Termik santrale karşı çıkan halk, ÇED raporu hazırlamaya gelen ekibi engelledi. Polis nezaretinde Çatalağzı'nı terk etmek isteyen heyetin araçlarının önü halk tarafından kesildi. Vatandaşlar, termik santralın yapılmaması konusunda raporun tutulmasında ısrar ediyorlar. Belediye binasına sığınan ÇED ekibi koruma altında. 

 

TABUTTAN BELEDİYE BAŞKANI ÇIKTI

Çatalağzı alanında toplanan  vatandaşlar davul zurna eşliğinde termik santrali protesto eden sloganlar attı.

Daha sonra Türk Bayrağına sarılı tabut ile toplantının yapılacağı belediye düğün salonu önüne gelen kalabalık tabutu açtı. Tabutun içinden kefene sarılı Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün çıktı.

ZEHİR SOLUMAYA TAHAMMÜL YOK

Adnan Akgün, kalabalığa karşı konuşma yaptı; Çatalağzı halkının artık zehir solumaya tahammülü olmadığını bundan sonra Çatalağzı'na yapılması düşünülen santrallere karşı dik duracaklarını söyledi.

Vatandaşlar, başkanın konuşmasını 'Başkan seninle ölüme de gideriz', 'Başkan dik dur, eğilme' sloganını attı.

TURPÇU İTHAL KÖMÜRE KARŞI ÇIKTI

Vatandaşlara destek için Çatalağzı'na gelen CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu da bir konuşma yaparak Çatalağzı'na yapılacak olan santrallerin ithal kömüre dayalı programlandığını Zonguldak taşkömürüne uyarlı tasarım yapılmadığını, yapılsa bile Zonguldak taşkömürünün termik santrallere yeterli olmayacağını ve tamamen ithal kömüre dayalı olacağını söyledi. 

ÇATALAĞZI'NDAN KAÇMAK İSTEYEN HEYET

Konuşmalar devam ederken, ÇED toplantısını yapacak olan heyet düğün salonuna girmek istedi. Ancak vatandaşların yoğun tepki ve protestosu nedeniyle salona giremeyen heyet arabalarına binip Çatalağzı'nı terk etmek istediler. Çatalağzılı vatandaşlar heyetin rapor tutmadan beldeyi terk etmesine izin vermediler. Arabalarının önünü keserek belediye binasına girmesi zorlanan heyet güçlükle ve polis yardımıyla Belediye Binasına girdiler.

 

ESNAFTAN KEPENK KAPATMA EYLEMİ

Bu arada belediye binası önünde toplanan kalabalık heyetin vereceği raporu merakla beklerken, Çevre esnafları da durumu protesto etmek için kepenklerini kapattılar.

 

BASTONLU AYŞE ANA EN ÖNDE

62 yaşındaki Kara Ayşe lakaplı 7 çocuk annesi 4 torun sahibi kadın elindeki bastonuyla 'Termik santrali istemeyoz',  'Çatalağzı bizimdir bizim kalacak' şeklinde slogan atarak en önde yürüdü. Kara Ayşe teyze de diğer vatandaşlar gibi verilecek raporu bekleyenler arasında.

Şuanda heyet belediye binasında görüşmelerini sürdürüyor. 

ÇATALAĞZI HALKI
'TERMİK SANTRAL İSTEMEYOZ' DEDİ

Vatandaşların beklemelerinin sonucunda ÇED raporu ve proje sahipleri ile belediye başkanlığı binasında yapılan toplantı da ortak bir tutanak hazırlandı.

Yapılan toplantı tutanağında 'Proje sahibi ve danışmanlar eşliğinde yapılan toplantı soncunda çevre halkının yoğun baskısı ve protestosu nedeniyle toplantının yapılamadığı ortak imza ile karar altına alınmıştır' denildi.

Belediye Başkanı Adnan Akgün kısa bir konuşma yaparak, toplantı sonucunun Çatalağzı halkının istediği ölçüde neticelendiğini ifade ederek herkesin sakin bir şekilde dağılmasını istedi.

 
GÜNÜN YORUMU


                      İTHAL ÖLÜME HAYIR

                      YERLİ ÖLÜME EVET Mİ?
 

16 Aralık 2015. Bugün Zonguldak’ta yeni bir termik santral kurma girişimi için düzenlenen bir toplantı var.

Toplantının adı  ÇED.

Yöre halkına soracaklar şöyle sormayacaklar tabi ki:

“Buraya ölüm bacaları dikmek istiyorlar. Bu bacalardan çıkan gazlarla siz kanser olurken, tüm tarım öldürülecek. Bahçenizde ekeceğiniz mancarlar bile kanser gazlarıyla ve  diğer atıklarla kirlenecek. Bu yetmeyecek, denizdeki canlılar ölecek. Kül dağları yığılacak ve bunlar da doğanızı tahrip edip öldürecek. Sonuçta siz ve sizde sonraki tüm aileniz ve fertleri ile yaşadığınız bu çevre yok olacak.”

Ne soracaklar peki?

“Buraya kömürle çalışan termik santral kurulunca, ekonomi hareketlenecek. Beton satılacak. Çivi satılacak. İşsiziniz iş bulacak. Gökten para yağacak.”

Biz de değerlendireceğiz.

Değerlendirirken, “ölmek istemiyoruz” diyenlerin sesini yakınlarındaki bile duymamaya direnirken, “ölüme davet” edenler güçleriyle dağı taşı inletecekler ve belki de yandaşları ile dört koldan kamuoyu oluşturup ayrık otlarına hücum bile diyecekler.

Bu iş böyle.

Bu oyun yeni oyun değil.

Bu oyun kirli oyun.

Bu oyun halkın değil, egemenlerin oyunu.

Bu oyun ranta teslim olmuş kimliklerin halka dayatma oyunu.

 

Bu nedenle 16 Aralık’ta Kilimli’de alınacak karar çok önemli.

Bakalım kimlerin sesi çıkacak?

Kimler halktan yana duruş sergileyecek?

Kim ya da kimler doğayı ve insanlığı yok edecek bu fosil yakıtlı santrallere hayır deme yürekliliğini gösterecek.

Hatta siyasetçiler arasındaki samimi olanlar ile olmayanları da görme vakti.

Ölümün ithal kömürü yerli kömürü mü olur?

Ölüm ölümdür.

Zonguldak halkını ölüme mahkum edenler ile yancılarının fotoğrafı çekilecek bugün.

İzleyeceğiz.

Notlarımızı alacağız.

Tarihe de günümüzün kirlenmişlerinin fotoğraflarını bırakırken, halkın gözü, kulağı ve sesi olma duruşumuzu sürdüreceğiz.

Gün o gün…

---EYÜP BEKTAŞ----