Basında  sansürün kaldırılmasının 102. yıldönümüyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu, Türkiye’de kaldırıldığı söylenen sansürün uygulamalarının artarak devam ettiğini belirtirken “Son sekiz yılda gazeteler basıldı, gazeteci ve yazarlar hapse atıldı, TV’ler kapatıldı, gazete kuruluşlarına inanılmaz cezalar yapıldı. Muhalif gazete ve dergiler kapatılırken burada çalışanlar tehdit edildi, sendikasızlaştırıldı” dedi.

Ayaroğlu açıklamasına şöyle devam etti:

Sansürün resmen kaldırılmasının 102. yıldönümünde ne yazık ki hala gerçek anlamda bir düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne ulaşamadık. Abdülhamit gitti ama yerine yenileri geldi, Halen iktidarda bulunan AKP temel hak ve özgürlükler ile İnsan Haklarını son derece dar ve ayrımcı bir çerçeveye oturtmuş durumda.

Geride bıraktığımız 102 yıl sonra şu tabloya baktığımızda basın özgürlüğünden bahsedebilirmiyiz? İktidara geldiği günden bugüne kadar insan hak ve özgürlüklerini arttıracağı ve demokrasi standartının yükseltileceği iddiasında bulunan AKP döneminde 67 gazeteci cezaevinde tutuluyor.

Bu nasıl basın özgürlüğü?

Bu şahsiyetlerin bir çoğu Türkiye’de hatta dünyada iyi tanınan, bilinen gazeteci-yazarlar. Bunların Yeri belli, işyeri belli, toplumun saygın insanları, Hepsi mesleğinde başarılı. Bunlara rağmen Ceza Muhakemesi Usul Kanunu’ndaki tutuklama nedenlerinin hiçbirinin gerçekleşmiş olmamasına rağmen, keyfi bir nedenle, gözdağı verme, sindirme amacıyla haksız yere cezaevinde tutuluyorlar, mahkemelerde yargılanıyorlar. Siyasal iradenin kasaba taciri yaklaşımı, muhalif ya da farklı medya organlarını yandaşlarına satın aldırarak susturma yöntemine gitmiştir.

Sansüre karşı medya yönetimleri çok kötü bir sınav vermektedirler. Bugün iktidar kimi gönüllü yandaşları ile medyaya egemen olmak istemektedir. Önümüzdeki süreçte basını çok önemli bir sınav bekliyor; Ya ilkeli duracaklar iktidarın baskısı oltasına gelmeyecekler, evrensel basın ilkelerine uyacaklar, başı dik olacaklar ya da yandaşı, oyuncağı, satılan elemanları olacaklar.