafsızca haber yaptığı için iktidar baskısı ile işsiz bırakılan, baskı gören, tutuklanan, hapsedilen tüm gazetecilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Bu duygularla, başta CHP İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu olmak üzere her şartta onurunu koruyarak baskılara boyun eğmeyen gazetecilerimizi selamlıyor, mesleğinin gereğini yapmaya çalışan basın emekçilerimizin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Milletvekili Turpcu’nun açıklaması şöyle:

 “Bir ülkede basının durumu ve basın özgürlüğü, o ülkedeki demokrasi kalitesi gösteren temel kriterlerin başında gelmektedir.

Gelişmiş demokrasilerde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin karşısında, onları gözetleyen ve kamu adına denetleyen dördüncü güç olarak basının olmazsa olmaz bir konuma sahiptir. Bunun aksine basını baskı altına almaya çalışan, gazetecileri hapiste olan, özgür tartışma ortamını kontrol etmeye çalışan ülkelerin çağdaş dünyadaki yeri de bellidir.

Ülkemizdeki duruma baktığımızda, gerek basının karşı karşıya kaldığı siyasi ve ekonomik baskılar, gerekse cezaevlerindeki gazeteci sayısı bakımından, ülkemizde basın özgürlüğünün varlığından söz edebilmek mümkün değildir.

Zamanında `dokunan yanar` diyerek FETÖ tehlikesini o günlerden haber veren, bu uğurda bedel ödeyen gazeteci Ahmet Şık, daha sonra FETÖ /PDY silahlı örgütlerin propagandasını yapmaktan tutuklanmıştır.

Ülkemiz demokrasiden, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti kimliğinden hızla uzaklaşmakta, Türkiye’nin dünya basın özgürlüğündeki sıralaması her geçen yıl düşmektedir. Ülkemiz basın özgürlüğünde Avrupa’da 42 ülke içinde 42. sırada, 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151. sırada yer almaktadır.

İnsan hakları, gelişmişlik ve demokrasi arasında doğru orantı vardır. Unutulmamalıdır ki, basın özgürlüğü, sadece gazetecileri değil, vatandaşlarımızı da kapsayan fikri haklar bütünüdür ve insanın temel haklarından biri olan haber alma özgürlüğü ile de doğrudan bağlantılıdır.

AKP İktidarının, devletin olanaklarını kendisine muhalefet eden gazeteci ve medya kuruluşlarını cezalandırmak için kullanması, ülkedeki siyasi ve sosyal kutuplaşmayı derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramayacağı bilinmelidir.  Özgür tartışma ortamını kontrol altına alma yönünde harcanan çabalar, ülkemizin dünyadaki itibarını da zedelemektedir.

Bu düşüncelerle demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan basının üzerindeki siyasi ve ekonomik her türlü baskının son bulmasını temenni ediyorum.

Yurttaşlarımızın sağlıklı haber alabilmesini sağlamak için durmadan  çalışan siz değerli basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, saygılar sunuyorum.”

 

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KANTARCI:

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “1961 yılında, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, daha ileri haklar getiren 212 sayılı yasa kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, daha sonra, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaya başlandı. Bir dönem ‘Basın Bayramı’ olarak da kutlanan bugünü,  gazetecilik meslek örgütleri, artık, hüzünlü bir gün olarak anıyor. Özellikle OHAL’in ilanından sonra, basın özgürlüğü, ülkemizde, ne yazık ki bir lüks haline dönüştü. OHAL kararnameleriyle birçok gazete, dergi, radyo ve televizyon kapatılırken, birçoğunun mallarına el konuldu. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Aralık 2017 itibariyle, dünya çapında hapiste bulunan 262 gazetecinin 73’ünün Türkiye’de bulunduğunu açıkladı. Raporda Türkiye’nin, bu alanda, birinci sırada yer aldığı ifade edildi” dedi.

Kantarcı açıklamasında, “Yine aynı şekilde, gazetecilik alanında, dünyanın bir başka saygın kurumu olan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de aynı bulguları teyit etti.  RSF, dünya genelinde tutuklu medya mensuplarının büyük bölümünün Türkiye, Çin, Suriye, Mısır ve İran’da bulunduğunu, tutuklu 348 medya mensubu arasında 187 profesyonel gazetecinin yanı sıra 146 blog yazarı ve ‘vatandaş gazeteci’ ile 15 diğer medya çalışanının bulunduğunu belirtti. Ülkemizin dünyadaki görünümünü bozan ve üçüncü dünya ülkesi konumuna düşüren bu utanca son verilmeli, tümüyle bir fikir işçiliğinden ibaret olan gazetecilik faaliyeti suç olmaktan mutlaka çıkarılmalıdır” şeklindeki görüşlere de yer verdi.

Kantarcı açıklamasını, “OHAL kararnameleriyle birçok gazetenin kapatılması, binlerce gazetecinin işsiz kalmasına neden oluyor. Profesyonel olarak çalıştıkları yayın organları sakıncalı görülen kimi gazetecilerin, başka işyerlerinde çalışması da engellenerek, hepten açlığa mahkûm ediliyor. Gazeteciler yazılarını büyük bir oto sansür altında kaleme alıyor. Öte yandan belli siyasi odaklara yakın kimi gazetelerin, çoğu zaman aklın sınırlarını zorlayan şekilde haberler üretmesi, mesleğin saygınlığına da gölge düşürüyor. Her gazetenin arkasında bir güç odağı bulunması, özgür tartışma ortamını zehirliyor, bağımsız haberciliği engelliyor. 10 Ocak tüm bu sorunların enine boyuna tartışılıp, çözüm yollarının ortaya konduğu bir gün olarak ele alınmalıdır. Bu duygularla meslek onurunu ayakta tutan tüm gazetecilerin gününü kutluyor, başta rahmetli Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı olmak üzere tüm basın şehitlerini rahmetle anıyor, saygılar sunuyorum” diyerek tamamladı.

 

AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YEMENİCİ:

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili kutlama mesajı yayınladı.

Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili mesajında şu sözlere yer verdi “Demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından biri de bağımsız basındır.10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe girerek, basın mesleği icrasında emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günün hep birlikte 53.yılını kutlamaktayız.

Gazetecilik, fedakârlık ve sorumluluk isteyen zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Kamu yararına hizmet yapmakta olan gazeteci arkadaşlarımız, ilimizin ve ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizin geleceği ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda ilkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen basın mensuplarımız bu yönüyle milletin duygularına tercüman, düşüncelerine ses olmaktadırlar.

Her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerimiz düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Bu duygu ve düşüncelerle, Ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran ve sorunların çözümünde  önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basınımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, kamuoyunun bilgilendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımızın; Kurumum ve şahsım adına sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ederim” diye ifade etti.

 

 

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİLİ PROF. DR. ALİ AZAR:

BEÜ Rektör Vekili  Prof. Dr. Ali AZAR, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Tüm gazetecilerin gününü kutlayan Rektör Vekilimiz Azar: “Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan basın çalışanları, ilkeli ve tarafsız yayın anlayışından taviz vermeksizin insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi önemli ve değerli bir kamusal görev icra etmektedirler.

Basın mensuplarımızın, hukukun evrensel ilkelerini rehber edinmeleri, insan hak ve hürriyetleri ve özel hayata saygı çerçevesinde görev yapmaları çok önemlidir. Kıymetlerinin farkında olduğumuzun unutulmaması adına, özveri temelli bu mesleği ifa eden basın camiasının tüm fertlerine çalışmalarında gösterdikleri hassasiyet nedeniyle teşekkür ediyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, aileleriyle birlikte sağlık ve esenlik dolu günler diliyorum.” dedi.

 

AK PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI MEHMET FATİH ÇAKIR:

AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, “Kalemlerini her daim doğrudan yana ve doğru şekilde kullanarak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanları, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak kamusal bir görevi yerine getirmekte ve toplumun sesi olmaktadırlar.” dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Çakır, demokrasinin temel taşlarından olan basının, düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olduğunu ifade etti.

Çakır, mesajında şunları kaydetti:

“Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olmaktadırlar.

Son derece dinamik bir meslek olan gazetecilik, haberleri en doğru şekliyle kamuoyuyla paylaşma misyonu taşımaktadır. Bunun yanı sıra bu mesleği yapan gazeteci kardeşlerimiz, düşünceleri ve yorumları ile demokrasinin güçlenmesine katkı sunmakta, yaşanan sorunları ve yapılan çalışmaları gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına yardımcı olmaktadırlar.

Günümüzde hızla gelişen kitle iletişim araçları ile birlikte etkinliği her geçen gün artan yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları ve çalışanları, doğru bilgilerin aktarılması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok görev ve sorumlulukları üstlenmektedir. Basın çalışanlarının, ülkemize şimdiye kadar sağladıkları katkıların, insan haklarına saygı, vatan ve millet sevgisi temelinde devam edeceğine inanmaktayım. Zorlu koşullarda görevlerini yerine getirerek toplumun bilgilendirilmesinde önemli rol oynayan ve büyük katkıları olan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, aileleriyle birlikte daha nice mutlu, sağlıklı ve başarılı yıllar diliyorum”

 

DSP PM ÜYESİ MUSTAFA TİMUR:

Gazetecilik  zamanı mekanı olamayan dünyanın en zor mesleklerinden biridir. baskının ve korkunun egemen kılınmaya çalışıldığı bizim gibi ülkelerde çok daha zor.Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla doğru ve tarafsız bir şekilde hareket eden fikirlerini özgürce paylaşmak için mücadele veren tüm emekçi gazeteciler zor şartlarda çalışıyorlar maalesef ülkemizde özgür olması gereken basın sektörü gittikçe yapılması en zor en tehlikeli mesleklerden biri haline gelmiştir Demokrasinin güçlü olduğu ülkelerde  bu tür acı tablolar görülmez  Aldıkları bilgiyi   hızlı doğru bir şekilde tarafsız halka ulaştırmak gibi kamu görevi yapan basınımızın özgürce hareket etmeleri gerektiğine inancımla Tüm  gazetecilerin maddi ve manevi olarak daha çağdaş ve demokratik şartlarda görevlerini yapabilmelerini diliyorum .Gece gündüz zaman merhumu olmadan  çalışarak halkın haber alma ve bilgi edinme hakkı için mücadele eden  çalışan, çalışmayan tüm emektar basın mensuplarını  en derin sevgi ve saygılarımla  10ocak gazeteciler Gününü kutluyorum 

 

TÜRK METAL SENDİKASI KDZ. EREĞLİ ŞUBE BAŞKANI METİN ERCAN:

Kamuoyunu; görerek, duyarak ve okuyarak toplumdaki gelişmelerden haberdar eden yayın kuruluşlarında yaşanan gelişmeleri haberleştiren gazeteciler, mesleklerini icra ederlerken bin bir zorlukla karşılaşırlar.

Her mesleğin kendine özgü sıkıntı ve zorlukları varsa da, gazeteciliğin ise bunların bir kat daha üstünde yaşanan bir meslek olduğu bilincindeyiz.

Bu duygularla; topluma doğru haber ulaştıran, tarafsızlık ilkesini koruyan ve fedakarca çaba gösteren gazetecilerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.

 

MÜSİAD KDZ. EREĞLİ BAŞKANI İBRAHİM SEZER:

10 Ocak 1961 tarihinde Gazetecilerin çalışma koşullarında iyileştirmeler öngören 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden dolayı her sene 10 Ocak’ta kutlanmakta olan “Çalışan Gazeteciler Günü” nün 57. yıldönümüne gelmiş bulunmaktayız.

 

Bölgemizde meydana gelen olayların vatandaşlarımıza yansıtılması noktasında üstlenmiş olduğunuz zor ve bir o kadar da ehemmiyetli görevinizde, birçok zorlukla karşı karşıya kalsanız da başarılı çalışmalara imza atacağınıza olan inancımız tamdır.

 

Bu vesileyle bölgemizde faaliyette bulunan tüm  basın ve yayın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerimizin “10  Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”’nü, şahsım ve dernek üyelerimiz adına kutlarken, meslektaşlarınızdan ebediyete intikal edenleri de rahmetle anar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK:

Katılımcı ve çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın sektörünün en önemli ayağı olan basın mensuplarımız her durumda halkın doğru ve zamanında bilgi almasını sağlayarak kamu yararına çok önemli bir görevi yerine getirmektedirler.

Görevlerini yaparken pek çok sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeye ve kalkınmaya da önemli katkılarının olduğuna inandığımız basın sektörünün değerli çalışanlarının ve basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesinin amaçlandığı “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nü kutlar, tüm basınımıza ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin yerine getirdikleri başarılı hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, sevgiler sunarım.

 

 

CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI SERTAN OCAKCI:

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, ülkemizin saygın basın emekçileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü idrak edecekler.

Sevinçten öte buruklukla, karamsarlıkla, endişeyle...

Çeşitli cezaevlerinde 150’ye yakın basın emekçisinin tutuklu ya da hükümlü olarak tutulduğu, sözde düşünce hürriyetinin, birçok alanda olduğu gibi basın dünyasında da ayaklar altına alınmak istendiği günümüz Türkiye'sinde, bizler Cumhuriyet Halk Partililer olarak, dün olduğu gibi yarın da, basının demokrasinin dördüncü kuvveti olduğuna inanmaya ve bu düşünceyi savunmaya devam edeceğiz.

Demokrasinin temel taşlarından olan basın, düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Bu anlamda kurumlarla bireyler arasında veri akışını sağlayarak demokrasinin korunması için önemli bir görev üstlenmektedir.

Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olmaktadırlar.

 

Bu 10 Ocak öncesinde CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı olarak şahsım ve örgütüm adına çalışan gazeteciler için dile getirmek istediğim şükran duygusu işte bu özverili çalışmalar içindir.

 

Bu duygularla 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. Geleceğin daha özgür, daha huzurlu ve daha müreffeh basın dünyasının oluşmasında 10 Ocak 2018'in önemli bir dönüm noktası olmasını diliyor, başta Ereğli ve Zonguldak basınının değerli çalışanları olmak üzere tüm muhabir, gazeteci ve yazarlarımızın bu anlamlarını günlerini tebrik eder, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anar, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunarım.

 

ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili yayımladığı mesajda şunları kaydetti;

“İletişimin en etkili kanallarından birisi olan gazetecilik dinamik ve zor bir meslektir. Gazeteciler toplumun doğru bilgilendirilmesi için görevlerini zor şartlar altında zaman ve mekan mefhumu olmadan gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

Teknolojinin gelişmesiyle dünyada haber akışının anlık olarak yaşanması neticesinde gazetecilik daha da meşakkatli hale gelmektedir. Bu ortamda haberin doğru, tarafsız ve şeffaf olarak vatandaşa aktarılmasında medya unsurları kilit rol almaktadır. Sosyal medya ve internet gazeteciliğinin toplum üzerindeki etkisi giderek artmakta olup, ilkeli habercilik anlayışı çok daha fazla önem arz eder hale gelmektedir.

Küresel dünyada basın, demokrasinin olmazsa olmazlarından olmuştur. Özellikle bizim basınımız 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasisine sahip çıkmış, birlik ve beraberliğimizin korunmasına önemli katkıda bulunmuştur. Hassas bir süreçten geçtiğimiz bugünlerde de milletimizin huzurunu ve beraberliğini bozmaya çalışan iç ve dış faktörlere karşı ülkemizin güçlenmesine, ilerlemesine yönelik mücadelesine devam etmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, toplumla yönetim arasında bağ kuran tüm basın çalışanlarının, Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, bugüne kadar kaybettiğimiz bütün basın mensuplarımızı da bu vesile ile rahmet ve minnetle anıyor, kendilerine şükranlarımı sunuyorum.”



ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN:

İnsanlığın var olduğu günden bu yana insanoğlu bilgiye ihtiyaç duymuş, karşılıklı haberleşmenin ve bilgi alışverişinin yollarını aramıştır. İnsanlığın bu ihtiyacından ortaya çıkan basın ve gazetecilik mesleği,  bugün gelişen teknoloji ve hızlı iletişimle birlikte günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Birbirini hiç tanımayan insanların kendi arasındaki bilgi alışverişlerini sağlayan, kamuoyunu aydınlatan, eleştirileriyle eksiklerin giderilmesini sağlayan basın mensupları yani genel tanımıyla gazeteciler, bu sektörün en önemli unsurudur. Bilgi aktarımının yanı sıra yeri geldiğinde yöremizin, bölgemizin, ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine de katkıda bulunan gazetecilerin toplumsal statüsünün güçlendirilmesi toplumun da yararınadır. Basınımızın gösterdiği gelişmede, şüphesiz en büyük pay, görevini fedakârca yapan basın çalışanlarına aittir.



İYİ PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI ASIM TAZEGÜL:

İYİ Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Asım Tazegül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı. Başkan Tazegül, “Türkiye’de basınının ve özellikle yerel medyamızın ne kadar zor koşullar altında görevlerini yapmaya çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Basınımız bir taraftan ekonomik zorluklarla mücadele ederken diğer taraftan da bilgi edinme, haber alma ve haberlerini okurları ile paylaşma sorunlarını yaşamaktadırlar.” Dedi.

İYİ PARTİ Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Asım Tazegül kutlama mesajında daha sonra şu görüşlere yer verdi;

“İYİ Parti olarak biz, basımızın yayında olacağız. Basınımızın daha özgür ve bölgesel sorunlara daha çok sahip çıkma adına üzerimize düşen sorumluluklardan kaçınmayacağız. Partimizin programında medya sorunlarına oldukça kapsamlı yer verilmiştir. (Ayrıntılı bilgi edinmek için www.iyiparti.org.tr) Yazılı, görsel ve internet yayıncılığı ile yerel medyanın güçlendirilmesi gibi temel konular İYİ Parti programında öncelikli hedefler olarak belirtilmiştir. 

Bu duygu ve düşüncelerle değerli bölge basınımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, selam ve saygılarımızı sunuyorum”

İçinde bulundukları şart yâda koşullar ne olursa olsun görevleri peşinde koşan gazetecilerimizin düzenli bir mesai kavramı olmadan, halkı bilgilendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, gecesini gündüzüne katarak ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran ve sorunların çözümünde katkıları olan tüm emekçi basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl dilerim.

 

GMİS YÖNETİM KURULU:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, bir basın açıklaması yaparak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

10 Ocak’ın aynı zamanda gazetecilerin demokrasi mücadelesinin tarihini de simgelediği belirtilen açıklama şöyle;

“10 Ocak tarihi, gazetecilerin sadece kendi özlük haklarının ve basın özgürlüğünün değil aynı zamanda demokrasimiz için de verdikleri mücadeleyi simgeleyen bir tarihtir.

1961 yılında gazetecileri geniş özlük haklarına kavuşturan 212 sayılı yasanın çıkmasını protesto etmek isteyen gazete patronlarının gazetelerini 3 gün süreyle yayınlamama kararı almasına karşılık gazeteciler, Sendikalarının öncülüğünde 10-11-12 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla kendi gazetelerini yayınlamışlar, hem kendi özlük haklarına, hem basın özgürlüğüne, hem de demokrasimize sahip çıktıklarını göstermişlerdir.

Gerek yerel gerekse yaygın basında ilimizde görev yapan basın çalışanlarının, bundan önce olduğu gibi bundan böyle de yapacakları haberlerle Zonguldak’ın ve bölgemiz halkının yararını koruma ve geliştirme mücadelesine katkı vermeye devam edeceklerinden şüphemiz yoktur.

Basınımızın; geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu konulara gerekli duyarlılığı göstereceğine ve basının evrensel çalışma ilkelerinden vazgeçmeyeceğine yürekten inanıyoruz.

Zor şartlar altında, özveriyle çalışan basın mensuplarına en iyi çalışma şartlarının sağlanmasını temenni ediyor, gazetecilik mesleğini özveriyle yürüten basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.”

 

CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI FİKRET ZAMAN:

Basın demokratik toplum düzenini sağlayan temel unsurlardan biridir. Basın ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ,ilkeli,tarafsız ve araştırmacı  basının güçlendirilmesi ülkemizin demokratik gelişmesine katkı sağlayacaktır.

20 Haziran 1952 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun, 4 Ocak 1961 yılında değişikliğe uğradı ve 212 Sayılı Basın İş Kanunu ismiyle, gazete çalışanlarının durumunu olumlu yönde etkileyen düzenlemeler getirdi. O  günlerde elde ettikleri kazanımlarının;ülkemizde,demokrasinin koruyucusu olan düşünce özgürlüğünden günümüzde bahsetmek  çok zor olmasına rağmen basın emekçilerimiz kamuoyunu bilgilendirmek adına günümüzün tüm zorlu şartlar altında görevlerini yapmaya çalışmaktadır.

Tarafsız ve doğru haber anlayışıyla görevlerini yerine getiren ve Atatürk’ün “Gazeteciler,gördüklerini,düşündüklerini,bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar”sözünü kendine ilke edinen tüm basın emekçilerinin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlar.Görevleri başında hayatını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor ve tutuklu gazetecilerin kalmadığı , özgür habercilik koşulların sağlandığı günlerin olması umuduyla çalışmalarında başarılar diliyorum.


KARAELMAS GAZETECİLER DERNEĞİ:

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Türkiye’de gazeteciler ve basın özgürlüğü açısından hiç de olumlu gelişmeler yaşanmadığına dikkat çekilerek, “Kamu görevi yapan bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün ve demokrasinin vazgeçilmez öğesidir” denildi,

Açıklama şöyle;

"10 Ocak günü Türk Basın Tarihi açısından önemli ve anlamlı bir günü simgelemektedir.
Basın emekçilerinin 1961 yılında çıkarılan 212 Sayılı yasayla önemli haklara kavuşmasından rahatsızlık duyan gazete sahipleri, yasayı protesto etmek amacıyla 3 gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldılar. Bu gelişme üzerine gazeteciler, sahip oldukları hakları ve meslek onurunu korumak için mücadele başlattılar ve çeşitli eylemler yaptılar. Gazeteciler, gazete sahiplerinin boykot kararı karşısında sendikanın öncülüğünde 'Basın' adıyla 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini yayınladılar. Bu mücadele tarihi, 1971 yılına kadar 'Basın Bayramı' olarak kutlanmıştır. 1971 yılında gazetecilerin hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle bayram olmaktan çıkarılmış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak, 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ancak ülkemizde gazeteciler ve basın özgürlüğü açısından hiç de olumlu gelişmeler yaşanmamaktadır.

Geride bıraktığımız 2017 yılı gazeteciler adına kötü bir tablo ortaya çıkarmıştır.
140 gazeteci, çeşitli iddialarla cezaevindedir.

Uluslararası İnsan Hakları Kuruluşu olan Fredoom House-Özgürlük Evi’nin 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’nda Türkiye’nin, Dünya genelinde 199 ülke arasında 163’üncü, Avrupa’da ise 42’nci, yani son sırada yer alması üzücüdür.

Gazetecilerin, toplumun gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkını yerine getirmede ve düşünceleri duyurma da çok önemli görevler üstlendiği açıktır.

Kamu görevi yapan bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün ve demokrasinin vazgeçilmez öğesidir.

Basın özgürlüğünün tam anlamıyla sağlanamadığı ülkelerde demokrasiden söz edilemeyeceği açıktır. Basın özgürlüğünün, halkı aydınlatma ve halkın haber alma özgürlüğünden kaynaklandığı asla unutulmamalı, demokrasinin gelişmesi, halkın haber alma hakkının genişlemesi için basın özgürlüğünün önüne konan tüm engeller kaldırılmalıdır.

Güç şartlar altında çalışan gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hak ve özgürlüklerin evrensel standartlara yükseltilmesi hepimizin dileğidir.

Yazılı, sözlü ve görsel basının yanında iletişim teknolojisinin hızla gelişmesi “internet gazeteciliği” kavramını da ortaya çıkarmıştır. Ancak internet gazetecileri basın çalışma kolu olan 212 Sayılı kanuna tabi olarak çalışamamaktadır. Bu yönde yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı, haklarının genişletildiği, çalışma şartlarının iyileştirildiği aydınlık günlere bir an önce ulaşmayı diliyoruz. Basın ilkelerinden ve meslek etiğinden ayrılmadan, meslek onurunu koruyarak fedakarca çalışan gazetecilerin '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz."

 

YIĞILCA BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YİĞİT:

Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, basın çalışanlarının '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Başkan Yiğit yazılı mesajında "Gazetecilik" mesleğinin önemine dikkat çeken Yiğit, "Kamuoyunun doğru,eksiksiz, tarafsız bilgilendirilmesini ilke edinmiş özgür basın, demokratik, şeffaf devletlerin en önemli özelliklerinden biridir. Yasama, medya ve yargıdan sonra dördüncü erk olarak tabir edeceğimiz 'basın', demokratik devletlerin vazgeçilmez unsurudur. Bu yönüyle 'kamu gözcüsü'dür. Dolayısı ile basın mensupları da demokratik sistem içerisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Öte yandan, basın mensupları bu kritik görevi dünyanın çeşitli bölgelerinde bazen bir savaş noktasında, bazen bir doğal afet sonrasında her türlü zor şartlar içerisinde hayatları pahasına görevlerini yerine getirmektir. Bu nedenle basın mensubu kardeşlerimizi takdir ediyorum. Zorlu şartlar içerisinde görevini icra eden, kamuoyunun doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlayan, basın mensubu kardeşlerimin 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum, meslek hayatlarında kendilerine başarılar diliyorum" ifadesini kullandı.


İYİ PARTİ ZONGULDAK İL BAŞKANI RAGIP BAYRAKTAR:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle mesaj yayımlayan İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Ragıp Bayraktar, “Basın demokrasinin atardamarıdır, basını özgür olmayan toplumlarda demokrasiden söz edilemez” dedi.

İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Ragıp Bayraktar mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Biz İYİ Parti olarak; basını demokrasimizin atardamarı olarak görmekteyiz. Basını özgür olmayan toplumlarda demokrasiden söz edilemez. Bizim parti programımızda medya ile ilgili olarak hiçbir siyasi parti programında bulunmayan hususlar yer almıştır. Özellikle yerel basının güçlendirilmesi için özel bir başlık bulunmaktadır.

İYİ Parti; özgür, tarafsız, haber alma ve bilgi edinme ve yayma olanağı alabildiğine geniş bir medya için her türlü yasal düzenlemeleri yapmayı hedeflemektedir. Yazılı, görsel ve internet yayıncılığı alanlarına geniş yer verilmiştir. Gazetecilerin özlük haklarından tutunuz da radyo ve televizyon yayıncılığına kadar medyanın bugün içerisinde yaşadığı tüm sorunlara kapsamlı çözümler getirilecektir. Mesleğe katılım ve sarı basın kartı kullanımı konuları meslek örgütlerinden oluşturulacak bir kurulun inisiyatifine bırakılacaktır.”