İl imamlarının, örgüt yöneticilerinden aldıkları talimatları sorumlu oldukları polis memurları, amirler ve rütbeli personele "Bylock" üzerinden aktardıkları, aldıkları bilgileri ise "sözde bölge imamına" ilettikleri belirlendi.

Bu üç gruptan sorumlu sözde "bölge ve il emniyet imamlarının", Zonguldak, Bartın, Düzce, Karabük ve Bolu'da görevli bazı öğretmenler olması, dikkati çeken ayrıntılar arasında yer alıyor


Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, örgütün "Batı Karadeniz emniyet teşkilatlanması" deşifre edildi.

Alınan bilgiye göre, 15 Temmuz'da, "Türkiye'nin anayasal düzenini cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya yönelik darbe" teşebbüsünün ardından Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonlarda, kentin yanı sıra örgütün Bartın, Düzce, Karabük ve Bolu'daki sözde "il emniyet ve bölge imamları" gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, gözaltına alınanların ifadeleri doğrultusunda, FETÖ'nün emniyetteki yapılanmasına yönelik önemli bilgilere ulaşmasının ardından soruşturmayı genişletti.

Soruşturmada, örgütün emniyet teşkilatını üç ayrı gruba böldüğü, sözde "bölge imamlarının" Bolu'da öğretmen olarak görev yaptığı ayrıca Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu'daki sözde "il imamlarının" da öğretmen olması dikkati çekti.  

Eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda "il emniyet imamlarından" öğretmen Erol T. Zonguldak'ta tutuklanırken, Karabük, Bartın, Düzce ve Bolu imamlarının yakalanması için ise çalışma başlatıldı.

Yakalanmamak için "Bylock"un simgesini değiştirmişler

Emniyet güçlerinin elde ettikleri bilgi ve istihbarat doğrultusunda, Bolu'da öğretmenlik yapan Mustafa K'nin polis memurlarından sorumlu "bölge emniyet imamı", yine aynı kentte bulunan S.A'nın da "bölge bilişim sorumlusu" olduğu belirlendi. 

Sözde "İl emniyet imamları ile bunlara bağlı polis memurlarının" cep telefonları ve tabletlerine yüklediği "Bylock" programın çalışma sistemini anlatan S.A'nın, örgüt üyelerinin yakalanmaması için "Bylock" logosunun nasıl değiştirileceğini gösterdiği, tutuklanan emniyet personelinin çoğunun, uygulamanın asıl simgesini değil de diğer sosyal mesajlaşma programlarının logolarını kullandığı anlaşıldı. 

İfadeler sırasında ayrıca telefon ve tabletlerine "Bylock" yüklenen sözde örgüt sorumluları ile polis memurlarının, her birine verilen kod isimlerle mesajlaştıkları ve "sorumlu imamlara", düzenlenecek operasyonların yanı sıra emniyet teşkilatında yaşanan olayları sistem üzerinden aktardıkları bilgisine ulaşıldı.

"Bölge ve il emniyet imamları" öğretmenlerden oluşuyor 

Operasyonda gözaltına alınan Bolu'da görevli öğretmen Ahmet E'nin, "amirlerden sorumlu bölge emniyet imamı", Zonguldak'ta R.G, Karabük'te K.D, Bartın'da F.A, Düzce'de Ş.D. ve Bolu'da R.Y. isimli öğretmenlerin ise "amirlerden sorumlu il emniyet imamı" olduğu belirlenerek, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

Diğer bir zanlı Ahmet E'nin de rütbeli personelden sorumlu "bölge emniyet imamı", Zonguldak'taki O.K ve T.A, Bolu'da A.A, Düzce'de M.Ö, Bartın'da İ.Ç. ve Karabük'te A.G. isimli öğretmenlerin ise rütbelilerden sorumlu "il emniyet imamları" olduğu anlaşıldı.

Operasyonlarda gözaltına alınan sözde "bölge ve il imamları" çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, ifadelerin ardından operasyonlarını genişleten Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, elde edilen bilgileri diğer illerin savcılıkları ve il emniyet müdürlükleriyle paylaştı. 

Bank Asya'yı kurtarmak için...

 Elde edilen bilgiler doğrultusunda da Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğünde görevli yaklaşık 80 polis memurunun yanı sıra komiser, komiser yardımcısı, emniyet amiri, 2, 3 ve 4. sınıf emniyet müdürleri gözaltına alınarak, tutuklandı. 

Öte yandan zanlıların ifadelerinin alınması sırasında, 17/25 Aralık operasyonlarının ardından emniyet teşkilatında görevli personelin, örgütün finansal organlarından el konularak kapatılan Bank Asya'yı kurtarmak için ev, araba, arsa ve ziynet eşyalarını sattığı, başka bankalardan da kredi çekerek buraya aktardıkları öğrenildi. 

Ayrıca örgüt üyelerinin, birlikte görev yaptığı diğer FETÖ mensupları hakkında bilgi sahibi olmadıkları bir hiyerarşi anlayışıyla çalıştığı tespit edildi. 

 
(Anadolu Ajansı)