Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek’te yaşanan heyelan ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Zonguldak AFAD ekiplerince heyelan bölgesinde yer alan 24 adet boş ve 77 adedi vatandaşlarca kullanılan toplam 101 hanenin içinde  yer aldığı 60 binanın tahliye edilmesine karar verilerek 185 vatandaşın tahliye edildiğini belirten Vali Kaban, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin heyelan bölgesi ziyaretinin ardından ilk tetkik sonuçlarını şu şekilde açıkladı:

İlimiz Devrek İlçesi Karşıyaka Mahallesinde 16.07.2015 tarihinde görünür hale gelen heyelan ile ilgili olarak aşağıda belirtilen hususların kamuoyunca bilinmesinde fayda görülmüştür.

Konu ilk olarak Karayollarının yol çalışması çerçevesinde yapılan istinat duvarlarının yıkıldığı ve hafriyat dökümünün düzensizliğinden bahisle  18.09.2013 tarihinde Valiliğimize bildirilmiş, Valiliğimizce 24.09.2013 tarih ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 1002 sayılı yazısı ile bölgenin heyelan bölgesi olduğu da belirtilerek sorun Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’ne  yazılmıştır. Takip eden dönemde de defaatle  ilgili kurumlarla yazışma yapılmıştır. 

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris GÜLLÜCE’nin 20.07.2015 tarihinde teşrifleri ve huzurlarıyla heyelan bölgesi zemininde yapılan ilk inceleme ve tetkikler sonucu;

Heyelan bölgesinin kapsadığı alan yaklaşık olarak 400.000 m2’dir.

 

Heyelanın etkili olduğu bölgede alt ve üst bölge arası mesafe yaklaşık 1500 metre, genişliği en dar yerde 110 ve en geniş yerde 153 metre, derinliği ise üst  kısmında 14 metre olarak hesaplanmıştır.

 

Heyelan bölgesinde yapılacak çalışmalara esas olmak üzere ilk etapta heyelanın kayma derinliğini tespit amacıyla gerekli çalışmaları yapmak üzere işin uzmanı bir firmaya görev verilerek ölçüm çalışmalarına başlanmış olup, sonuçlar 23.07.2015  mesai bitimine kadar Valiliğimize tevdi edilecektir.

 

Karayolları Genel Müdürlüğünce heyelan bölgesinde çalışmalara başlanmış olup, 24.07.2015 tarih itibariyle başlatılan rezistivite (yer altı su miktarını ölçme tekniği) ölçümleri devam etmektedir. Ölçümler sonucunda, teknik olarak mümkün olması halinde 27.07.2015 Pazartesi gününden itibaren heyelanın üst bölgesinde yük azaltma çalışmaları başlatılacağı ve bu işlemin yaklaşık 10 gün süreceği, daha sonra geçici kazıklama ve eş zamanlı olarak heyelan bölgesinde suyun tahliye edileceği belirtilerek afeti önlemeye yönelik gerekli planlamalar yapılmıştır.

 

Zonguldak AFAD ekiplerince heyelan bölgesinde yer alan 24 adet boş ve 77 adedi vatandaşlarımızca kullanılan toplam 101 hanenin içinde  yer aldığı 60 binanın tahliye edilmesine karar verilerek 185 vatandaşımız tahliye edilmiştir.

 

Bu vatandaşlarımızın bazıları boş olan kamu lojmanlarında, bazıları AFAD Koordinasyon Merkezi  tarafından ilçede mevcut boş evler kiralanarak ve bedeli kamu kaynaklarından ödenerek temin edilen evlere, bazı vatandaşlarımızda akrabalarının yanına yerleşmişlerdir. Kiralık evler temin edildikçe o vatandaşlarımızın temin edilen bu evlere yerleştirilmeye devam edilecektir.

 

Vatandaşlarımızın eşyaları kamu personeli eliyle ve kamu araçlarıyla taşınarak yaşadıkları yeni yerlere yerleştirilmiştir.

 

İçinde yaşayanı olmayan 24 adet boş evin önemli bir kısmı sahiplerinin yurt dışında olduğu öğrenilmiş, söz konusu vatandaşlarımızla temas kurulmaya çalışılmaktadır.

 

Üniversitemiz tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde;

a)Harita Genel Komutanlığı marifetiyle bölgenin hava fotoğrafları alındığı, böylelikle heyelan bölgesinin mevcut topografyası çıkarılarak ve daha önceki topografya ile karşılaştırılarak bozulmanın yaygınlığı ve hareketin derinliği inceleneceği,

b)10-12-13 Temmuz tarihli uydu radar verilerinin alındığı ve işlendiği, yenilerinin de belli periyodlarla alınarak işlenmek suretiyle heyelanın zaman içinde ki hareketliğinin takip edileceği,

c)Japonya’dan yer bazlı radar getirilerek saha verileri heyelanın gelişiminin sürekli inceleneceği böylelikle sahada yaşayanlara güvenli yaşama ve çalışma ortamı sağlanacağı,

d)Bu çalışmaların tümünden üretilen bilgilerin jeotermi analizi yapılarak çözüm önerilerinin sunulacağı belirtilmektedir.

 

Heyelandan etkilenen 77 haneye Türk Kızılay’ı tarafından gıda yardımı yapılmaya başlanılmış, ayrıca Devrek Kaymakamlığı tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı imkanlarıyla, ayrıca tahliye edilen 185 vatandaşımıza Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce psiko–sosyal destek çalışmalarına başlamıştır. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım ve destek çalışmalarına başlanılmıştır.

Heyelan etkilenen vatandaşlarımıza yönelik olarak;

Türk Kızılay’ı tarafından gıda yardımı,

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, psiko – sosyal destek çalışmaları,

Devrek Kaymakamlığınca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı imkânlarıyla muhtaç vatandaşlarımıza nakit yardımı çalışmalarına başlanılmıştır

İhtiyaç duyulabilecek sağlık ekipleri İl merkezine takviye edilerek görevlendirilmiştir.

 

Yıkılmak üzere olan İmam-Hatip Lisesi için uygun yer arayışına başlanılmış olup, tespit edilecek en uygun yere yeni bir İmam-Hatip binası yapımı için gerekli çalışmalar bir hafta içinde bitirilecektir.

 

Başta can güvenliği ve emniyet hizmetleri olmak üzere vatandaşlarımızın huzur ve sükûneti için gerekli olan her türlü tedbir alınmıştır. Bu amaçla İl merkezinden ihtiyaç duyulan güvenlik personel takviyesi yapılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.