Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi Turhan Demirtaş, ÇATES ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi Turhan Demirtaş, Çatalağzı Elektrik Santrali'nin "ÇATES" özelleştirme aşamasında olması konusunda açıklamalarda bulundu. Özelleştirme adı altında yapılan satışlarda sıranın Çatalağzı Elektrik Santrali'ne geldiğini öne süren Demirtaş, ÇATES'in kullandığı kömürün tamamının Zonguldak'ta üretildiğini söyledi. Demirtaş, "Ülkemiz kaynaklarının, halka, iş, aş, ekmek vererek üretimini sürdüren kamu tesislerinin özelleştirilmesine, yok pahasına peşkeşine başından buyana karşıyız. Özelleştirme adı altında yapılan satışlarda sıra, Çatalağzı Elektrik Santrali'nin satışına geldi.
Dikkat edin, bu satış, sadece bir termik santralın satışı olarak görülecek basit bir satış değil,
Zonguldak'ın kapatılmasını, işin, aşın, ekmeğin bitişini de gündeme getirebilecek bir satış. ÇATES, Zonguldak'ın ürettiği ,3300-3500 kalorilik, başka bir şekilde kullanılamayan kömürü değerlendirmek üzere kurulmuş bir santral. Kullandığı kömürün tamamı Zonguldak'ta üretiliyor. TTK, ürettiği kömürün yüzde 66'sını ÇATES'e satıyor. Eksik kalanını da ÇATES, yine Zonguldak'tan, kömürümüzü üreten özel sektörden satın alıyor.   Bu Zonguldak'ın sonu olur. Tüm Zonguldaklılar, yaklaşan felakete karşı mücadeleye hazırlıklı olmalıyız. Önümüzde iki seçenek görünüyor; ya kömürümüzü üretip yaşamımızı sürdüreceğiz, ya da tarihten silinip yok olup gideceğiz.
ÇATES'in dörtlü gurup içinde satışını durdurmak ve TTK'ya devrini sağlamak için tüm milletvekilleri, siyasi partiler, belediyeler, sivil toplum örgütleri,  kurum ve kuruluşları, tüm Zonguldaklılar, bu tehlikeye karşı tek vücut olmalı, birlikte strateji belirleyip, bir an önce harekete geçmeliyiz. Gerekirse 1991'deki Ankara yürüyüşümüzü tarihe tekrar yazmalıyız. Bu mücadelede bize verilecek her türlü göreve hazırız" dedi.