Türk Büro-Sen, maliye emekçileri arasında yapılan anket sonucunda, farklı ücret uygulamasının iş verimliliğin azalmasına yol açtığını öne sürdü.

 

Maliye çalışanlarının mutsuz olduğunu bu kez vurgulayan ise Türk Büro-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu oldu. Bacıoğlu,  2005 yılında büyük bir reform olarak lanse edilmiş ve Maliye  Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı olarak bir ayrıştırmaya gidilmişti. Kurumun iki başlı hale getirilmesinden sonra,yapılan reformun ne kadar işe yaradığını ,neleri değiştirdiğini ve Maliye politikasının uygulamasında yaşanan zorlukları tespit etmek için mevzuatın muhatabı yani uygulayıcısı olan Maliye ve Gelir İdaresiçalışanları üzarinde Türkiye genelinde bir araştırma anketi yaptırdık.toplam 61ilden,6074 Maliye ve Gelir İdaresi çalışanı üzerinde yapılan anketle,Maliye?de reform adıyla yapılan değişikliğin işe yaramadığı ve sınıfta kaldığı ortaya çıkmıştır? sözleriyle başladığı açıklamasına şöyle devam etti:

MEVZUAT İHTİLAF YARATICI

Ankette Maliye çalışanlarına sorulan, ?Maliyenin 2005 yılında gelir ve gider şeklinde yapılanmasından sonra her iki kurumun ( Maliye ve GİB) hizmetlerinde verimlilik açıcından nasıl bir gelişme görüyorsunuz?? sorusuna olumsuz gelişme var diyenlerin oranı %33, değişen bir şey yok diyenler ise %54.

Diğer yandan, ?Maliyenin   2005 yılında gelir ve gider şeklinde yapılanmasından  sonra her iki kurum (Maliyenin ve Gib) personellerinin verimliliği açısından nasıl bi gelişme görüyorsunuz???sorusuna ise kurumlarında işlerin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı %34,çalıştıkları kurumda bu yapılanmayla değişen bir şeyin olmadığına inanlar ise %56 oranında.Kurum çalışanlarının %76?sı, halen Maliye ve Gelir İdaresinde ki mevzuatın çok karışık ve ihtilaf yaratıcı olması nedeniyle, uygulamada vergiyi veren mükelleflerle büyük sorunlar yaşandığını belirtti.

Ankette yer alan, ??Maliye Bakanlığıca belirlenen ve tarafınızca uygulanan, Kayıt Dışı Ekonomideki Vergi Kaçağını Önleme tedbirlerini doğru ve yeterli buluyor musunuz??? sorusuna, memurların tamamına yakınının (%91)??önleme tedbirlerini yeterli bulmuyorum??yanıtını vermesi,Mali yönden ülkemizin kayır dışı ekonomiyle mücadele neden başarılı olamadığını gözler önüne serdi.   

ADALETSİZ ÜCRET UYGULAMASI

 Maliye ve Gelir İdaresi çalışanlarının %95?i kurumda aynı işi yapanlara farklı ücret uygulaması yapıldığını, ücret adaletsizliği olduğunu işaret etti. Bu da, Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini ,çalışma barışının bozulduğunu ve adaletsiz ücret  uygulamasının verimliliğin azalmasına yol açtığını bir kez daha gösterdi.

Emeklilik süresi dolduğu halde emekli olmayan Maliye ve Gelir İdaresi çalışanlarına , ??ek ödemeler emekli maaşına yansıtılsaydı emekli olur muydunuz???diye sorduğumuzda %83 emekli olacağını söyledi.Eğer,5510 sayılı yasa da ki eşitsizlik ortadan kaldırılır ve mevcut çalışanın ek ödemesi emekli maaşına da yansıtılırsa,emekliliği dolan memur hemen emekli olacak, bu da genç işsiz cenneti olan ülkemizde yeni istihdam sahası yaratacak.

Netice itibariyle değişim adına gerçekleştirilen yapılanma, beklentileri karşılamadığı gibi kendi içerisinde bazı problemleri ve açmazları da beraberinde getirmiştir. Bugün, her iki kurumda görev alan bürokrat,  amir ve memur düzeyindeki tüm çalışanlar mutsuz ve kendileri ile kurumun geleceğinden umutsuz bir durumdadır.Maliye Bakanlığı ise ??geçmişini arayan??bir kurum haline gelmiştir.

ANKET GÖSTERİYOR

Esasen bütün bunlar, bir kamu  kurumunun hizmetlerini yerine getiren ve adeta o kurumun direkleri sayılan çalışanlarının göz ardı edilmesi, düşünce ve  önerilerinin  dikkate alınmaması halinde, o kurum adına yapılacak olan hiçbir değişimden ve düzenlemeden başarı elde edilemeyeceğinin bir kanıtıdır. Maliye?de ve Gelir  İdaresinde Yetkili Sendika Türk Büro-Sen, olarak yaptırmış olduğumuz anket  gösteriyor ki ;tepeden inme, IMFve Dünya Bankasının direktifleri doğrultusunda yapılan  sözde reform hiçbir işe yaramamıştır. Gerçek bir reform yapılmak isteniyorsa bu, yabancı çevrelerin baskılarıyla değil;çalışanların, çalışanların temsilcisi olan sendikaların, hizmet alan ve hizmet  verenleri kapsayan Meslek Odalarının ve Sivil Toplum Örgütlerinin fikirleri alınıp, bir konsersiyim oluşturularak  yapılmalıdır.