Kandilli Beldesinde bir sıkıntı var. Sosyal medyada ciddi, sert ve üslup olarak da kırıcı noktalara kadar ulaşan bu tartışmanın sebebi ise Çamlı. Kandilli’nin Camlısı bir zamanlaran en gözde bölgesi. Çamlı’da Ereğli Kömürleri İşletmesine ait lojmanlar vardı. Bir de aspiratör. Aspiratör söküldü ve 17’e varagel dibine taşınarak eski termik santralın bulunduğu alana monte edildi. Varagel işlevsiz kalınca, aspiratörde çalışanlar da ormandan kendilerinin açtıkları patikadan işe gidip gelerek ekmeklerini kazanıyorlar.

Kandilli’nin kanalizasyon sisteminde arıtma yok. Beldenin sistemi, yağışlarla sürekli patlıyor ve dışa akarak denize ulaşıyor. Eski yıllarda  Çamlı denizi,  gidip serinlemek isteyenlerin gözde merkeziydi. Şimdi,  artık böyle bir şansı kalmadı.  Çünkü kanalizasyon akıyor.

Coğrafi özelliği nedeniyle, Kandilli Beldesi’nin deniz tarafındaki dip bir bölgesi olan Çamlı’ya sadece kanalizasyon akmıyor. Ayrıca, tüm yağmurlar bu alandan denize dökülüyor. Kanalizasyonun patlak olup açıkta akması ve insan sağlığını tehdit etmesi, CHP’li belediyeye muhalif olanların sert tepkisini çekip sosyal medyada tartışma başlayınca, konu öylesine kontrolsüz bir hal aldı ki, ‘seviye’ den insani ilke de ağır yara aldı. Sosyal medyadaki bu tartışmadaki konuyu yerinde görmek ve bizzat yakından bildiğim alanı yıllar sonra görmek için Kandilli’ye giderken, Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us’u da davet ettim ve birlikte gittik. Yol üzerinde hareket halinde iken  Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın’ı da aradım ve bilgi aldım. Aydın o bölgenin mülkiyet sorunundan yakınırken, yapılacak bir çalışmayı bu konunun engellediğini ifade etti.

Çamlı’nın sivil evlerdeki en  en eskilerinden biri Emin Candan’dır. Merhum Candan Almanya’dan dönüş yapmış ve Çamlı’da küçük bir tavuk çiftliği kurmuştu. Çamlı’nın çok eskilerden kazma kürek ile yapılan taşlı yollarını aşıp Emin Candan’ın oğlu ve eski muhtar ‘Göçük’ lakaplı Yalçın Candan’ın evine geldiğimizde oturduk ve soğuk sularından içip serinledikten sonra konuyla ilgili bilgisine başvurdum.

Yalçın Candan “Eskiden bir laf vardı silah çıktı mertlik bozuldu diye, şimdi sosyal medya çıktı delikanlılık bozuldu. Herkes ahkâm kesiyor.” Sözleriyle sosyal medyada yazılanlardan duyduğu üzüntüyü  ifade etti.

Candan ile aramızda şöyle bir konuşma geçti:

Candan:  Çamlı Kandilli Beldesinin bir mahallesi, fakat çok zamandan beri 3-4 belediye öncesinden bu yana mağdur edilen bir yer olduğu için tabii ki insanlar tepkilerini gösteriyor. Fakat bunun sınırları aşmamak kaydı ile olması gerekirken siyasi olaylar da işin içine giriyor. Çamlı’da bir tek bizim sıkıntımız kanalizasyon, kanal bir de yolumuzun zemini. Başka bir sıkıntımız yok. Bir de yaklaşık 1 yıldır ne telefon çekiyor, ne internet hiçbir şekilde bağlantımız yok. Yani şurada iki PKK’lı burayı bassa ulaşacak hiçbir yerimiz yok. Hiçbir şekilde gerekli mercilere ulaşamıyoruz.

Peki, Yalçın arkadaş bu kanalizasyon, yağmurlama sistemiyle ilgili şikayetlerde çözüm noktası nedir? Kim neler yapmalı? Kimlerden neler bekliyorsunuz?

Candan: Belediye Başkanımızın bana söylediği, buranın Mayıs ayında ihalesinin verildiğini ve halen daha hazır olduğu yapılacağını biliyoruz. Fakat halen daha başlamış değil. Bu anlamda bizi bilgilendirmesi gerekir.

Siz bir de Belediye Başkandan yana bir vatandaşsınız… Başkanı destekleyen.

Candan: Tabi tabi.

Ne olması lazım?

Candan: Biraz daha ilgi göstermesi lazım.

Peki, CHP’li Ereğli Belediyesi var, CHP’li Kandilli Belediyesi var.

Candan: Ben o olayı çözemiyoruz. Posbıyık ile Kandilli Belediye Başkanının arasına ne olduğunu çözemedim. Fakat Posbıyık bizim için büyük bir güç. Posbıyık’a çağrı yapması gerekir bana göre.

Siz neler bekliyorsunuz Posbıyık’tan?

Candan: Posbıyık’ın her şeyi güçlü.  Parası var, ekipmanı var bizim hiçbir şeyimiz yok.

Ama Kandilli Belediyesi bir istekte bulundu mu acaba?

Candan: Onu bilemiyorum. Artık onu kendisi kamuoyuna açıklaması lazım.

Kandilliler Kültür Derneği Başkanım Korhan Us siz ne dersiniz?

Korhan Us: Keşke bizim dernek olarak elimizden bir şeyler  gelse de yapabilsek. Ancak buranın bir belediyesi var. Bunlar belediyenin görevleri içerisinde çünkü bu kısım tamamen belediye hudutları içerisine dahil bir bölge Çamlı Bölgesi. Dolayısıyla Belediyemizin bu işlerle görevli olduğunu düşünüyorum. Biz ancak kamuoyunu uyandırıp belediyemizin harekete geçmesi için yardımcı olmaya çalışabiliriz. Bizim yapabileceğimiz söyleyeceklerim bu kadar.

Haber: Eyüp Bektaş