Ekim ayında yapılan Zonguldak çalıştayının ardından Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü'nün Bursa'ya düzenlediği kadın çiftçi gezisinin amacına ulaştığı açıklandı.

Zonguldak'ı Trabzon Bölge Çalıştayı'nda temsil eden iş kadınları ve çiftçiler Çalıştay boyunca Zonguldak Kırsalındaki kadınların sorunlarını değerlendirirken kadın kooperatiflerinin Zonguldak için bir ihtiyaç olduğunu belirlediler.
Çalıştay sonrası sık sık görüşen kadınlarımız en kısa sürede ilimiz kırsal alanında yaşayan kadın çiftçilerinin üretime katılımları amacıyla kooperatif kurulması planlandılar. Zonguldak İl Tarım Müdürlüğünden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, Çalıştay'ın bu projenin kentli-kırsal kadını elele vererek dayanışma ve işbirliği içine girmelerini için güzel bir fırsat yarattığı belirtilerek, "Çalıştayın sonucunda İş kadınlarının desteği ile kooperatif kurmakiçin hazırlıkyapan kadınlarımız konuyla ilgili eğitim ve inceleme yapmak üzere Bursa 'ya bir gezi yapılması talebinde bulunmuşlardır. Kurulması planlanan kadın kooperatifi ile ilgi ön hazırlık aşamasında ise kooperatifin kuruluş süresince yapılacak çalışmalara yön vermek üzere bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak üzere Saidabadköyü Kadınları Dayanışma Derneğine gezi yapılmıştır.

İLK KÖY KADINLARI
DERNEĞİNE ZİYARET
Bursa Saidabad Köyü'nde kurulmuş olan Türkiye' nin ilk köy kadınları derneğine düzenlenen gezinin başlangıcında Tarım İl Müdürlüğü Ç.E.Y. Şube Müdürü Yaşar Erdoğan eşliğinde Zonguldaklı iş kadınları ve çiftçilerden oluşan grup Bursa Tarım İl Müdürlüğü Ç.E.Y Şube Müdürü Gürsel Günay ziyaret ederek dernek hakkına bilgiler aldılar. Gezi için Bursa Tarım İl Müdürlüğü tarafından teknik destek istenmesi üzerine yine aynı şubede çalışan Tekniker Leyla Ercıklı ve Ziraat Mühendisi Figen Köyceğiz eşliğinde Kestel- Saidabad köyüne gidildi. Saidabad Köyü Kadınları Dayanışma Derneğini yetkilileri ile tanışmanın ardından dernek lokantasında köy kahvaltı yapıldı. Kahvaltı sonrası Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu'ndan ilk olarak dernek fikrinin nasıl ortaya çıktığı, derneğin kuruluş amaçları ve aşamaları, yaptıkları çalışmalar ve yapacakları projeler hakkında geniş bilgi alındı. Yönetim kurulu ve başkana yöneltilen sorulardan örgütlenme konusundaki tecrübeleri soruldu. Yapılan çalışmanın 5 6 yıl gibi kısa süre sonunda köyden kente göçü önlediğini bu sayede köyün turizm açısından daha iyi bir yere sahip olduğunu belirten başkan Sermin Hanım Zonguldak'ta yapılacak kooperatifin kısa vadede bile çok olumlu sonuçlar vereceğini ve bu çalışmalarda kadınlarımızı destekleyecekleri belirtti.Köyün şelalesi gezildikten sonra ise gezimiz üzümsü meyveler bahçesinde devam etti.

ÜZÜMSÜ MEYVE
YETİŞTİRİCİLİĞİ
Aksu köyünde Askeriyeden emekli olduktan sonra amatörce başladığı üzümsü meyve yetiştiriciliğinde zamanla bilgisi ve tecrübesi artan Durmuş Karagöz'ün bahçesinde inceleme yapan çiftçilerimiz aynı zamanda değişik çeşitler hakkında bilgi aldılar. Bahçede yöremizde yaygın olmayan kape, ahududu, Frenk üzümü ve bazı böğürtlen çeşitlerini incelediler.

CUMALIKIZIK
Son olarak Cumalıkızık Köyündeki başka bir Köy kadınları derneği ziyaret edildi. Cumalıkızık Köyü Kadınları Eğitimi, Dayanışması ve Kalkındırma Derneği Başkanı Şerife Uludağ'dan dernekle ilgili bilgiler alındı.
Saidabad Köyü Kadınları Dayanışma Derneğinin başarılı çalışmalarını yerinde görerek öğrenme, tanışma ve kaynaşma amaçlı gezinin aynı zamanda kısal alandaki kadınların örgütlenmesinin gerekliliği ve sosyalleşmeleri açısından önemli olduğunu belirten Zonguldaklı kadınlar kentsel-kırsal kadının işbirliği içinde olmasının gerekliliğini vurgularken Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine ve Ç.E.Y. Şube müdürüne teşekkürlerini bildirdiler.
Geziden memnun kalan grup bu tür gezilerin sık sık tekrarlanmasının kendileri ve Zonguldaklı tüm kadınlar ve tarımın geleceği için son derece önemli olduğunu belirttiler.