Kdz. Ereğli’de SMMM Enis Kıran, Torba Yasa Tasarısının ayrıntıları hakkında değerlendirmede bulundu.
Kıran, tasarıya göre prim borçlularına af geldiğini belirterek, “Tasarıya göre BAĞ-KUR sigortalısından GSS ve prim borçlusu işverene 5.5 milyon kişinin gecikme zammının yarısı silinip, borç 36 takside bölünecek. BAĞ-KUR sigortalısından GSS'li ve prim borçlusu işverene kadar 5.5 milyon kişinin gecikme zammının yarısı silinip borç 36 takside bölünecek” dedi.
Öte yandan düzenleme ile doğum borçlanma sayısının 3’e çıktığını belirten Kıran, kadınları hem istihdama yönlendirmek hem de doğuma teşvik etmek için çalışan kadınlara her ay 300 lira kreş yardımının geldiğini ifade etti.
Torba Yasa Tasarısı hakkında ayrıntılı bilgiler veren Enis Kıran açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 

TAKSİTLENDİRME KOLAYLIĞI
“Meclise Ocak ayında gelmesi planlanan Torba Kanun Tasarısı ile prim borçlularına af geliyor. Tasarıya göre BAĞ-KUR sigortalısından GSS ve prim borçlusu işverene 5.5 milyon kişinin gecikme zammının yarısı silinip, borç 36 takside bölünecek. BAĞ-KUR sigortalısından GSS'li ve prim borçlusu işverene kadar 5.5 milyon kişinin gecikme zammının yarısı silinip borç 36 takside bölünecek. Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu SGK’ya  24 aydan çok BAĞ-KUR  prim borcu olanların hem borçları, hem de borçlu oldukları sigortalılık süreleri silinecek. Örneğin; BAĞ-KUR’a 10 yıllık 40 bin lira borcu olan birisinin hem 40 bin liralık BAĞ-KUR borcu hem de 10 yıllık Bağ-Kur'luluk süresi silinecek. BAĞ-KUR’un hem borcunun hem sigortalılık süresinin silindiği dönemlerde SSK çalışması varsa BAĞ-KUR süresi silindiği için artık SSK ile BAĞ-KUR çakışması ortadan kalkacağından esasen BAĞ-KUR ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri de yasal ve geçerli hale gelecek. Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarının canlandırıp ödeyebilecek. Örneğin; 10 yıllık BAĞ-KUR süresinin 2 yılına ihtiyaç duyulursa bu kısmını ödeyip süresine ekletebilecek. BAĞ-KUR’a 24 aydan çok prim borcu olanlar, borcu sildirmek yerine ödemek isterlerse de anapara borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50 'si silinerek 36 aya kadar taksitle de borcu ödeme hakkına sahip olacak. Öte yandan 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmadığı için bu kişilerde gecikme zammın yarısının sildirerek borçlarını 36 ay taksitle ödeyebilecekler. Yine işçi çalıştırıp SGK ' ya bildiren ve bu sebeple işveren prim borcu bulunan işverenlere de prim affı geliyor. Tıpkı 2011 yılında çıkarılan 6111 Sayılı Kanun'a benzer şekilde ana paradan indirim yapılmadan, bugüne kadar birikmiş gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 taksitte ödeme imkanı geliyor. Primini zamanında ödeyen işverenler anapara borçlarının yüzde 25 eksiğiyle ödüyor. Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında halen 3 milyon kişinin GSS prim borcu bulunmakta, bunlardan 550 bin kadarı da gelir testine zamanında gitmediği için aylık geliri 2 asgari ücretten fazlaymış gibi her ay 240 lira borç tahakkuk ettirildi.

 

ÇALIŞAN KADINLAR 
DOĞUMA TEŞVİK EDİLİYOR

Torba Kanunu ile 240 lira borç yazılan kişiler yeniden gelir testine tabi tutulacak. Öte yandan GSS borçlularının anaparaları hariç gecikme zamlarının da yüzde 50'si silinerek 36 ay taksitle ödenebilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakıma muhtaç yakınına bakana her ay net asgari ücret kadar para veriyor. Torba Kanunu ile evde bakım yapanlar her ay prim ödeyerek emekli edilebilecekler. Kamuda taşeron çalıştırılan işçilerle işverenleri arasındaki sözleşmeler her yıl değil 3 yılda bir yenilenecek. Taşeronlar yıllık izin ve kıdem tazminatlarını almak için dava açmak zorunda kalmayacak. Diğer önemli madde de 2000 ve sonrası emekli olanların gerçekten çok intibaka ihtiyaçları olduğundan bu konuyla ilgili çalışmayı Çalışma Bakanlığı hazırlık yaparak Ocak 2014'te bu kişilere intibak gelecek. Halen sadece SSK'lı çalışmış kadınlar en çok 2 doğum için 1440 günlük süre kazanabiliyorlar. Düzenleme ile doğum borçlanma sayısı 3’e çıkıyor. Kadınları hem iştihamda tutmak veya istihdama yönlendirmek hem de doğuma teşvik etmek için, çalışan kadınlara her ay 300 lira kreş yardımı geliyor.
Düzenlenen bu yasa tasarısı, 2.5 milyon Bağ-Kur'lu esnaf ve işvereni, 3 milyon GSS prim borçlusunu, 6.5 milyon emekliyi, 42 bin kamudaki taşeron işçiyi, evde bakım parası alan 400 bin kişiyi, 300 lira kreş yardımı alacak kadınlarımızı mutlu edecektir.”