Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 78. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Köktürk, “Ulusal sanayinin en önemli enerji kaynağı taş kömürüydü, taş kömürü rezervi bakımından dünyanın en önemli bölgesi olan Zonguldak’ın önemi herkes tarafından dillendiriliyordu. Bu nedenle Zonguldak Cumhuriyetin ilk ve en gözde ili olmuştur” dedi.

Cumhuriyetin ilk ili ve emeğin başkenti Zonguldak’ın tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşadığını, işsizliğin ve yoksulluğun her geçen gün arttığını belirten Köktürk, bu konuda ilgili siyasi iktidarların çalışmalarının yetersiz olduğunu ifade etti.

Köktürk, açıklamasında şunları kaydetti:

 

EN GÖZDE İL

“Kurtuluş Savaşımızın başarıyla gerçekleşmesinin hemen ardından, ulusumuzu yüzyıllardır geri bırakan tüm kurumlara karşı bir savaş başlatılmıştı. Daha Kurtuluş Mücadelesi sürerken, Büyük Önderimizin özellikle önem verdiği üç konu vardı. Bunlar; ulusal ekonomi, ulusal sanayi ve ulusal eğitim… Lozan Antlaşmasıyla bağımsızlığımız tüm dünya tarafından tanınınca, her üç konuda büyük devrimlere girişilmişti. 

Ulusal sanayi ve ekonomiyi kurmak, emperyalist devletlerin bağımlılığından kurtulmak için yüzyıllarca yabancıların elinde bulunan yeraltı ve yerüstü kaynaklarının yeniden millileştirilmesi gerekiyordu. Bugün haraç mezat satılan kaynakların çoğu, o günlerde ulusumuzun dişiyle tırnağıyla millileştirilmişti...

Ulusal sanayinin en önemli enerji kaynağı taş kömürüydü, taş kömürü rezervi bakımından dünyanın en önemli bölgesi olan Zonguldak’ın önemi herkes tarafından dillendiriliyordu. Bu nedenle Zonguldak Cumhuriyetin ilk ve en gözde ili olmuştur.

 

 

SIKINTILI DÖNEM

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Zonguldak ve kömür bölgelerini görmek için, yanında Cumhuriyet Hükümetinin Bakanlarıyla birlikte; 26 Ağustos 1931 yılında İlimize gelmiştir.

Zonguldak Cumhuriyetin ilk yıllarından 1980’li yıllara kadar parlak ve göç alan bir il olmuştur.

Cumhuriyetin ilk İli ve emeğin Başkenti Zonguldak, ne yazık ki, bugün tarihinin en sıkıntılı dönemlerini yaşamaktadır. İşsizliğin ve yoksulluğun gün geçtikçe arttığı ilimizle ilgili siyasi iktidarın çalışmaları yetersiz kalmaktadır.

Sorunlarının bir an önce çözüldüğü ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Zonguldak özlemimizle,  Büyük Önderimizin ilimize geldiği bu günü kutluyor, en derin saygılarımı sunuyorum.”