Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, Yönetim Kurulu adına 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı'nın 101'inci yıldönümü ve Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.
Muslu'nun açıklaması şöyle;
"24 Temmuz 2009 tarihi basında sansürün kaldırılışının 101. yıldönümü. 24 Temmuz, 1908 yılında Anayasanın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden çıkarılmış olduğu bir gün. Bir başkaldırı simgesi olan 24 Temmuz tarihini Basın Bayramı olarak kutluyoruz.
Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.  Bu engel 101 yıl önce kaldırılmıştır. Ancak bugün de basın kuruluşlarımıza özgür düşüncelerini yayma konusunda yapılan baskılar ne yazık ki sürmektedir.
Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşaması ve gelişmesi için en önemli kurumlardan biridir.
Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir.
Bu nedenlerle basınımızın çalışma şartlarının iyileştirilmesi, özgürce kamu yararı doğrultusunda haber yayma haklarını kullanabilmeleri en büyük dileğimizdir.
Basın çalışanları topluma karşı sorumluluklarını hiç bir zaman unutmamıştır. Milli mücadelenin kazanılmasında büyük emeği olan, milli mücadeleye güç veren yerel basın bugün zor şartlar altında görev yapmaktadır.
24 Temmuz Basın Bayramı'nın basın çalışanlarımızın haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bir dönüm noktası olmasını diliyorum.
Zonguldak-Bartın-Karabük bölgemizde yayın hayatını sürdüren yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız ile ulusal basın temsilcilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramını candan kutluyor, tüm basın emekçilerine çalışmalarında başarılar diliyorum."