Alaplı Belediyesi İtfaiye Müdürü Sinan Taşkın, havaların soğuması ve ısıtma cihazlarının kullanılmaya başlanması nedeniyle vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.

 

Alaplı'da havaların soğuması ve ısıtma cihazlarının kullanılmaya başlanması nedeniyle İlçe İtfaiye Müdürü Sinan Taşkın, vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı. Kış aylarında yangınların önemli bir kısmının baca tıkanması sonucu meydana geldiğine dikkat çeken Taşkın, şöyle konuştu;
"Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangın, mal ve can güvenliğimizi tehdit ederken, gerek gazın, gerekse katı yakıtlı dumanın dışarıya çıkamaması sonucu karbon monoksit zehirlenmesiyle de birçok insan hayatını kaybediyor. Bugüne kadar bacanızı temizletmediyseniz, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbon monoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor. Baca yangınlarının genellikle alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geliyor. Çünkü bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev almasıyla baca yangınları meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir. Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi gerekiyor. Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler. Bazı durumlarda bacanın içerisinde tıkanıklığa neden olacak kurum, yağ atığı ve zift olmayabilir. Ancak baca üzerinde yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar kalabilir. Bu gibi durumlarda bacayı ilk kez kullandığımız zamanlarda bile tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu da yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve gaz tahliye edilemeyeceğinden dolayı gaz geriye dönecektir ve bu durum zehirlenmelere neden olacaktır"