Çanakkale Destanı’nın 103. Yıldönümü 18 Mart 2018 Pazar günü törenlerle kutlanacak. Bu büyük coşku öncesinde gönderilen yazılı açıklamalar, kahramanlık vurgularını ifade ediyor.

Açıklamalar şöyle:



ZONGULDAK VALİSİ AHMET ÇINAR:

Bugün ay yıldızlı bayrağımızın altında huzur ve güven içinde yaşamamıza vesile olan, cumhuriyetimizin mimarları yüce ecdadımızın en güzel eserlerinden biri “Çanakkale Zaferi”nin 102. yıldönümünü idrak ediyoruz. İstiklalimize ve bağımsızlığımıza kast eden düşmanlarımız yüzyıllar boyu hüküm sürüp özgürce yaşadığımız topraklarımıza cebren ve hile ile saldırmış kendi topraklarımızdan bizi atmak istemiştir. Kahraman ecdadımız buna izin vermemiş, gereken azim ve mücadeleyi göstererek topraklarımızı savunmuştur.
“Biz aslında kimiz?” sorusunun cevabını merak edenler Çanakkale’ye bakmalıdır. Anadolu’dan Ortadoğu’ya, Balkanlardan Kuzey Afrika’ya kadar kökeni, rengi ve meşrebi ne olursa olsun Mehmetçikler, aynı dava uğrunda Çanakkale’de bir araya gelmişler, aynı toprağa kanlarını akıtmışlardır.
Geçmişimizden aldığımız ilhamla şehitlerimizin bizlere miras bıraktığı mukaddes vatan toprakları üzerinde yaşamanın bilinciyle aziz hatıralarına saygı duymalı ve evlatlarımıza bu bilinci aşılamalı, geçmişimizden aldığımız her dersin, geleceğimizi aydınlatan bir ışık olduğunu unutmamalıyız.
Bu duygularla Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere sonsuz minnet ve şükran borçlu olduğumuz şehit ve gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.



AK PARTİ MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Çaturoğlu yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “18 Mart Çanakkale Zaferi; 1. Dünya Savaşı‘nın seyrini değiştirerek, tarihte "ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" destanının yazıldığı, bağımsızlık mücadelemizin altın harflerle işlendiği şanlı, büyük bir destandır.

Bu şanlı destan Çanakkale‘nin sularına, Conkbayırı‘na, Anafartalar’a yazılmış; Yahya Çavuşlar, Koca Seyitler, Kınalı Aliler ve 57. Alayıyla dünyaya mal olmuştur. Bu destan; yavrularını, eşlerini, düğüne gönderir gibi şehadete gönderen anaların, babaların, eşlerin zaferidir.

 

18 Mart Çanakkale Zaferi,  dünya tarihinin en büyük destanlarından biri olduğu kadar, Kurtuluş Savaşından Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda aziz milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesidir. Aziz milletimiz; bugünün güçlü ve lider ülkesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tohumlarını o gün Çanakkale'de attı. Onların emaneti olan vatanımız bizim için kutsal bir mirastır. Milletçe bu mirası ebediyen omuzlarımızda taşıyacak, şehitlerimiz ve onların kahramanlıklarından aldığımız ilhamla Türkiye'yi büyütmeye, güçlendirmeye, tarihine, kültürüne ve medeniyetine yaraşır bir şekilde daha aydınlık yarınlara taşımaya var gücümüzle devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.

İstiklal şairi Mehmet Akif’in “Çanakkale Şehitlerine” dizelerindeki deyişiyle;

Âsım'ın nesli... diyordum ya... nesilmiş gerçek:

İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.

Ruhları şad, mekânları cennet olsun.”

 

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Gününün 103. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Milletvekili Ulupınar’ın mesajı şöyle:

“Yedi düvele ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten, bir devrin battığı ve yeni bir devrin başladığı Çanakkale, Mehmet Akif’in dediği gibi tarihe sığmayacak kadar büyük ve emsali görülmemiş bir zafere şahitlik etmiştir.

Çanakkale zaferi, vatanı ve istikbali söz konusu olduğunda birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhu ile milletimizin neleri başarabileceğinin göstergesi olmuştur. Bu ruh ve inanç, dün 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, bugün Afrin’ de tekrar ortaya çıkarak topraklarına sahip çıkmak için kararlılığımızı tüm dünyaya kanıtlamıştır.

Türkiye üzerinde hesapları olanların amaçları bu millet var oldukça, yurdumuzun üstünde en son ocak tüttükçe hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir. Çünkü bu vatanın dört bir yanında Mehmetçikler kefensiz yatmaktadır. O Mehmetçikler ki vatanının bir karış toprağı için, esarete karşı çıkmış, cepheye giderken dönmeyi bile düşünmeden milletin bağımsızlığı uğruna canlarını, kanlarını hiçe sayarak topun tüfeğin karşısında dimdik durup şehit olmuşlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferimizin 103. yıldönümünü kutluyor,  başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, imana karşı maddi gücün yenildiği Çanakkale’ de canlarını feda ederek bizlere bu kutsal vatanı hediye eden kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, her zaman savaşı değil, barışı yücelten, kin ve nefretin yerine sevgiyi ve hoşgörüyü esas alan aziz milletimize saygılarımı sunuyorum.”

 

ZONGULDAK CHP MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

 “Çanakkale Zaferi; ülkemizin ve dünya tarihinin akışını değiştiren, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sürecinde bir dönüm noktası olan ve tarihe "Çanakkale Geçilmez" sözü ile yazılmış bir destandır.

 

Çanakkale Zaferi’nde, farklı etnik milliyetten oluşan milyonlar ulus olma bilinci ile hareket etmiştir. Kahramanlık ve cesaretle verilen büyük mücadele, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün güçlü liderliği sayesinde kazanılmıştır.  

 

Büyük Önder Atatürk’ün, vatan sevgisi ile birleşen askeri dehası sayesinde kazanılan Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’nın yol haritası olmuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü Çanakkale’de yazılmıştır. Milletimizin büyük zorluklar ve eşi benzeri olmayan fedakârlıklarla kazandığı, vatan ve Cumhuriyet  sonsuza kadar varlığını sürdürecektir. Çanakkale’de verilen onurlu ve kararlı özgürlük direnişi Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar sarsılmaz temeller üzerine oturtulduğunun göstergesidir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferimizin 103.yılında, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale’yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve bugüne kadar vatanımız için kanının son damlasına kadar mücadele etmiş olan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

 

 

ZONGULDAK CHP MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

 

“Çanakkale Zaferi, vatan toprağımızın işgaline dur dediğimiz, küllerimizden yeniden doğmamıza vesile olan dünya tarihinin eşsiz zaferlerinden biridir.  Bu topraklara işgal için gelenler; bu topraklarda vatan sevgisini, cesareti, insan olmanın erdemini görmüştür. Bu savaştan sonra, Türk Milleti`nin mücadelesini örnek alan mazlum milletler ulus olmanın bilincine ulaşmış, sömürgecilere karşı bağımsızlık mücadelesine başlamışlardır.

 

Çanakkale Savaşları, dünya tarihini değiştiren savaş olmasının yanında Mustafa Kemal’i Anadolu’ya ve dünyaya tanıtarak büyük bir lider yaratmıştır. Büyük deha Mustafa Kemal’in aldığı kararlar ve yaptığı hamleler hem savaşın hem de milletin kaderini belirlemiştir. Çanakkale Savaşları'nda göstermiş olduğu kahramanlıklardan sonra Mustafa Kemal `Anafartalar Kahramanı` sıfatını almış, Milli Mücadele yıllarında Anadolu'da herkes O`nu bu sıfatla tanımış, inanmış ve peşinden gitmiştir. Yani Kurtuluş Savaşı`nın temelleri Çanakkale’de atılmıştır. 1915'te Çanakkale destanını yazanlar, bu ruhla Kuva-yi Milliye Destanını da yazdılar!

 

Çanakkale, bir halkı yok olmaktan kurtaran eşsiz bir zaferdir. Bunun yanı sıra, vatan ve bağımsızlık uğruna verdiğimiz mücadelenin ve daha sonra canlanacak olan milli egemenliğin habercisidir. Cepheye giden askerlerin önemli bir kısmının öğrenci olduğu, savaş nedeniyle dönemin bazı liselerinin mezun veremediği, bedeli çok ağır ödenen bir zafer olduğu asla unutulmamalıdır.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektubunda, "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." demiştir. Ömrü savaş meydanlarında geçmesine rağmen `mecbur kalmadıkça savaş bir cinayettir` diyen Büyük Önder Atatürk’ün bu mektubu kendisine duyulan saygıyı bir kez daha perçinlemiştir.

 

Bu düşüncelerle dünya tarihini değiştiren Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü,  Çanakkale Zaferi`nin tüm kahramanlarını, özgürlük ve bağımsızlığımız uğruna hayatlarını feda ederek bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum.”

 

KDZ. EREĞLİ CHP İLÇE BAŞKANI SERTAN OCAKCI:

Yıllar sonra bile dünya toplumlarına, tarihin en başarılı cephe mücadelelerinden biri olarak gösterilecek olan Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümünü idrak ediyoruz.

Tam altı asır boyunca üç kıtada hüküm süren, 19. yüzyıldan itibaren dönemin işgalci devletleri tarafından toprakları parça parça alınan Osmanlı İmparatorluğu'nun en son döneminde, yüz binlerce kahraman Türk'ün Anafartalar'da, Conkbayırı'nda, Seddülbahir'de, Gelibolu'da, Çanakkale'de verdiği şan dolu, şeref dolu bir vatan mücadelesinin adıdır 18 Mart.

Sadece sıradan bir vatan savunması olarak kabul edilemeyecek olan Çanakkale Savaşları'nda ortaya konan ruh, döneminin olduğu gibi bugüne kadar gelinen sürenin her kesitinde de ezilmek, sömürülmek ve yok edilmek istenen toplumlara örnek ve rehber bir mücadeledir.

Çanakkale Savaşları'nı komuta eden ve cephelerde gösterdiği üstün başarı sonrası, kendilerini o cephelerde alt eden komutanlar da dâhil herkes tarafından askerî deha olarak kabul edilen Gazi Mustafa Kemal'in, kahraman Mehmetçik'e verdiği "Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum.", emri, Türk'ün, tarihin hiçbir döneminde ezilen, sömürülen bir millet olmadığını ve asla da olmayacağını açıkça ortaya koyan bir duruştur.

Bu duruş, 1915'ten tam 7 yıl sonra, 9 Eylül günü, vatan topraklarının düşmandan tamamen temizlenip, onun da bir yıl sonrasında aziz cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzanan yolun habercisi olmuştur.

103 yıl önce hafızalara kazınan "Çanakkale Geçilmez" sözü, sadece bir kentin sınırlarının, düşman askerlerinin postalları altında ezilmeyeceğini değil, koskoca bir vatanın tek bir karış toprağının bile başka bir devlete asla bırakılmayacağının sembolüdür. Bugün, işgüzar tavır ve söylemlerle, Çanakkale Ruhu'nu zedeleyecek birtakım açıklamalara imza atarak Çanakkale'nin bir köprüyle geçildiğini söyleyebilme gafletinde bulunan  ülke yöneticileri de, umarız bir gün, bu ruhun, bu felsefenin özünde yatan, şanlı cumhuriyete can veren bağımsızlık ülküsüne gereken saygı ve ehemmiyeti göstermek zorunda kalacaklardır.

Çanakkale vatan müdafaasının adıdır. Yıllarca Çanakkale Türküsü ‘nü dinleyerek ve söyleyerek büyümüş nesiller, bugün hem o türkü hem de İzmir Marşı ile vatanseverlik ve tam bağımsızlığa, bu milletin sahip olduğu en büyük varlığın Cumhuriyet olduğuna vurgu yapıyorlarsa, bu, 80 milyonluk Türkiye'nin, tarihinden kendisine miras kalan faziletlerine, erdemlerine ve dahası varlıklarına sıkı sıkıya sahip çıkma kararlılığının en net ifadesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli ilçe örgütüm adına, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümünü tebrik ediyor, vatan savunmasında toplumlara örnek olacak kahramanlık destanına imza atan tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin maneviyatları önünde saygıyla eğiliyorum.”

 

KDZ. EREĞLİ TSO  BAŞKANI SERTAN YALÇIN:

“Tarihin akışının değiştiği Çanakkale Deniz Zaferi, kahraman Türk milletinin askeri ile birlikte yazdığı gerçek bir destandır. Dönemin şartlarında adeta yok edilmek istenen milletimiz, 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Deniz Zaferiyle tarih sahnesinde yerini koruyacağını ve Çanakkale’nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir. Karadeniz Ereğli’miz de bu zaferde onlarca şehit vermiştir.

Çanakkale Zaferi, Milli mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı destandır. Milletimiz; vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ve hatta düşmandan bile esirgemediği merhametini burada tüm insanlığa göstermiştir. 

Bu zafer,  aynı zamanda Millet olarak aramızdaki çekişmeleri yok edip birlik-beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz zaman neleri başaracağımızın en somut göstergelerinden birisidir. İşte bu ‘Çanakkale ruhu bilinci ve sorumluluğuyla’, şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkarak, ülkemizi -başta ekonomi, olmak üzere- her anlamda en güçlü şekilde geleceğe taşıyacağımıza ve bu anlamda hepimize önemli görev düştüğüne inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yılında; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm kahramanlarımızı ve vatanı için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, gazilerimize şifalar diliyorum:”

 

AVRUPA GAZETECİLER DERNEĞİ ZONGULDAK İL TEMSİLCİSİ ALTAN AKÇAKESE:    

"Sadece şanlı Türk tarihinin değil dünya tarihinin de en büyük cephe zaferlerinden biri olan ve sonucu itibarıyla da bugün 95 yaşındaki Cumhuriyetimizin de temelini oluşturan Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünü kutluyoruz.

Dönemin koşulları ve I.Dünya Savaşı'nın siyasal ve stratejik amaçlarına karşı, parça parça edilmek istenen altı yüz asırlık bir çınarın külleri üzerinde yaşatılan efsanevî  mücadelede, gerek kara gerekse de denizde yüz binlerce vatan evladına ebedî istirahatgâh olan Çanakkale'de kazanılan savaş, günümüzde dahi, sömürgeleştirilmek istenen birçok ülke için rehber ve örnek bir vatan savunmasının adıdır.

Dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük askerî dehası Gazi Mustafa Kemal'in, askerlerine savaşmayı değil ölmeyi emrettiği bu kutlu mücadele, Türk askerinin, kadını ve çocuğuyla birlikte tarihe kazıdığı bir zaferdir. Bu zafer, bugün dahi, şanlı Türk askeri için, vatan savunması ve terör belası ile gösterilen mücadelede nurlu bir ışıktır. Ata'sından "Çanakkale Geçilmez" şiarını edinen Mehmetçik,  bugün aynı duygularla, "Türkiye Bölünmez" gerçeğini tüm dünyaya haykırmaktadır.

Çanakkale bir direniştir.

Çanakkale bir umuttur.

Çanakkale bir güneştir.

Çanakkale,  bu  güzel ülkenin geçmişi olduğu kadar geleceğidir.

Bu gerçeklerden hareketle,  bize şanı sonsuz bir geçmiş,  bir zafer, bir şeref ve kutlu bir gelecek bırakan tüm vatan şehitlerini minnetle, şükranla,  rahmetle anıyorum.

Başta bu zaferin en büyük mimarı Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, bu büyük cephe mücadelesinin tüm kahraman komutanları ve vatan evlatlarının maneviyatları önünde saygıyla eğiliyorum."

 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK:

Çanakkale Savaşları esnasında zor şartlar altında büyük fedakârlık örneği göstererek;  canlarını vererek vatan topraklarını savunan insanlarımızın mücadelesinin sembolü olan 18 Mart dünya tarihinin dönüm noktalarından birisi olan Çanakkale Zaferi'nin yıldönümüdür.  18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri  Anma Günü ve  şehitlerimizi andığımız Şehitler Haftası’nda “bu topraklar için toprağa düşenlerin” aziz hatıraları önünde saygıyla ve minnetle eğiliyoruz.

 

Çanakkale Savaşları, vatan topraklarını ve bağımsızlığımızı korumak için varını yoğunu ortaya koyan yüce milletimizin, tarih sayfalarından silinmeyecek bir destanıdır. Çanakkale Zaferi'yle, Türk toplumunda millet olma bilincinin tohumları atılmış ve Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması adına önemli bir mesafe kat edilmiştir.

 

Vatan topraklarının dört bir yanından gelerek Çanakkale'de işgal kuvvetlerine geçit vermeyen  kahramanlarının, bugün Türk milletinin sahip olduğu birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temeller üzerine oturduğunu bütün dünyaya en gür sesle ilan etmiş olmasının  sembolüdür.

Çanakkale Savaşları, bir milletin birlik ve beraberlik içerisinde vatan toprağına karşı duyulan bağlılığın ve inancın o yüksek ruh halinde bir vücut olmasıdır ki dönemin güçlü ve donanımlı ordularına karşı koyuşun müstesna bir örneğidir. Bu destansı zaferin temelinde güçlü bir inanç, büyük bir vatan aşkı ve özgürlük tutkusu vardır.

 

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü vesilesiyle, bu savaşta yer alarak adını tarihe altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve fedakâr milletimizi minnet, saygı ve şükranla anıyoruz.

 

AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YEMENİCİ:

Akçakoca  Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici mesajında şu sözlere yer verdi  “Türk milleti, vatanını, hürriyet ve istiklalini korumak için emsalsiz fedakarlıklar göstermiş, cesaret dolu mücadelesiyle şanlı zaferler kazanmıştır. Tarih boyunca vatanı ve istiklali için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan yüce milletimiz, gurur kaynağımız olan büyük zaferlere imza atmıştır. Şehit ve gazilerimizin hiçbir değerle ölçülemeyecek fedakârlıkları, milletimizin güzel vatanımızda tarih boyunca özgür yaşamasını sağlamıştır. Yakın tarihimizde kazanılan Çanakkale Zaferi de şüphesiz milletimizin var oluş mücadelesinin eşsiz destanlarından biridir. Çanakkale Zaferi, sonuçları itibarıyla dünya tarihini de etkileyen dönüm noktalarından biri olmuştur. Milletimizin imkânsızlıkları yenecek derecedeki vatan sevgisi, dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirtmiştir. Bu vatan için canlarını seve seve veren şehitlerimiz, emsalsiz özverileriyle milletimizin değerlerinin ne kadar sağlam ve güçlü olduğunu tarih boyunca kanıtlamışlardır.

Milletimiz, mukaddes vatanımızın korunması için canlarını ortaya koyan aziz şehitlerini ve gazilerini hiçbir zaman unutmayacak, onların emanetine kararlılıkla sahip çıkacaktır. Birlik ve beraberliğimiz ile bu ruhu koruduğumuz sürece inanmalıyız ki, yarınlarımız daha güzel ve daha parlak olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Şehitlerimizin yakınları ile gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” diye ifade etti.