Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'na (Erdemir) daha ilk çivinin çakılmasıyla birlikte Türkiye'nin dört bir yanından akın akın gelen insanların,  eylemleri, direnişleri ve örgütlenmei sürecindeki emek yolculuklarını Ereğli 1965 -1980 Çelik İşçileri” kitabında okurlarına aktaran Can Şafak Kdz. Ereğli’ye geldi. Şafak son kitabı  olan “Necmettin”i  Ereğli’deki okurlarıyla buluşturdu.  

Can Şafak, Aliağa Rafinerisi’nde daha grev başlar başlamaz kapısında vurularak öldürülen Necmettin Giritlioğlu'nun (26) o kısacık yaşamını “Necmettin” kitabında anlattı. Giritlioğlu'nun kaleminden çıkan metinlere, mektuplara, şiirlere ve fotoğraflara da yer verilen kitap büyük ilgi görüyor.

Kdz.Ereğli’de okurlarıyla Eski Bağlık Gazinosu’nda 15 Kasım’ın akşamında bir araya gelen Yazar Şafak, Giritlioğlu’nun yaşadığı olayları geride bıraktığı belgelerden alıntılar yaparak anlattı. Şafak’ın, Kdz. Ereğli’de yaşanan işçi hareketlerinden örnekler verdiği  söyleşiye, ilçede “eski tüfekler” olarak tanınan bir çok isimde katılıp, kitaplarını imzalattı.

Söyleşiye, Necmettin Giritlioğlu’nun yakın arkadaşı ve 1968-1969 yılları arasında Erdemir’de de çalışmış olan Bingöl Erdumlu da katılarak anılarını anlattı.

Bilindiği gibi Can Şafak  “Morrison'un Yapı İşçileri” kitabını şu sözlerle tanıtmıştı:
'60'ların başlarında Türkiye'nin ikinci dev ağır sanayi kuruluşu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, yerli ve yabancı sermaye tarafından inşa edilmekte, küçük bir balıkçı kasabası büyük bir sanayi kentine dönüşmenin sancılarını yaşamaktadır. Morrison'sa, bu dev inşaatı yürüten meşhur bir Amerikan şirketidir. İnsanlık dışı çalışma koşullarını, sömürünün, baskının en ağırını akla getiren kötücül bir simgedir Morrison. Bu kitap, insanı hiçe sayan sermayeye Ereğli'den yükselen bir çığlığın, bir isyanın, Türkiye sendika hareketinin "aykırı" bir hattının -yapı işçilerinin- mücadelesinin destansı öyküsüdür.”

CAN ŞAFAK’IN DİĞER KİTAPLARI

Maden-İş Tarihine Tanıklıklar (2 Kitap)

Kuruluş Yıllarında Haydarpaşa Sendikası (1950-1964)

Büyük Grev 1977