Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantısında Kent Meydanı'nın 15 dönümlük bölümüne cami yapılması kararı alındı. CHP Grubu, Kent Meydanı projesinin önemine değindi ilçenin önceliğinin iş ve istihdam olduğuna vurgu yaptı. Zaman zaman tartışmalı geçen meclis toplantısında cami yapılmasına AK Parti Grubu 17 kabul, CHP Grubu da 14 red oyu verdi.

Belediye Başkanı Uysal: Merkezde cami ihtiyacı var. Cami için en doğru yer orası. Benim mimar ve mühendis arkadaşlarımda bilir 3-4 aydır orada çalışıyoruz. Biz de bunun projesini çizdik ancak orada söz verdiğimiz gibi 2 katlı otopark, meydan, ilave olarak da taçlandırma olarak da oraya değer kazandıracak bir şehre geldiğiniz zaman bir ilçeye geldiğiniz zaman görünmesi gereken yerlerden bir mimari eser ortaya çıkacak.

 

CHP Sözcüsü Özyağcı: "Ereğli'nin önceliği cami yapımı değildir, bizim önceliğimiz tersanelerdir, üniversitedir, kaymakamlık binasının yapımıdır, katlı otoparkı yıkıp köy minibüslerinin yerini bulmasıdır. Eğer dışarıdan müdahaleler yapıp Ereğli'nin çehresi değiştirilmek isteniyorsa bu iş ile olmalıdır. Ereğli'de 31 mahallede 76 tane cami, 22 tane mescit aynı anda 40 bin kişinin namaz kılacağı bir alan vardır. Cami ihtiyaçtır tamam ama kent merkezinde değildir"



Kdz.Ereğli Belediye Meclisi Ekim ayı meclis toplantısını Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda Hüseyin Uysal Başkanlığında gerçekleştirdi. Meclisin gündem maddelerinden biri de 2014 mahalli idareler seçimleri öncesi yapılacağı açıklanan kent meydanı projesine cami ilavesiydi.

 

KAYMAKAMLIK VE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARI YAPILACAK

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, ilçede üniversite kampüs alanı için harekete geçildiğini, fakültelerin sayısının arttırıldığını, Kaymakamlık ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binalarının şehre yakışacak bir mimari ile yapılacağını anlattı. Kdz.Ereğli'nin il olmayı hak ettiğini belirten Uysal, "İş konusunda ve istihdam konusunda evet gelin beraber hareket edelim" dedi.

 

"3-4 AYDIR BİZ ORADA ÇALIŞIYORUZ"

Kent Meydanı Projesinin 15 dönümlük alanına cami yapılması ile ilgili ise Uysal aynen şunları söyledi: "Şehrimizin merkezi yoğunluğu, nüfus yoğunluğu bu merkezde yaşıyor. Merkezde cami ihtiyacı var. Cami için en doğru yer orası. Benim fikrim. Benim mimar ve mühendis arkadaşlarımda bilir 3-4 aydır orada çalışıyoruz. Evet sizlerle de paylaşmadım doğru. Biz de bunun projesini çizdik ancak orada söz verdiğimiz gibi 2 katlı otopark, meydan, ilave olarak da taçlandırma olarak da oraya değer kazandıracak bir şehre geldiğiniz zaman bir ilçeye geldiğiniz zaman görünmesi gereken yerlerden bir mimari eser ortaya çıkacak. Yanında da Göztepe sırtlarında da en çınar ağaçlarının altında da proje değişiyor oralarda gezi alanları olacak.

"BİZLER TALEP ETTİK"

Şehrimizde, ilçemizde kent meydanı ile bütünleşen, Göztepe ile bütünleşen, çınar ağaçları ile bütünleşen bir gezinti ve meydan oluşacak. Buraya bir cami konması 15 dönüm araziye cami konulmasını bizler talep ettik. Buranın bir avlusu olacak orada da bir cami olacak. Burada hiçbir değişikliğe uğramayacak. Kent Meydanı projesine bir cami ilavesi olacak."

"BU EREĞLİ HALKINA HAKSIZLIK"

CHP Grubu adına konuşan Özkan Özyağcı, Başkan Uysal'ın Kent Meydanı ile ilgili daha önceki söylediği sözleri hatırlatarak, "Gittiğim Avrupa ülkelerinde herkes meydanları ile anılıyor, meydanlar ne kadar büyük olursa o kadar önemlidir dediğiniz halde şuanda Kdz.Ereğli Kent Meydanını ufaltmaya çalışıyorsunuz bu bir kere Ereğli halkına haksızlıktır.

 

ÖNCELİK İŞ VE İSTİHDAM

Ereğli'nin önceliği cami yapımı değildir, bizim önceliğimiz tersanelerdir, üniversitedir, kaymakamlık binasının yapımıdır, önceliğimiz katlı otoparkı yıkıp köy minibüslerinin yerini bulmasıdır, bizim yerimiz iştir. Eğer dışarıdan müdahaleler yapıp Ereğli'nin çehresi değiştirilmek isteniyorsa bu iş ile olmalıdır.

 

"31 MAHALLEDE 76 CAMİ VAR"

Ereğli'de 31 mahallede 76 tane cami, 22 tane mescit aynı anda 40 bin kişinin namaz kılacağı bir alan vardır. Cami ihtiyaçtır tamam ama kent merkezinde değildir. Burası kentimizin merkezimdir, halkımızın 110 bin kişinin merkezi olarak kullanılmalıdır. İbadet yeri olarak yazıp ne kadar metre karede ne kadar olacağı belli olmayan, hiçbir şekilde nasıl olacağı meclisin bilgisine sunulmayan bir şey. Yapalım gelin Orhangazi camisi var. Orayı büyütmek ile ilgili çalışma yapılıyor, büyümesi ve genişlemesi için çalışma yapıldı. Burası yapılsın, çevresi genişletilsin. Ama lütfen kent merkezi olarak hazırladığımız bir alanı ufaltıp küçücük nokta haline getirmeyelim" dedi.

 

"EREĞLİ'NİN EMRİVAKİYİ KABUL EDİP EDİLMEYECEĞİNİ OYLAYACAĞIZ"

CHP Meclis Üyesi Cumhur Nalcı da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Ereğli Kent Meydanına cami yapılıp yapılmayacağını oylamayacağız. Biz Ereğli'nin emrivakiyi kabul edip edilmeyeceğini oylayacağız. Ereğli'nin yolunu bilmeyen İstanbul'daki bir cami imamının emri ile hareket edecek bu Ereğli belediyesi yoksa kendi iradesi ile. Biz emir kulumuyuz, bir gecede gelecek emir ile cami konduracağız. Camiye karşı değiliz.

 

"BU CAMİ DEĞİL MECLİSİN ONUR OYLAMASIDIR"

Bu cami oylaması değil meclisin onur oylamasıdır. Gelin siyasi ayrımları bir kenara bırakalım varısn meclis üyesi yapmasınlar, bakın buradan onurumuz ile çıkalım emri vaki ile çıkalım. Bu Ereğli belediye meclisine bir hakarettir, burada ne yapılacaksa bunun kararını Ereğli halkı verir. Emri vaki ile bu karar verilmemeli. Elinizi vicdanınıza koyun"

 

"NEREDE DEMOKRASİ?"

CHP Meclis Üyesi Sertan Ocakçı da demokrasi sürecinden geçildiğini anımsatarak, "Demokrasi aşığı olduk, demokrasiyi elimizde tutmaya çalıştık. Demokratik olmayan bir şekilde bir şuanda uygulamaya sokuluyor. Meclis ile paylaşılmayan imar tadilat dosyası altında meclise getiriliyor, nerede demokrasi? Yarın tepeden bir emir geldi yapmak zorundayız, Kent Meydanı ile ilgili verilen sözler nerede?

 

"BELEDİYE BAŞKANININ SÖZÜNE İNANAMAYACAK MIYIZ?"

Taahhütler almıştık, bu alanın üzerine herhangi bir yapı olmayacağına dair siz bize taahhüt ettiniz ama şimdi ibadethane yapımından bahsediyorsunuz. Verdiğiniz sözler ne olacak? Biz Ereğli Belediye Başkanının sözüne inanamayacak mıyız? Bu kentin karar verme süreçleri vardır, bu süreçler içerisinde STK'lar, meclis, sendikalar ve diğer toplum kuruluşları vardır. Biz bunların hiçbirine sormadan hadi burayı geçtik meclisimize bile sormadan, imar tadilatı altında bir yapılanma için oldu bitti yapılıyor.

 

"İBADETHANEYİ DOĞRU YERE YAPALIM"

Sizler bizler ayrımı yapmadan demokratik anlamda çağdaş bir karar verme sürecini oluşturduk. Buraya geldi akşamında böyle bir karar verildi şurasında da böyle bir karar verildi ile olmaz. Ereğli'ye ibadet ihtiyacı varsa oturalım hep beraber doğru yeri doğru bir ibadethane yapalım" sözleri ile konuştu.

 

TARTIŞMALAR YAŞANDI

Zaman zaman tartışmalı geçen gündem maddesinin görüşülmesinde yapılan oylamada AK Parti Grubunda 17 kabul, CHP Grubundan 14 red oyu çıktı. Caminin yapımının oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından CHP grubu salondan ayrılırken tartışmalar yaşanmaya devam edildi.

 

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)