Demokratik Sol Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Akın Çamcı, 19 Mayıs nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında, “Bugün Büyük Atatürk’ün Samsun’a ayak basışının 90.yılın kutluyoruz.

19 Mayıs 1919 tarihi, Anadolu İhtilali’nin başlangıcı sayılır. Kurtuluş Savaşında yapılan mücadelenin ve bu mücadele sonucunda varılan hedefin anlamını irdelemek ve bugün içinde bulunduğumuz ortamı buna göre değerlendirmek gerekir.

 

DÜNYASAL BİR SİSTEME DAYALI

 

Atatürk Devrimi ile varılan sonuç, ihtilal sözcüğünün taşıdığı anlamdan daha geniş ve daha farklıdır. O verilen mücadeleyi, Devletimizin çağlardan beri gelen eski biçimlerini ortadan kaldıran ve devlete yepyeni bir şekil veren bir hareket olarak kabul ediyor. Ülkede, temelini dinsel bağlantıdan alan bir hanedanlık yönetiminden çıkılarak, ulus temeline dayalı yeni bir yönetim biçimine geçilmiştir. Bu yeni yönetim biçimi ve getirdiği yasaların tümü; tamamen dünyaya ilişkin ihtiyaçlardan kaynaklanan ve bu ihtiyaçların değişmesi ile birlikte değişime ve gelişime açık olan, dünya-sal bir sisteme dayalıdır. Buna ‘Atatürkçü Düşünce Sistemi’ adını veriyoruz. Gazi Mustafa Kemal’e göre, “yapılan devrimin amacı ve temel ilkesi “Türkiye Cumhuriyeti halkını, tamamen çağdaş ve tüm anlam ve biçimiyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır.” Anadolu İhtilali’nin en büyük özelliği; bir ulusal kurtuluş eylemi olarak başlaması ve kurtuluş hedefine ulaşılmasından sonra da, çağdaşlaşmayı temel alan köklü toplumsal değişimlere yönelmesidir. Bu ihtilal; ulusal boyutlarda başlamış ve tüm ulusu kapsamış olması nedeniyle “ulusal” nitelik taşımasının yanında, aynı zamanda da “evrensel”dir. Çünkü, sömürgeci devletlere karşı kazanılan bu ilk ulusal kurtuluş savaşı, dünyadaki tüm “mazlum milletler”e esin kaynağı olmuş ve birbirinin ardı sıra gelen ulusal kurtuluş savaşları ve ulusal bağımsızlık akımları onu izlemiştir. Türk ulusunun tarihinde yeni bir çığır açan bu önemli günün 90. yıldönümünde, Cumhuriyet tarihinin en kritik ve en bunalımlı dönemlerinden birini yaşanırken, Atatürk Devrim ve İlkelerine bağlılığımızı yineliyor ve tüm yurttaşlarımızın ‘Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz”