Belediye-İş Sendikasının genel kurulunda konuşan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, taşeronlaştırmanın ülkenin yarası olmaya devam ettiğini vurguladı.

 

 Ankara’da yapılan Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası’nın 9. Olağan Genel Kurulunda konuşan       GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK)  17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen ve 30 madencinin yaşamını yitirdiği kaza ve sonrası gelişmeler hakkında bilgi verdi.

           

Zonguldak’ta yaşanan acının ülkemizde, son yıllarda çalışanların yarası haline gelen taşeron uygulamasının bir sonucu olduğunu vurgulayan Muslu şöyle konuştu:

 

            “ Bildiğiniz gibi 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessesesi’nde tüm ülkemizi derinden acıya boğan facia yaşandı. Bu faciada 30 madenci arkadaşımız yaşamını yitirdi. 28’i çıkarıldı ve cenazeleri aileleri tarafından defnedilebildi. Fakat 2 arkadaşımızın cenazesi 7 aya yakın zamandır çıkarılamadı.

            Ülkemiz genelinde bu olayın TTK’nın çalıştığı alanda yaşandığı gibi bir yanlış anlama var. Bu kaza TTK’nın hazırlık işlerini yapma işini verdiği taşeron firmanın çalıştığı alanda meydana geldi. Ve kaza sonrası firmanın iş sağlığı ve güvenliği konusundaki kusurları bir raporla kamuoyuna açıklandı. Karadon Müessesesi’nde aslında yoğun olarak TTK’ya bağlı işçiler çalışmakta ve işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun davranılmaktadır. Fakat bu kaza TTK’da çalışan arkadaşlarımızı da etkileyerek, dünya madencilik kazaları tarihinde daha büyük facia olarak yer alabilirdi.

            2 arkadaşımızın cenazesi hala çıkarılamadı. Burada esas kusur Kurum’un elini kolunu bağlayan bürokraside.  Kurum geçtiğimiz ay açtığı uluslar arası ihalede tamir işini Çinli firmaya verdi. Firma önümüzdeki hafta gelecek.

            Bu kazada da görüldüğü gibi son yıllarda iyice yaygınlaşan taşeronlaşma, emekçilerin, çalışanların kanayan bir yarası haline geldi. Sosyal bir devlet olmakla bağdaşmayan taşeronlaşma, esnek çalışma gibi yeni dünya düzeninin uluslar arası dayatmalarına bir son verilmeli, çalışanlar arasındaki ücret farklılıkları giderilerek çalışma barışı sağlanmalıdır.”

           

Kongrenin 2.günü yapılan seçimlerde Genel Başkan Nihat Yurdakul ve Yönetim Kurulu seçimleri kazanarak yeniden güven tazeledi.

           

Genel Sekreterliğe yeniden Nihat Ayçiçeğin seçildiği Belediye-İş’in diğer  Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu.

            Genel Başkan Yardımcısı; Şükrü Erol

            Genel Mali Sekreter;    Cahit Korkmaz

            Örgütlenme Sekreteri; Ali Çelenk

            T.İ.S Genel Sekreterliği; Erdoğan Kefeli

            Eğt. Basın-Yay Genel Sekreterliği; Bayram Özkan