CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, taşeronlaşma nedeni ile çalışanların "modern köle" haline getirildiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bazı sektörlerde sıklıkla görülen, günlük 12-13 saate varan yasa ve insanlık dışı çalışma sürelerinin makul-hukuki sürelere çekilmesi ve denetimi konusunda hükümetinizin herhangi bir çalışması var mıdır" diye sordu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

"İŞSİZLİK FONU'NDAN YARARLANMA

SÜRESİ UZATILACAK MI?"

 

Milyonlarca çalışanı iş güvencesinden yoksun bırakan taşeronlaşmanın gün geçtikçe tüm sektörlere yayıldığını belirten Köktürk, çalışanların "modern köle" haline getirildiğini söyledi. Taşeron uygulamalarına karşı hükümetin ne gibi önlemler aldığını soran Köktürk, Başbakan'a, şu soruları yöneltti:

"İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşullarının geliştirilmesi için hükümetinizce ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? İşsizlik Fonu'ndan yararlanma süresini uzatmayı düşünüyor musunuz, fonun amaçları dışında kullanılmasına karşın ne gibi önlemler alınmaktadır? Bazı sektörlerde sıklıkla görülen, günlük 12-13 saate varan yasa ve insanlık dışı çalışma sürelerinin makul-hukuki sürelere çekilmesi ve denetimi konusunda hükümetinizin herhangi bir çalışması var mıdır? Ülkemizi ucuz işgücü pazarına dönüştürmek amacıyla tam istihdam uygulamalarını ortadan kaldırmaya dönük girişimlere karşı hükümetinizin bakışı nedir?

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 2010 yılı içinde kaç çalışan yararlanmıştır? Bu çalışanlara kaç TL ödenmiştir? İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 2010 yılı içinde başka kurumlara aktarılan para var mıdır? Varsa miktarı nedir ve aktarılan kurumlar hangi kurumlardır?"