Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Çatalağzı beldesindeki kanser vakalarına ilişkin açıklama yapıldı.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, Çatalağzı bölgesinde kanser vakalarına ilişkin açıklamada bulundu. Kanserin risk faktörlerine göre değiştiğini vurgulayan İlikhan, “Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Çevresel faktörler de önemli bir risk faktörüdür. Bu risk faktörleri şunlardır:
‘Sigara, alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler, bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığıdır’” dedi.
Çatalağzı bölgesindeki durumun ilgili kurum ve kuruluşlara bildirildiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, konu ile ilgili çalışmaların başlatıldığını söyledi. İlikhan, “Son dönerde medyaya Çatalağzı bölgesinde bir risk odağı çevresinde kanser olgularının sayısında artış olduğunu belirten yazılar yer almaktadır. Bölgenin yerel yöneticileri tarafından bu durum ilgili kurum ve kuruluşlarına da bildirilmiştir. Konu ile ilgili olarak Müdürlüğümüz, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile birlikte çalışmalarına başlamıştır. Bu konu ile ilgili olarak ilk olarak ilk yapılacak olan ‘Kanser vakalarının yer ve zamana göre Çatalağzı bölgesinde kümelenip, kümelenmediğini inceleme’ amacına yönelik araştırmalardır. Bu araştırma sırasında kanser açısından diğer risk faktörleri de sorgulanacaktır. Bu araştırma sonucunda kanser vakalarının bu bölgede daha fazla görüldüğü ortaya konduğunda kanser vakalarının nedenlerine dayalı hipotezler kurulabilecek ve bu konuda ayrıntılı araştırmalar yapılabilecektir” diye konuştu.
Bölge için kömür madenlerin önemli enerji kaynağı olduğunu söyleyen Sağlık Müdürü Murat İlikhan, şöyle devam etti:
“Çevremizi ve sağlığımızı tehlikeye atmadan kullanılmalıdır. Çevre kirliliğinin azaltılabilmesi için, ‘Mümkünse yakıt değişimi, kömürü yakmadan önce temizleme işlemi yaparak buradan çıkan atığın uygun bertarafını sağlamak. Bacadan çıkan atıkların standartlara uygun filtrelenmesi ve sürekli denetimi sağlanmalıdır. Atatürk Devlet Hastanesi’ne bağlı hizmet veren KETEM, 2009 yılı Yıllık Planı’nda Gelik, Elvanpazarcık, İhsaniyeve Çatalağzı bölgeleri tarama yapılmak üzere seçilmiştir. Çatalağzı bölgesinde taramalar 30 Nisan 2009 tarihinde başlatılmıştır. 35-69 yaş arası toplam 204 kadına meme kanseri ve cervix kanserine yönelik taramalar yapılmıştır. 50-69 yaş arası 12 erkekte ise prostat kanseri taraması yapılmış olup, taramalar devam edecektir. Yapılan taramalar sonucunda Cumayanı Mahallesi’nden 60 yaşındaki bir kadın kesin meme kanseri tanısı almıştır. 50 yaş üzeri 204 kadının 91’ine mamografi çekilmiş, 61 kişiye aynı zamanda rahim ağzı kanser taraması yapılmıştır. Sadece rahim ağzı kanseri taraması yapılan 35 yaş üzeri 102 kadında taramalar yapıldığında sonuçlar normal tanımlanmıştır. Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılan su analizleri insani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelikte içme kullanma sularında kontrol izlemesi parametreleridir. Bu parametrelerde zaman zaman yönetmeliğe uygun olmayan değerler çıkmış olsa da söz konusu kanser hastalıklarına neden olmayacağı düşünülmektedir. Müdürlüğümüz Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından ilimiz merkez ilçe ve beldelerinde metropolitan belediyeler birliği tarafından kullanılan ve Ulutan Barajı’ndan sağlanan içme, kullanma suyu insani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelik gereği 2009 yılı içerisinde denetim ve kontrol analizleri Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nda yaptırılmıştır. Aynı analizin 2010 yılı için Çatalağzı şehir şebeke suyundan tekrarlattırılması ve halkın içme suyu olarak kullandığı kaynak sularında gerekli analizlerin yaptırılması uygun görülmüştür. 2009 yılı içerisinde yaptırılan analizlerin neticesinde, kimyasal, bakteriyolojik ve diğer parametreler yönünden uygun olduğu tespit edilmiştir.”
İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, Çatalağzı bölgesinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ile birlikte araştırma çalışmalarının yapıldığını sözlerine ekledi.