29-30 Ocak 2012 tarihlerinde Kopenhag’da Avrupa Birliği Parlamentoları Topluluk ve Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı’na (COSAC) konuşmacı olarak katılan AKP Zonguldak Milletvekili Ercan Candan,  enerji arz güvenliğinin Türkiye için önemine dikkati çekti.

Milletvekili Ercan Candan’ın danışmanları tarafından gönderilen konuya ilişkin yazılı açıklama şu şekilde: COSAC Başkanlar Toplantısının gündeminde, Avrupa'nın enerji ve iklim politikaları ile Avrupa'da yaşanan borç krizi yer almaktadır. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič ile Avrupa Komisyonu'nun iklimden sorumlu üyesi Connie Hedegaard'ın da birer konuşma yaptıkları Toplantıda ayrıca, yine Danimarka'nın Dönem Başkanlığında önümüzdeki Nisan ayında yapılacak 47. COSAC Genel Kurulu'nun gündemi ile 17'nci Yarı Yıllık Rapor'un çerçevesi belirlendi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÜLKE”

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Sayın Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu ve Komisyon Sözcüsü Sayın Prof.Dr. Ercan Candan ikişer kez konuşma yaptılar. Sayın Candan konuşmasında enerji arz güvenliğinin Türkiye için önemine dikkat çekti. Türkiye’nin kendi enerji kaynaklarını çeşitlendirmeyi, nükleer enerji üretmeyi ve yenilenebilir enerjinin payını arttırmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, sahip olduğu jeopolitik konum nedeniyle Türkiye’nin Avrupa ile Ortadoğu ve Kafkaslar arasında bu bölgelerdeki enerji kaynaklarının Avrupa’ya aktarılmasında köprü rolünü üstlendiğini ifade etmiş; bu bağlamda, ülkemizin AB’nin enerji arz güvenliği için çok önemli bir ülke olduğunun altını çizmiştir. Avrupa Komisyonu İklimden sorumlu Komiseri Connie Hedegaard, Sayın Candan’a cevaben Türkiye’nin transit ülke olarak AB’nin enerji güvenliği için önemli olduğunu ifade etmiş ve AB ile Türkiye arasında enerji alanında işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

AVRUPA’DA BORÇ KRİZİ

Avrupa borç krizine de değinen Sayın Candan; Avrupa’da yaşanan krize rağmen ülkemizin 2010 ve 2011 yıllarında büyümesini sürdürdüğünü ifade etmiştir. Avrupa’nın ülkemizin dış ticaretindeki önemine dikkat çeken Sayın Candan, Avrupa’daki krizin Türkiye’yi yakaladığı başarılı büyüme trendini sürdürme konusunda kaygılandırdığını ifade etmiştir. Son olarak, AB üyeliğinin Türkiye’nin stratejik amacı olduğunu ve AB’nin bu krizi en kısa zamanda aşabilecek kapasiteye ve güce sahip olduğunu ifade etmiştir. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič, Sayın Candan’a cevaben Avrupa ekonomisi için Türkiye’nin dinamik ve büyüyen ekonomisi ile giderek daha önemli hale geldiğini belirtmiş, iki tarafında yapıcı yaklaşımı ile AB ve Türkiye arasındaki sorunların aşılabileceğini ve ekonomik alanda işbirliğinin arttırılması gerektiğini ifade etmiştir.”